Vodafone, 'Dijital Dönüşüm'le veri gelirini yüzde 73 artırdı

Vodafone, Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında bir yılda 5 milyonu aşkın kişiyi dijitalleştirdiğini açıkladı. Şirket veri gelirlerinde yüzde 73’lük artış kaydederken, toplam mobil gelire göre yüzde 33,9 ile bugüne kadarki en yüksek pazar payına ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vodafone, birinci yaşını dolduran Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında bir yılda 5 milyonu aşkın kişiyi dijitalleştirdiğini açıkladı. Dijitalleşme vizyonu ile veri gelirlerinde yüzde 73’lük artış kaydeden şirket, toplam mobil gelire göre yüzde 33,9 ile bugüne kadarki en yüksek pazar payına ulaştı.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 2015 yılında mobil ve sabit telekomünikasyon şirketi olarak daha güçlü adımlar atacaklarını söyledi. Öğüt, ihalesi bu yıl yapılması beklenen 4G teknolojisi için de kapsamlı bir yatırım planına odaklandıklarına dikkat çekti.

Vodafone Türkiye, Dijital Dönüşüm hareketi programın hayata geçmesinden bu yana elde ettiği sonuçları dün basınla paylaştı.

Dünyada 3 milyar insanın artık “çevrimiçi” olduğuna ve dijital yaşam ile tanıştığına dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şöyle devam etti: “Kalkınma Bakanlığımızın Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’nda yer alan Makro Ekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu’na göre Türkiye’de 10 yılda yapılacak her 1 TL’lik bilgi işlem yatırımının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) 3,6 TL’ye kadar artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Rakamlar, ülkemizde de dijitalleşmenin ekonomik kalkınmada önemli payı bulunduğunu gösteriyor.”

İşletmelerin dijital haritasını çıkardık

Öğüt, bu süreçte yaptıkları yatırımlar sayesinde kurumsal segmentte “Yarına Hazırım” isimli programlarıyla Türkiye’nin dijital haritasını çıkarttıklarını belirtti. Öğüt, Dijitalleşme Endeksi ile 700 bin şirkete ulaştıklarının ve bunlardan 17 bininin kendi puanlamasını bu endeks aracılığıyla çıkarttığının altını çizdi. Hem bireylerin hem de kurumların bu yolla dijital dünyanın oyuncusu haline gelmesinden duydukları mutluluğu dile getiren Öğüt, bu olumlu durumun finansal sonuçlarına da yansıdığını söyledi. Öğüt, endekse göre Türkiye’nin şirketlerinin dijitalleşme oranı yüzde 48 çıktı. Öğüt şöyle devam etti: “Vodafone Türkiye, 21 çeyrektir toplam mobil gelirlerinde kesintisiz çift haneli büyümesini devam ettiriyor. 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde toplam mobil gelirlerimiz, geçen yılın aynı dönemine göre %21,5 artarak 1,8 milyar TL’ye ulaştı. Diğer yandan, Dijital Dönüşüm Hareketimizin de etkisiyle veri kullanımı, büyümenin lokomotifi oldu. Buna göre, üçüncü çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonumuz %41,8’e çıkarken, veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre %73 arttı. Abonelerimizin toplam veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre %137 artarak üçüncü çeyrekte 22 milyar megabayta ulaştı. Son olarak da pazar payımızın %33,9’luk rekora ulaştığını görmek bizi dijital dönüşüm yolunda cesaretlendiren bir başka gelişme oldu.”

Bu dönemde şirketin abone sayısı 20,5 milyon olarak gerçekleşirken, faturalı abone sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyonu aşkın net abone artışı ile 8,3 milyona ulaştı. Öğüt Ocak ayında çıkarılan endekste, şirketlerin dijitalleşme oranının yüzde 52’ye yükseldiğini de ekledi.

4G’nin ücretini yatırım miktarı belirleyecek 

“Dijitalleşmenin yeni sayfası 4G için gün sayıyoruz, global tecrübemizi Türkiye’ye taşıyacağız” diyen Gökhan Öğüt, Vodafone Grubu’nun 18 ülke ve pazarda 13,7 milyon 4G abonesine hizmet verdiğini hatırlattı. 4G ihalesi yarın olacakmış gibi hazırlandıklarını anlatan Öğüt, bu süreçte sektördeki rekabetin yapısının bozulmamasını istediklerini belirtti. Öğüt ithal telefonlara ek vergi getirecek bir düzenlemenin, 4G telefonların yaygınlaşmasını zorlaştırabileceğini, bunun da sürece negatif etkisinin olabileceğini de vurguladı. 4G hizmetinin faturalara nasıl yansıyacağına dair sorulara ise Öğüt, “Bu, yapılacak yatırım ışığında belirlenecek. Şu anda çok bilinmeyenli bir denklem söz konusu. Üzerinde çalışıyoruz” yanıtı verdi.

“2015’te teknoloji yatırımının 3 yeni odağı: Fiber, Evde İnternet ve 4G” 

2015 yılında yatırımlarının odağında 4G hazırlıkları, fiber ve mobildeki birikimlerini sabit iletişim hizmetlerine de taşımak olduğuna vurgu yapan Gökhan Öğüt, “2015 yılı bizim için sadece bir mobil iletişim şirketi olmaktan çıkıp, evde ADSL, fiber internet ve TV gibi birçok sabit iletişim hizmetini de müşterilerine tek çatı altında sunan bir mobil ve sabit telekomünikasyon şirketi olma yolunda çok kritik bir yıl olacak” dedi.