Uygulamalı Tarımsal Araştırma ve İnovasyon Merkezi kuracak
Dündarlar Makine, Uygulamalı Tarımsal Araştırma ve İnovasyon Merkezi kurmak için çalışmalara başladı. Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde yaklaşık 500 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanan merkezle birlikte 250 kişilik istihdam sağlanması bekleniyor
DİLEK TOPRAK
ESKİŞEHİR - Dündarlar Makine, Uygulamalı Tarımsal Araştırma ve İnovasyon Merkezi için geri sayıma başlıyor. Türkiye’de bir ilke öncülük edeceklerini söyleyen Dündarlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşan Dündar, merkez ile makineleri arazide test edeceklerini belirtiyor.
Dündar, “Tarımsal mekanizasyonda Avrupa seviyesini geçmek istiyoruz. Bunun için de bazı testler yapmalıyız. Yani ürettiğimiz makinenin doğru olup olmadığını arazide uygulayarak, bayi ve çiftçilerin fikirlerini alarak bir mekanizasyon oluşturacağız. Türkiye’de şu an büyük traktörlere uygun parçalar ithal ediliyor. Avrupa’dan ithal edilen bazı makinelerin Türkiye’deki toprak yapısına uygun olmadığını gördük. Biz de bu tür sorunları ortadan kaldıracağız. Merkezde yapacağımız uygulamalar sonucunda çiftçiye hangi ürünü hangi makine ile ekerse nasıl sonuçlar alacağını göstereceğiz” diyor.
Mahmudiye’de kuracakları merkezin Türkiye’deki tarımsal mekanizasyonun ufkunu değiştireceğini ileri süren Dündar, bu projede çalışanlar sayesinde tarlada bire bir deneyerek yapacakları makineler ile oluşacak know-how’u tüm ülke geneline dağıtmayı planladıklarının altını çiziyor. Proje ile Mahmudiye’nin çehresinin de değişeceğini açıklayan Dündar, birkaç yıl içinde Mahmudiye’nin göç veren bir ilçeden göç alan bir ilçe haline geleceğini aktarıyor.
Uganda’da uygulamalı tarım yapacak
Uganda’ya da yatırım yapacaklarını açıklayan Dündar, Uganda Cumhurbaşkanı Yoveri Museveni'nin kendilerine yer tahsis ettiğini söyledi. Dündar, “Uganda’da uygulamalı tarım yapmamız için bize 17 bin dönümlük yer tahsis edildi ve 99 yıllığına kiralandı. Burada tarımsal mekanizasyon ve ziraat yapacağız. İlk önce montaj atölyesinde üretime başlayacağız. 2018'de Afrika’nın yüzde 70’lik tarım makinesi ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Tarımsal mekanizasyonu bu ülkedekilere öğretmek istiyoruz” açıklamasını yapıyor. Ürün çeşitlerini de artıracaklarını söyleyen Dündar, “133 adet tarım makinesi çeşidimiz var. Bu sayıyı 160'a çıkaracağız. Türkiye’de toprak işleme konusunda en çok ürün çeşidine sahip firmalardanız. Üretim hacmimizi her yıl 2 katına çıkarıyoruz. 70 adet olan bayi sayımızı da artıracağız” bilgilerini veriyor. Tarımsal mekanizasyonla ilgili katma değeri yüksek ürünlere yöneldiklerini belirten Dündar, “Markamızı dünyaya tanıtacağız. ‘Toscano’ markasını satın alarak kendi projelerimizi oluşturuyoruz ve marka değerimizi yükseltiyoruz. 10 yıldır ihracat yapıyoruz. Tarım makinesi üretiminin yanı sıra yurtdışına tarım makinesi parçaları da üretiyoruz. Özellikle Fransa’da birçok ürünümüz kullanılıyor” diyor.
Kriz yatırım yaparak ekonomiye katkı sağlayacak
Krizi fırsata çeviren firmalar arasında yer aldıklarını söyleyen Dündar, “2008'deki krizi iyi geçirdik. Şu an da Türkiye’de ekonomik kriz tetikleniyor. Biz bu kriz ortamında daha büyük yatırımlar yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. 30 bin metrekarelik kapalı alanımızı iki katına çıkarıyoruz. Krizde paramızı saklamak yerine ülke ekonomisini aktif hale getirmek için sürekli yatırım halindeyiz” ifadelerini kullanıyor.