Un ihracatı artıyor, Eksun Gıda rotasını genişletiyor

Eksun Gıda CEO'su Ahmet Demir, 2024’ün ilk yarısında 1 milyon 800 bin ton un ihracatı yapan Türkiye’nin dünya liderliğini koruduğunu belirtti. Demir, “Bu ihracat içinde önemli bir konumdayız, ihracat hacmimizi daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yılki buğday hasadı ve un ihracatına yönelik değerlen­dirmelerde bulunan Eksun Gıda CEO'su Ahmet Demir, 2024'ün ilk yarısında Türkiye'nin un ihraca­tının geçen yıla göre yüzde 15 arttı­ğını belirtti.

Ahmet Demir, “Birçok sektörün ihracatı düşerken, un ih­racatındaki artışla dünya liderliğini pekiştirmemiz gurur verici. Ülke­miz, 2024’ün ilk yarısında 1 milyon 800 bin ton un ihracatı yaptı. 2024 için hedeflenen 4 milyon ton un ih­racatına rahatlıkla ulaşabileceğimi­ze inanıyoruz.

Eksun Gıda olarak, bu ihracatta önemli bir konumdayız ve yıl sonuna kadar ihracat hacmimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi. Buğ­day rekoltesini de değerlendiren Demir, “2024 buğday rekoltesi tah­minleri 20 milyon ton civarı olarak öngörülüyor. Yağış azlığı nedeniyle bazı bölgelerimizde rekolte bazın­da azalmalar olsa da buğday üreti­mi beklentilerimizin üzerinde sey­rediyor ve bu da ihracat hacmimize olumlu yansıyor” diye konuştu.

Uzak ya da yakın her pazarda yer alıyor

Geçen yıl ihracat hacmini artır­dıklarını ifade eden Demir, Türki­ye’den un ihracatı yapılan uzak ya da yakın her pazarda yer aldıklarını söyledi. Demir, güçlenmeyi ve pazar payını artırmayı hedefledikleri böl­geleri konusunda ise “Özellikle Do­ğu Afrika, Uzak Doğu, Orta ve Güney Amerika pazarlarında ihracat hac­mimizi daha da büyütmek için çalı­şıyoruz" dedi.

İhracat yaptıkları en uzak nok­tanın Venezuela olduğunu kayde­den Demir, süreci şu şekilde anlattı: “Buğdayın ithali ile Rusya ve Ukray­na’dan harekete başlayan gemiler, buğdayın işlenip una çevrilmesi ve ihracatındaki tüm süreçleri tamam­ladığında yaklaşık 15 bin kilometre deniz yolu kat ediyor. Ekiplerimiz, sevkiyat öncesi ihracat yapılacak ül­keyi ziyaret ederek limanları ve de­poları geziyor, ürün satışı gerçekleş­tirdiğimiz şirketlerle bir dizi görüş­meler yaparak teslimat güvenliğini sağlıyor” dedi.