Umkar, ofiste bel ağrısının önüne patentli ürünü ile geçecek

Umkar, ofis çalışanları için yeni bir ürün tasarladı. Hem ithalatın hem de bel ağrılarının önüne geçecek tasarımı için geçen yıl patent aldı. Üstelik metal malzemeleri plastiğe çevirerek yüzde 20 de tasarruf sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Oto koltuk kılıfı imalatı ile üretim serüvenine başlayan Umkar, mobilya sektörüne de hitap eden ürün gamıyla yelpazesini çeşitlendirdi. İstihdamında daha çok genç ve dinamik bir kadro ile çalışarak Ar-Ge’ye odaklanan firma, geçen sene geliştirdiği plastik sandalye ürünü ile Avrupa’dan yapılan ithalatı durduracak. Umkar, patentini aldığı bu ürünle, sıkça yaşanan ofis hastalıklarından bel ağrısının da önüne geçiyor.

Umkar, otomotiv ve mobilya sektörlerine yönelik geliştirdiği teknolojilerle zamandan tasarruf sağlatırken, aynı zamanda ekonomik ürünler de sunuyor. Geçen yıl patentini aldıkları ve TÜBİTAK destekli geliştirdikleri plastik sandalye ürününü Umkar markasıyla Türkiye pazarına sunduklarını aktaran Umkar Finans Müdürü Gizem Yücekaya, “Pazarın talebi doğrultusunda, Avrupa’dan getirilen plastik sandalyeyi kendi mühendis kadromuzla kendi bünyemizde üretmeyi başardık. Minder bölümü yaylı bir mekanizma, sırt bölümü yaslanıldığında sırt formunu destekliyor ve bel ağrısına engel olan bir sistemle geliştirdik” dedi. Muadillerinin metalle yapıldığı ürünü plastikle imal ederek, üretim maliyetlerini yüzde 20 düşürdüklerini belirten Yücekaya, ürün hakkında da bilgiler vererek, “Metal olan yay mekanizmasını daha dayanıklı birtakım plastik hammaddelerle destekleyerek, plastiğe çevirdik. Çok daha zor ve maliyetli bir üretimi Türkiye’ye daha kolay ve ucuz şekilde sunduk. Bu iç ve dış mekanda kullanılabilecek mobilya sektörüne hitap edene bir ürün. Yaklaşık 8 aylık Ar-Ge çalışması neticesinde piyasaya sürüldü. Avrupa pazarından ithal ediliyordu. Ürünü Umkar markasıyla bayilerimize verdik, satışları başladı. Bu ürünün kalıp ve tasarımı için yaklaşık 30 bin euroluk yatırım yapıldı” diye konuştu. Bursa, Antalya, İnegöl ve İzmir’de bayilerinin bulunduğunu aktaran Yücekaya, pazar talebi doğrultusunda plastik sandalyenin ihracatını da yapabileceklerinin sinyallerini verdi.

Otomasyon yüzde 93’e çıktı

Öte yandan, otomasyona yönelen üretim yapısını kendi Ar-Ge ekibi ile geliştirdikleri robotik hat sayesinde güçlendirdiklerini belirten Yücekaya, “Robot dökümlü, 32 kasetlik hidrolik karusel sistemi ile üretim hatlarımızda otomasyon oranımızı yüzde 93’e çıkacağız. Ay sonuna kadar devreye alarak, müşterilerimizin birim maliyetini düşürmeyi hedefl iyoruz. Bu hattın devreye alınmasıyla aylık 30 bin adetten 80 bin adet kapasiteye çıkacak, maliyetlerimizi de yüzde 50 düşüreceğiz” dedi. Robotik sünger hatlarında karkaslı döküm konusunda iddialı olduklarını ifade eden Yücekaya, “Yedi eksen CNC boru bükme makinesi en zor parçaların bile üretimlerini mümkün kılıyor. 250 tondan bin tona kadar plastik enjeksiyon makineleri ile müşterilerimize plastik parça üretiminde alternatifl er sunabiliyoruz. Plastik veya sünger kalıplarını yapabiliyor olmamız projenin devreye alma sürecini kısaltmakta, maliyetlerini düşürüyor” diye konuştu. Yücekaya, geçen yıl 2 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiklerini bu sene gerçekleştirilen robotik hattı da 1,5 milyon TL’lik yatırımla devreye alacaklarını ifade etti.

Batı Avrupa ve Ortadoğu pazarlarını hedef aldı

Üretimlerinin yüzde 50’sini direkt ihracata kanalize ettiklerinden bahseden Gizem Yücekaya, ihracatlarının yüzde 40’ını Almanya’ya yüzde 10’unu da bu yıl bünyelerine kattıkları Kanada’ya yaptıklarını söyledi. Yücekaya, hedef pazarlarının Batı Avrupa’nın diğer ülkeleri ile Ortadoğu olduğunu, yıl sonuna kadar ihracat paylarını yüzde 60’a ulaştırmayı planladıklarını bildirdi. Plastik, sünger, kalıp ve metal alanında tam entegre bir yapıya sahip olmalarının rekabette avantaj sağladığını belirten Yücekaya, bu yılki hedefl erinin müşteri yelpazesini genişletmek ve ihracatı artırmak olduğunu ifade etti. Üretimlerinin yüzde 90’ını otomotiv sektörüne kanalize ettiklerine değinen Gizem Yücekaya, bu yılki üretimlerinde ihracata odaklandıklarını, dolaylı ve direkt ihracatta paylarını yüzde 90’a ulaştırdıklarını sözlerine ekledi. Oto koltuk kılıfı ticareti ve koltuk süngerleri imalatı ile Mustafa Yücekaya’nın kurucu ortaklığında faaliyete başlayan Umkar, faaliyet gösterdiği 3 ayrı tesisinde 10 bin 400 metrekarede 100 kişiyi istihdam ediyor.