Ülker, dünyanın üçüncü büyüğü oldu

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın aldı. 3 milyar dolarlık işlemle Türkiye tarihinin en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk bisküvi devi Ülker'i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, yeni bir dünya devini daha bünyesine kattı. Yıldız Holding'den yapılan yazılı açıklamada, bir süredir satışta olan İngiliz bisküvi ve atıştırmalık şirketi United Biscuits ile alım anlaşması imzalandığı bildirildi.

Yıldız Holding'in açıklamasında satın almanın mali değerine ilişkin bir bilgi yer almadı. Ancak konuya yakın bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Yıldız Holding United Biscuits'i şirketin borçları dahil 2 milyar sterlinin (3 milyar dolar) üzerinde bir tutara satın aldı.

Holding'den yapılan açıklamaya göre; Blackstone ve PAI özel sermaye fonlarının sahip olduğu United Biscuits’in satın alınması sürecinde Yıldız Holding’e HSBC ve Ünlü&Co şirketleri aracılık etti. Deloitte, süreçte Yıldız Holding’e mali danışmanlık hizmeti verirken, Linklaters ve YükselKarkınKüçük şirketleri de hukuki danışmanlık sağladı.

Dünyanın üçüncü büyük bisküvi üreticisi oldu

Açıklamada, "1944 yılında, United Biscuits’ten dört yıl önce Ülker Pötibör ile yola çıkan Yıldız Holding,  bu satın alım hamlesi ile 70’inci yılında dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi konumuna yükseldi" denildi.

murat_ulker.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Murat Ülker imza anını, "Şükür imza tamam. Rabbim utandırmasın" sözleriyle kendi İnstagram  hesabından paylaştı

Satın alım ile ilgili konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Nohutçu Han’daki atölyede yılda sadece 200 kilo bisküvi üreterek başlanan bu yolculuğun temelinde babam ve amcamın şu felsefesi yatıyor: “Başarının temelinde önce bıkmadan usanmadan çalışmak, dürüstlük ve kaliteli üretim gelir.”  Bu felsefe, 70 yılda bizi Türkiye’nin markası yapmakla kalmadı, dünyaya açılmamızı da sağladı” şeklinde konuştu.

"Sadece Yıldız Holding’in değil Türkiye’nin kazanımı"

Yıldız Holding’in her zaman en iyi yaptığı işe odaklandığını, büyüme politikalarında da bu stratejiden şaşmadıklarını kaydeden Ülker, şöyle devam etti: “Bizim ana işimiz gıda. Yaptığımız tüm yatırımlar bu alanda dünyada söz sahibi olma doğrultusunda gerçekleştirildi. Godiva ve DeMet’s aynı strateji çerçevesinde yaptığımız iki önemli yatırım oldu. United Biscuits de bu noktada iyi bir fırsattı. Biz de bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu büyüklükte bir satın alımı sadece Yıldız Holding için değil, ülkemiz için de önemli bir kazanç olarak görüyorum. Aynı şekilde United Biscuits’in de bu hissedar değişiminden çok faydalanacağını düşünüyorum. Zira şirketin daha az kuvvetli olduğu pazarlarda Yıldız Holding daha kuvvetli olduğu gibi, bazı ürünlerde sınai know-how üstünlüğümüz de var.”

United Biscuits’in mevcut ürün portföyünün, Yıldız’ın atıştırmalık alanındaki global liderlik vizyonunu desteklediğine işaret eden Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş, “Çin, Hindistan ve Afrika pazarlarında büyüme stratejilerimiz ile United Biscuits’in halihazırda bu ülkelerdeki operasyonları birbirini tamamlayacak nitelikte. Şirket, İngiltere ve Kuzey Avrupa dışında kalan uluslararası pazarlarında 2011-2014 arasında yıllık yaklaşık ortalama %19,4 büyüme gösterdi. 2017 yılına kadar ise, yıllık yaklaşık ortalama %16 büyüme öngörüyor. Bu öngörüler, satın alımda bizim için önemli kriterler oldu” dedi.  

57-001.jpg

66 yıllık marka!

1830 yılında kurulan McVitie&Price’nin 1948 yılında MacFarlane Lang ile birleşmesiyle kurulan United Biscuits, 66 yıllık yolculuğunda pek çok markayı bünyesine katarak bugüne ulaştı. 1962 yılında Crawford's Biscuits ve 1965’te MacDonald's Biscuits’i, 1967’de İngiliz gevrek üreticisi Meredith & Drew’i, 1990’da Hollanda’nın lider bisküvi ve şekerleme şirketi Verkade’i ve 1998’de  Campbell Soup Company şirketlerinden Delacre de United Biscuits çatısı altına girdi.

66 yılda dünyanın en büyük altıncı bisküvi üreticisi olmayı başaran United Biscuits halihazırda, doğup büyüdüğü İngiltere pazarının da lideri. Fransa, Belçika, Hollanda ve İrlanda gibi Avrupa ülkelerinde ise ikinci sırada yer alıyor. Satın alım öncesi dünya bisküvi pazarında Mondelez liderliği sürdürürken, Kellogg ikinci, Campbell’s Soup üçüncü, Nestle dördüncü, PepsiCo beşinci ve United Biscuits altıncı sırada yer alıyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir