Türkün Holding, Amerika pazarını gözüne kestirdi
Türkün Holding, Trevira CS markası altında üretim yapan dünyanın ilk üç üreticisi arasında yer alıyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Benelux başta olmak üzere yüzde 90 ihracat odaklı üretim yapıyor. Şirketin hedefinde ise Amerika pazarından daha fazla pay almak var.
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Ev tekstili sektöründe önemli markaların tedarikçisi konumunda bulunan Türkün Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Vanelli Ar-Ge Koordinatörü Aslı Türkün Karaçor, geçen yıl Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından Altın İhracat Ödülü’ne layık görüldüklerini belirterek, üretimden ihracat paylarının yüzde 90’ı bulduğunu söyledi. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Benelux’ün en önemli pazarları olduğunu ifade eden Karaçor, “Amerika’ya satışımız var ancak pazardan daha çok pay almak istiyoruz. Bu kapsamda farklı ürünlerle farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Amerika’ya ihracatımızı geçen yıl ikiye katladık. Fakat Amerika bazında bu yeterli değil. Pazar büyük olduğu için farklı pozisyonlarda olmamız gerekiyor. Afrika da yükselen pazarlar arasında. Afrika’da, İskandinav ülkelerinde çok farklı olabiliriz. Bu bölgeler de hedefl erimizde. Çin, Japonya yine hedefimizde. Her pazara göre ayrı koleksiyon çalışıyoruz” dedi.
Hem iç hem de dış piyasa açısından kolay yıllardan geçilmediğini söyleyen Karaçor, her yıl rekabetin daha da arttığını ve farklılığı yaratanın kazandığını vurguladı. Öte yandan dünya pazarında daralma olduğunun altını çizen Karaçor, “Farklı segmentler arayışı içindeyiz çünkü pazar payındaki riskleri dağıtmak istiyoruz. Hep aynı yolda gittiğinizde büyük krizler yaşanabiliyor. O yüzden riskleri mümkün olduğunca farklı segmentlere ve pazarlara dağıtmak lazım” şeklinde konuştu.
Her yıl 2 milyon dolarlık teknoloji yatırımı
Karaçor, yıllık 5 milyon metre kumaş üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, her yıl 1-2 milyon dolarlık teknoloji yatırımı yaptıklarını söyledi. Kalite bakımından dünyada A segmentte yer alan firmalara koleksiyonlar vererek özgün desenlerini sattıklarını anlatan Karaçor, sözlerine şöyle devam etti: “Sentetik iplik çekme-bükme, iplik büküm, iplik boya, çözgü hazırlama, düz ve jakarlı dokuma, boya apre baskı, konfeksiyon tasarım bölümlerinde iki ayrı fabrikada 50 bin metrekarelik alanda, 650 çalışanla, entegre bir tesis olarak hizmet veriyoruz. Holding bünyesinde Mega Tekstil, Vanelli Konfeksiyon ve Vanelli Dış Ticaret şirketleri yer alıyor. Vanelli markasıyla döşemelik kumaş, tül perdelik kumaş ve ev tekstili konfeksiyon ürünleri üretiyoruz. Mega Tekstil olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçen yıl 43.’sü gerçekleştirilen Ekonomiye Değer Katanlar – 2016 Ödülleri’nde Dönüşüm ve Fark Yaratanlar Kategorisi’nde ödüle layık görüldük.”
'Katma değerimizi daha da artırmak istiyoruz'
Geçen yıl alanlarında Türkiye’nin ilk tasarım merkezi olduklarını anımsatan Karaçor, Ar-Ge personelleriyle birlikte Türkiye’nin de desteğini alarak daha büyük bütçelerle çalışmayı hedeflediklerini vurguladı. “Burada sadece kumaşın görsel özelliğinden ziyade kullanım özellikleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz” diyen Karaçor, “Katma değerimizi daha da artırmak istiyoruz. Tasarım merkezi haline gelmemiz daha farklı ürün gamlarına girmemiz açısından fayda sağlayacak. Ev tekstili, hazır giyim gibi genel olarak hızlı bir sektör değil. Yılda ikişer koleksiyon yapıyoruz. Bir müşteriyle koleksiyon yapmamız ortalama altı ayımızı alıyor. Bu süre zarfında detaylı bir şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Üretimlerinin yüzde 30’unu yanmaz kumaşlarla imal ettiklerini vurgulayan Karaçor, şunları kaydetti: “Niş bir üretim yapıyoruz. Hedefimiz katma değerimizi daha da artırmak. Yapılmayacak şeyleri deniyoruz. Entegre bir tesis olmamız dolayısıyla istediğimiz noktada oynama yapabiliyoruz. Bine yakın farklı ürün çeşidimiz var. Bunların her birinin kendi içinde storundan perdesine, yanmazından alev almazına kadar birçok alt segmenti de bulunuyor. Bu doğrultuda yılda ortalama bin 500’e yakın koleksiyon çıkarıyoruz. Bir o kadar da müşteriye özel sıfırdan ürün çalışılıyor. Bugün gelinen noktada Trevira CS markası altında üretim yapan dünyanın ilk üç üreticisinden biriyiz.”