Türkiye'nin kanser ilacı Gebze'den

Onko Koçsel İlaçları, kapasite miktarı, teknolojik alt yapısı ve üretim tesisleri ile ilaç ithalatının önünü kesmeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) içerisinde bulunan Onko Koçsel İlaçları, eylül ayı içerisinde Türkiye’nin kanser ilacını üretmeye başlayacağını açıkladı. Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu üyesi Tuğba Koç, kapasite miktarı ve teknolojik alt yapısı ile üretim tesislerinin Türkiye’de ihracat ile ithalat arasındaki büyük açığı kapatmayı amaçladıklarını belirtti. 

Onkoloji ilaçlarını ithal eden bir firma iken üretimini yapmaya karar verdiklerini dile getiren Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu üyesi Tuğba Koç, eylül ayında faaliyete geçecek üretim tesislerinde ana kuruluş amacı güncel portföylerinde bulunan ürünlerin üretimini yapmayacaklarını, ana amaçları Türkiye’de çoğunlukla teknolojik ve bilimsel yetersizlik nedeniyle, kısıtlı sayıda veya hiç üretimi yapılamayan, hayati önemi olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların üretimini yapacaklarını söyledi. GOSB’da 25 bin metrekare kapalı alanı olan iki ana binadan oluşan tesislerinde, binalardan birisinin sadece onkoloji ilaçları üretimine tahsis edilmiş olduğunu ifade eden Koç, diğer binada ise kanser tedavisi ile ilgisi olamayan parentel denilen damar ve kas yolu ile direk vücuda verilen ilaçların üretileceği bilgisini verdi. 

Hem ithal ikamesi hem istihdama katkı sağlayacak 

Geçtiğimiz haftalarda, Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yeni tesislerinin denetlendiği anlatan Koç, “Kapasite miktarı ve teknolojik alt yapısı ile üretim tesislerimiz Türkiye’de ihracat- ithalat arasındaki büyük açığı kapatmayı amaçlıyor. Bu çalışmalar içerisinde sadece ithal ürün ikamesi değil, özellikle kaliteli çalışan istihdamına da katkı sağlayacaktır” dedi. Koç, şöyle devam etti: “Türkiye’nin onkoloji alanında tükettiği ürünlerin 2013 yılı kutu sayısına baktığımızda yüzde 82.8’i ithal, yüzde 17,2’si yerli üretim. Bu tüketilen ürünlerin TL tutarlarını incelediğimizde ise yüzde 93.2’sinin ithal, sadece yüzde 6,8’inin yerli olduğu gerçeğiyle yüzleşmekteyiz. Hedefimiz bu yeni tesisimizin üretime başlamasıyla bu oranları mümkün olduğunca tersine çevirmek.” 
İhracat için 2015 yılında girişimlerini tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Koç, 2016 yılında ise tesislerinde üretilecek ürünlerin yüzde 20’sini ihracata ayırmayı planladıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir