Türkiye yılı '20 milyar dolar' ile kapatacak
Ernst&Young raporuna göre; Türkiye'de ilk dokuz ayda 15 milyar dolar olarak gerçekleşen satın alma ve birleşme işleminin yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor
İSTANBUL - Pozitif makroekonomik veriler ve cazip yatırım ortamının desteğiyle Türkiye'de ilk dokuz ayda 15 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşirken; bu rakamın yılsonuna kadar 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'deki M&A aktivitelerinin önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi bekleniyor.
Rapora göre, yatırım çekme bakımından Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği olumlu performans, önemli reformlar ve diğer hızla gelişmekte olan ekonomilere göre daha üstün olan teknolojik altyapının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.
İlk dokuz ayda Türkiye'de 15 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemi gerçekleştiğini belirten Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Başkanı Müşfik Cantekinler, bu rakamın yılsonuna kadar 20 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.
2012 yılı sonunda gerçekleşen birleşme ve satın alma işlem hacmi, daha sonra ödeme sorunları nedeniyle iptaller göz ardı edildiğinde, 23.2 milyar dolar olmuştu.
Pozitif makroekonomik veriler ve cazip yatırım ortamının yatırımcıları çekmeye devam ettiğini belirten Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı İnciser Olguner, "Türkiye'deki şirket satın alma ve birleşme aktivitesi Orta Avrupa'da 90'lı yıllarda da yaşandığı gibi hızlanan bir ivme gösteriyor. Hızlanan yatırımlar daha çok enerji ve altyapı sektörlerinde gerçekleşiyor. Ayrıca perakende, sağlık ve yiyecek/içecek sektörleri de yabancı ve yerli yatırımcıların odağında" dedi.
Alıcı-satıcının fiyat beklentisindeki fark risk oluşturuyor
Türkiye'deki yatırım ortamının bazı riskleri de içerdiği ifade edilen raporda, bunların başında alıcı ve satıcı taraflar arasındaki potansiyel fiyat beklentisi farkı, aile şirketlerinin karmaşık yönetim yapısı ve küçük-orta büyüklükteki bazı şirketlerde karşılaşılan kaliteli finansal bilgiye erişim zorluğu yer aldı.
Diğer yandan raporda, bu risk ve zorlukların yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen düzenlemeler ve diğer alanlarda beklenen iyileştirmeler sayesinde aşılmasının beklendiğine dikkat çekildi.
Raporda 2013 için büyüme beklentisi yüzde 3.5 olurken; orta vadede yüzde 5'in üzerinde büyümenin beklendiği ifade edildi. Enflasyonun ise 2016 yılına kadar yüzde 4.6 seviyelerine ineceği öngörüsü yer aldı.