Türkerler, 'su dağıtımı'na da girecek
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - Kazım Türker'in anlatımına göre, Türkerler'in hikayesi 19. yüzyıla kadar gidiyor. Aile, tekstil ticaretiyle iştigal edermiş. İnşaat, enerji diğer sektörler daha sonra. Kazım Türker, "İnşata 1993'te Türkerler İnşaat'ı kurarak girdik. Taahhüt işleri büyüdü. Sonradan, enerjinin tüm alanlarında projeler geliştirip 100'e yakın şirket kurduk" dedi. Kamuoyunda 'Türkerler' adının daha geniş ölçüde duyulması, sanırım Uzan'ın çimentoları özelleştirilirken oldu. 2005'te TMSF'den Şanlıurfa ve Ladik Çimento Fabrikaları'nı aldılar. O zamana kadar, BOTAŞ'a, EGO'ya birçok iş yapmışlardı. 2005'ten sonra enerjide hızlandılar. Doğalgaz dağıtım lisansı, HES lisansları, rüzgar ve jeotermal, Sinop, Ayancık'ta 600 MW kapasiteli termik santral lisansı, Irak'tan doğalgaz ithalatı, toptan elektrik satış lisansı...
Aynı süreçte gayrimenkul projeleri, İzmir'de Mavişehir, Ankara'da Westgate projeleri, 2012'de İstanbul-Zincirlikuyu'da Çiftçi Towers Projesi'nde temel atma... Türkerleri son aylarda sağlık kampüsleri ihalelerinde (ikisini aldılar) ve geçen hafta Başkentgaz ihalesinde gördük. 3 bin 600 yataklı Etlik kampüsü işini Astaldi ile, 2 bin 60 yataklı İzmir Bayraklı Kampüsü işini ise Gama ile birlikte aldı. Son zamanların hızlı şirketlerinden Türkerler'in patronu Kazım Türker'e mevcut işlerini, planlarını sordum:
"Birçok sektörde varız ama ağırlık inşaat ve enerjidir. Çıkmayı düşündüğümüz bir sektör yok. Yeni sektörler düşünüyoruz. Su dağıtımı ve arıtma projeleri sektöründe çalışmalarımız var. Bu konuda Fransız Veolia/OTV ile birliktelik yaptık. Başka yatırım fırsatları ve ortaklıklara da sıcak bakıyoruz" dedi.
3.8 milyar dolarlık yatırım
Türkerler Holding'in şirketlerinde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Şirketin artan yatırımlarıyla bu sayının yukarı gideceği de muhakkak. Enerjide önemli planları var. Kazım Türker, "İlk santralimiz Erenköy HES, 2012'de yaklaşık 60 milyon KWh enerji üretti. Bir iki yıl içinde tamamlanacak 120 MW HES, 25 MW jeotermal, 100 MW'ı aşan rüzgar santrali projeleri devam ediyor. Çok dikkat ediyoruz. Doğal kaynaklarımızın en verimli, çevreyle ve toplumla barışık değerlendirilmesi için titiz çalışmalar yapıyoruz. Bu işleri uluslararası standartların ötesinde bir kaliteyle sürdürüyoruz. Kadromuz profesyonel. Önümüzdeki 5 yıl globel iktisadi koşullarda bir bozulma olmazsa, enerjiye 3.8 milyar dolar yatırım planlıyoruz" dedi.
Türkerler'in Irak'ta da enerji işleri var. Petsel Petrol ve İnci Gaz bu işler için kurulmuştu. Kazım Türker, "Irak doğalgaz kaynakları açısından istikbal vadeden bir ülke, henüz somut bir gelişme yok ancak ilgimiz devam ediyor" dedi. Türkerler, Kuzey Irak'ta doğalgaz üretip Kuzey Irak'a satan Crescent Petroleum (BAE merkezli) ile yüzde 50-50 ortaklık kurmuştu. "İzmir Doğalgaz Dağıtım projesi genişleyerek devam ettiğini söyledi KazımTürker, 2012 yılı sonunda yaklaşık 400 bin aboneye ulaştık ve 2.8 milyar m3 gaz tüketildi. İzmir'de hedefimiz 5 yılda 1 milyon aboneye ulaşmak istiyoruz" dedi.
Çukurambar'a başlıyor
Kazım Türkerler'in verdiği bilgiye göre, İzmir'de Park Yaşam Mavişehir Projesi'nde satışlar tamamlandı. 537 konuttan, 506'sı, ofis bloğunun tümü satıldı. Ticaret bölgesinde satışlar devam ediyor. Kazım Türker, "Konutlar ikinci elde de yüzde 30 gibi ciddi oranda prim yaptı" dedi. Türkerler Zincirlikuyu projesinde, arazinin sahibi Çiftçi Ailesi ile ortak. "Projenin müteahhitliği biz üstlendik. 2 adet 45'er katlı kule ve bağlı birimler olacak. 2014 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Her konuda dünya ölçeğinde, İstanbul'un sembollerinden olacak bir eser yaratacağız" dedi Kazım Türker.
Ankara projesi için de şu bilgileri paylaştı: "Proje çalışmaları ve mobilizasyon işleri devam ediyor. Lansmanını yakın yaparız. Otel, ofis, ticari alanlar ve konutlar oluşacakb İnşaat alanı yaklaşık 275 bin m2'dir. Ankara Çukurambar'da
da benzer büyüklükte başka bir yatırıma başlayacağız."
Dünyanın en büyük sağlık kampüslerinden bir olması beklenen Ankara Etlik Sağlık Kampüsü'nün 1.1 milyon metrekare kapalı alanlı olacağını, projenin finansmanında da çok iyi bir noktaya gelindiğini belirten Kazım Türker, "Dostlarımız Gama Holding ile güzel bir işbirliği içerisindeyiz. Onlarla da İzmir projesinde aldık. Sağlık sektörünün önemine, geleceğine inanıyoruz. Kaliteli sağlık hizmeti getirecek bu büyük dönüşüme katkıda yapmaktan da onur duyuyoruz. Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü projesi ile de ilgileniyoruz" dedi.
Derince'ye ilgi sürüyor
Türkerler, TMSF'den iki çimento fabrikası almıştı. Sonradan bu iki fabrikayı sattı. Kazım Türker, "Enerjiye yatırım kararı alınca sattık. Kaynağı enerji projelerinde kullandık. Hamlenin doğruluğu zaman içerisinde e ortaya çıktı. Yine de çimento sektörünün bizde ayrı bir yeri var. Uygun proje olursa değerlendirebiliriz" dedi. Kazım Türker, Derince
Limanı'na ilgilerinin devam ettiğini de belirtti. Derince Limanı'nın ilk ihalesini Türkerler kazanmıştı.İmar planı kaynaklı sorunlar nedeniyel ihale iptal edilmişti. Kazım Türker, "Derince yeniden ihale edilirse katılacağız" dedi.
Türkerler'in tekstil şirketleri Saten ve Selen Giyim, bayan dış giyim üretiyor. Yurtiçi mağazalarda birçok ülkede satışı var. Kazım Türker, "Tekstilde pazardaki daralma nedeniyle yeni yatırım planımız şu anda yok" diye konuştu.
Aklıma takılanlar
Aklıma takılanlar
Bunu nasıl başarmış olabiliriz?
Şu ifadeler resmi bilgi: "Ankara Tavşanının yetiştirilmesinin amacı yün üretimidir. Kökeni Türkiye-Ankara olmasına karşın Türkiye'de nesli tükenmiştir. (...) Türkiye'de Ankara Tavşanı yünü dış alımla karşılanmaktadır. Son yıllarda yurtdışından ithal olarak getirilen hayvanlarla üretimine tekrar başlanmıştır. Dünyada Ankara Tavşanı yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Ankara Tavşanı İngiliz denizcileri tarafından 1723 yılında Anadolu'da Fransa ve İngiltere'ye götürülmüştür. Almanya'da ise ilk olarak 1777 yılında yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde Çin, Fransa, Macaristan, Arjantin, Şili, Almanya, Brezilya tavşan yünü üreten başlıca ülkelerdir. (...) Dünyada Ankara Tavşanı yünü üretiminin 8000-12.000 ton arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ham Angora yününün asıl kaynağı dünya üretiminin % 90'ının yapıldığı Çin'dir." 'Nasıl başarmış olabiliriz' derken, tersten de sormak gerekli; Çin bunu nasıl başarmış olabilir?