Turkcell yurtdışında bir 'Türkiye' daha yarattı
Türkiye dahil 9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell, bu ülkelerin beşinde pazar lideri konumunda. Her ülke için ayrı büyüme planları yapan operatörün iştiraklerden elde ettiği gelir 2012 yılında yüzde 33 artış ile yaklaşık 1.8 milyar TL’ye yaklaştı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ece CEYHUN
İSTANBUL - Bugün Türkiye dahil 9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell Grup için 2012 de büyüme yılıydı. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'daki fırsatlara bakmaya devam eden şirket, Bulgaristan'daki özelleştirmeyi takip etmeye devam ediyor. Turkcell'in Uluslararası İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, bu yılın yeni fırsatlar açısından kendilerine daha uygun bir ortam sunacağını düşünüyor.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, Turkcell Grup'un 2012 yılında konsolide gelirlerini, çift haneli, yüzde 12 oranında artırarak Avrupa'nın en hızlı büyüyen telekom gruplarından biri olduğunu anlattı. Yoğun rekabetin yaşandığı Türkiye pazarında toplam abone sayısını 590 bin artışla 35.1 milyona çıkaran Turkcell'in faaliyet gösterdiği 9 ülkede toplam abone sayısı 69.2 milyona ulaştı. Yani Turkcell artık yurt dışında ulaştığı abone sayısı ile bir Türkiye daha yaratmış oldu. Faaliyet gösterdiği 9 ülkenin beşinde pazar lideri konumunda bulunan Turkcell'in iştiraklerinin gelirleri ise geçen yıl yüzde 33 artış ile 1 milyar 783 milyon TL'ye ulaştı.
Turkcell'in Uluslararası İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu ile şirketin yurtdışındaki büyüme planlarını konuştuk. Develioğlu, Turkcell'in uzun bir süredir bölgedeki fırsatlara baktığını belirterek "Son dönemde Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanları içine alan bölgede fırsat penceresi biraz daha açılmış olmakla birlikte ekonomik ve siyasi karışıklıkların olduğu bir dönemden geçiyor. Biz de bütün ülkeleri yakından takip ettik. Fırsatlar olduğunda gidip konuştuk ama bu fırsatlar olgunlaşamadı. Önümüzdeki dönemde buralarda hem ekonomi hem siyasi istikrarın gelmesi ile birlikte fırsatların olacağını düşünüyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bu şekilde gelişirken Balkanlar'da da aslında bazı özelleştirme ya da el değiştirme fırsatları geliyor. Şu anda gündemimizde Bulgaristan var. Bulgaristan'ın 2 numaralı operatörü Ote için Turkcell olarak ilk bağlayıcı olmayan teklifimizi verdik, şimdi ikinci aşamadayız. Yani bağlayıcı olan teklifi hazırlama noktasındayız" dedi.
Fırsatlar için özelleştirmeleri takip edecek
Develioğlu, Bulgaristan'ın Balkanlara adım atmak, hatta Avrupa'da daha fazla büyümek adına hedefe uygun bir pazar olduğunu anlatırken Türk nüfusunun mevcudiyetinin önemine de dikkat çekti. Develioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa'ya Almanya'dan sonra bir adım daha atmış olmak istiyoruz. Bulgaristan'ın yanı sıra Balkanlarda 2013 yılında gelecek fırsatları, özelleştirmeleri takip ediyor olacağız. Turkcell olarak yatırımcıya hesabı verilebilir doğru yatırımlar yapmak için uğraşıyoruz. Onun için biraz ince eleyip sık dokuyoruz. Ama fırsatlar açısından 2013'ün bunun için daha uygun bir ortam olduğunu düşünüyorum."
Yakın coğrafyadaki İran, Irak, Suriye, Mısır, Libya gibi ülkelerdeki fırsatlar sorulunca ise Develioğlu, "Baktığınızda yakınımızda kültürüne de yakın olduğumuz yerler. Bence bu ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmeleri ile çok yakından alakalı. Doğru ortamı bulmayı istiyoruz" cevabını verdi.
İddaa, Azerbaycan'da Topaz oldu, Global Bilgi büyüyor
Develioğlu, bulundukları pazarlarda ise artık bir ülkede elde ettikleri deneyimi diğer ülkelere de yaymaya çalıştıklarını aktardı. Develioğlu, şöyle devam etti: "Biz bir ülkedeki bilgi birikimini diğerlerine kullandırmaya çalışıyoruz. Ukrayna'daki IT alt yapımız çok esnek, çok hızlı değişim yapmamıza müsaade eden çok sağlam bir sistem. Ukrayna'da 3'üncü olmamıza rağmen çok daha esnek hareket edebiliyoruz. Aynı alt yapıyı Belarus'a kurmak üzere Ukrayna'daki mühendis ekibinin bilgi birikimini kullanıyoruz. Mesela Türkiye'de İnteltek şirketimizle Spor Toto ile İddaa işini yönetiyoruz. Aynı işi Azerbaycan'a da kurduk, 3 sene önce ve 2 senede oturttuk. İyi bir şekilde büyüyor. Orada markamızın adı Topaz. Şimdi aynı şekilde hangi ülkelere götürebiliriz diye bakıyoruz. Aynı şekilde Türkiye'de Turkcell'e hizmet vermek üzere kurulan Global Bilgi önce Türkiye'de başka markalara ve kurumlara hizmet vermeye başladı, sonra bu işi aldık yurtdışına götürdük. Önce Ukrayna'da yapmaya başladık. Ukrayna'da da artık aynı Türkiye'deki gibi başka firmalara hizmet vermeye başladık. Belarus'a taşıdık. Belarus'ta çağrı merkezimiz ana işi olarak life:) şirketimize hizmet veriyor ama onun dışında başka müşteriler alıyor. Hatta o kadar talep gördü ki Rusya'da bir şube açtık. Almanya'daki şirketimizin çağrı merkezi hizmetimizi Türkiye'den veriyoruz. Dolayısıyla bulunduğumuz ülkelerde ve yaptığımız işlerde bu tip sinerjileri bulmaya önem veriyoruz."
Almanya'daki Türk nüfusun %10'una ulaştı
Almanya'da ise 3.5-4 milyon Türk vatandaşın yüzde 10'una yani 350 bin aboneye ulaştıklarını da anlatan Develioğlu, bu sayıların daha iyi yerlere geleceğine inanıyor.
Almanya'da katma değerli servis olarak tanımlanan, müzik ya da Ramazan Paketi gibi hizmetlere önemli bir farkındalık yarattıklarını kaydeden Develioğlu, oradaki Türkler için SunExpress, Teknosa, DigiTurk, Europecar gibi markalarla yaptıkları işbirliği ile 2012'de aboneleri için yarım milyon Euro'dan fazla tasarruf sağladıklarını hesapladıklarını da bildirdi. Develioğlu, "Yaklaşık 2500 noktada SIM Kart satışı ve yükleme imkanı sunuyoruz. Bugün itibariyle Türk mahallelerinde toplam 55 adet mağazamız bulunuyor" diye konuştu.
DT ile de fırsatlara bakıyor
Avrupa'da Almanya dışında kalan yine Türk nüfusunun bulunduğu ülkelerde de benzer hizmeti götürmek üzere çalışmalar yaptıkları bilgisini de paylaşan Develioğlu, "Bizim Almanya'daki iş ortağımız Deutsche Telekom. Şebeke ve hizmet kalitesi 1 numara. Birbirini çok iyi anlayan 2 şirket olduk.
DT'nin hizmet verdiği ülkelerde bu işbirliğini öncelikli olarak DT ile görüşüyoruz. Orada bir fırsat yakaladığımızda Hollanda, Avusturya, Belçika gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu ülkelerde fırsat olabilir mi diye hala bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ukrayna da 3G ve numara taşımayı bekliyor
Turkcell'in %55 oranında iştirak ettiği Astelit, Ukrayna'da, "life:)" markası ile 2005 yılının Ocak ayından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.
Gelirleri bakımından Turkcell'in ardından en büyük yatırım olan Astelit'te EBITDA, Turkcell ile aynı seviyeye kadar geldi. Develioğlu, gelirlerinin de 400 milyon dolar seviyesinin üzerine çıktığını ve 405 milyon dolar olduğunu söyleyerek "Üçüncü olarak girdiğimiz pazarda 2012 senesi, Astelit'in son yıllarda uyguladığı strateji değişikliğinin sonuçlarını gördüğümüz bir yıl oldu. Bölgesel büyüme stratejisi sonucunda Astelit yıllık bazda 1 milyon net abone alımı kaydederek aktif abone bazını 8 milyona çıkardı. 3G henüz Ukrayna'da yok ve 3G'yi elinde bulunduran UkrTelekom şirketinin satışı söz konusu.
Dolayısıyla bu fırsatları çok yakından takip ediyoruz. 3G'de bilgi birikimimizle fark yaratabileceğimize inanıyoruz. Mobil numara taşıma henüz gelmedi. Yine regülatif anlamda hazırlıklar sürüyor. 2013 sonunda bunun da hayata geçmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.
Belarus'ta stratejisini değiştirdi
"2009 yılında kurulduğu günden 2012 yılının başına kadar yüksek abone edinimi odağıyla ilerleyen Belarus'taki şirketimiz BeST ağustos ayı itibarıyla pozitif EBITDA'yı yakaladı" diyen Develioğlu, "2012'nin ilk yarısını yaklaşık yarım milyon değer yaratmayan aboneyi silerek geçerken, yerel para cinsinden gelirlerimizi 80%'in üzerinde arttırmayı başardık. 2011'de Belarus'ta bir devalüasyon yaşandı ve bunun getirdiği kur farkı nedeniyle sadece kağıt üzerinde negatif bir yansıması oldu. Belarus'taki operasyonumuzun seyrinden memnunuz. Abone pazar payı %11'de" bilgisini verdi. Ukrayna pazarının yapısı gereği ülke içinde bölgesel bir bakış açısı ile pazarın dinamiklerine bakmak gerektiğini ifade eden Develioğlu, "Acaba bu mantığı Belarus'ta nasıl yaparız diye bakıyoruz. Belarus'ta da genç ve şehirli nüfusta pazar payımız daha yüksek. Orada cihazlarla fark yaratmaya çalışıyoruz. Belarus'a 4 yıl önce ilk başladığımızda 3G'yi ilk biz lanse ettik. Daha gidecek yolumuz çok var ama güvenle ilerliyoruz diye bakıyoruz" dedi. KKTC'de Türkiye'de verilen hizmetlerin aynısının verildiğini belirten Develioğlu, "Kıbrıs nüfusunun çok önemli bir kısmı dönen nüfus. Öğrenci ve asker olarak gidenler geri dönüyor. Sizin öğrencileri ayrı segment, askerlere farklı yaklaşmanız lazım. Kontratlı paketler sunuyoruz. Türkiye'de Turkcell, gnctrkcll gibi programlarla bazı avantajlar sunabiliyor. Kıbrıs'ta da genç turkcell'i lanse ettik" dedi.