Turkcell, 21 elektrik dağıtımcısıyla anlaştı

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Türkiye’de faaliyet gösteren 21 elektrik dağıtım şirketinin tamamının Turkcell’le çalıştığını söyledi. Kulabaş, 150 bin akıllı sayaçtan 110 bininin de Turkcell M2M hatları ile çalıştığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ 

ANKARA - Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Türkiye’de faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümünün Turkcell ile çalıştığını belirterek, bugün toplam 150 bin akıllı sayaçtan 110 bininin Turkcell M2M hatları ile çalıştığını kaydetti. 

2’nci Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın Elmas Sponsorluğu’nu üstlenen Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, enerji ve su yönetimi konusunun sadece Türkiye’nin değil, yerkürenin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümünün sadece bugünü değil yarının dünyasını da şekillendirdiğini kaydetti. Türkiye’de faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümünün Turkcell ile çalıştığını ifade eden Kulabaş, “ Ayrıca bu şirketlerin yüzde 70’inin tek tercihiyiz. Bugün toplam 150 bin akıllı sayaçtan 110 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor” diye konuştu. 

Makinelerin 3'te 2'si Turkcellli 

2013 yılında cari açığın 65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu cari açığın yaklaşık yüzde 84’ünün enerji ithalatından kaynaklandığının altını çizen Kulabaş, elektrikte yüzde 70’lere varan kayıp ve kaçak bölgeleri olduğunun göründüğünü söyledi. Makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak çözümler bütünü olarak gördüklerini belirten Yiğit Kulabaş, “2013’te Türkiye’deki her 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek yaklaşık 1,4 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine 1,5 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli olduğunu düşünürsek ülkemizin henüz başlangıç seviyesinde olduğunu görüyoruz” dedi. 

Yüzde 10-20 arasında tasarruf 

Kulabaş, Turkcell Reaktif Enerji Servisi’nden de bahsederek, “Ortalama bin TL’nin üzerinde fatura ödeyen işyerleri kullanmadıkları bu reaktif enerjinin belli limitlerin üzerine çıkması halinde devlet kurallarına göre dağıtım firması firmaya ceza kesiyor. Turkcell Reaktif Enerji Servisi, reaktif enerji tüketimi arttığında ve ceza riski oluştuğunda SMS ve e-maille firmayı uyararak, reaktif ceza bedelinin ödenmesini engelliyor. Gereksiz elektrik tüketimini tespit ederek, elektrik faturalarında yüzde 10-20 arasında tasarruf sağlamış oluyor” şeklinde konuştu.

Sektörün odak alanında M2M var 

Sayaç okuma, lojistik, mobil POS cihazları ve ATM’ler M2M’in yükseliş gösterdiği alanlar olarak gösteriliyor. Türkiye’deki ilk M2M uygulamaları 2001’de Araç Takip uygulamaları ile başladı. M2M çözümleri; elektrik, su ve gaz sayaçlarında kayıp/kaçak oranının azaltılması, yiyecek-içecek makine ve dolaplarının takibinde rota optimizasyonu, uzaktan sulama otomasyonu gibi pek çok farklı amaçla kullanılıyor. M2M şu anda en önemli kullanım alanı haline gelmiş olan Araç Takip’in yanında sağlık alanında tıbbi otomasyona ve akıllı ev aletlerine kadar birçok alanda kullanılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir