Türk Telekom girişimcilik merkezi kuruyor
Türk Telekom, girişim hızlandırma programı PİLOT'un dördüncü döneminin tamamlandığını, ayrıca tüm paydaşların bir araya geleceği bir girişim merkezi kuracağını bildirdi.
Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, yenilikçi fikirlerin katma değer sağlayacak işlere dönüştürülmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen PİLOT programının dördüncü dönemi tamamlandı.
Bu çerçevede düzenlenen ve Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin önde gelen yatırımcı ve girişimcilerini buluşturan "Demo Day" etkinliğinde, programdan mezun olan girişimler, "büyük veri", "sanal gerçeklik (VR)", "mobil uygulamalar", "B2B çözümleri" ve "eğitim teknolojileri" alanlarındaki projelerini tanıttı.
Türkiye'de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT'un dördüncü döneminden Datapare, Ekmob, Jetract, Mentalup, Mihmandar ve Teleporter başarıyla mezun oldu. Program sonunda her girişim, 75 bin liralık nakit desteği almaya hak kazandı.
Program kapsamında girişimler, 12 hafta boyunca Türk Telekom'un alanında uzman profesyonellerinden, girişimcilik ekosisteminin önde gelen yatırımcı ve girişimcilerinden toplam 240 saat birebir mentorluk aldı.
Girişimler aynı zamanda yalın girişim, kullanıcı deneyimi, dijital pazarlama ve yatırımcı sunumu gibi konularda toplam 80 saat eğitim gördü. Program kapsamında ofis alanı imkanı, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri, mobil iletişim paketi ve projelerinin tanıtımı için iletişim desteği gibi imkanlardan faydalanan girişimler ayrıca Türk Telekom ile iş birliği fırsatlarını değerlendirme şansı buldu.
Dördüncü dönemi tamamlanan PİLOT’a bugüne kadar toplam bin 500'e yakın başvuru alındı. Programdan toplam 35 girişim mezun oldu. Mezun olan 35 girişime toplam 1,2 milyon lira nakit desteği sağlandı.
Girişimlere özel merkez
Türk Telekom ayrıca, PİLOT Demo Day etkinliğinde girişimler ve ekosistemdeki tüm paydaşları bir araya getirecek bir girişim merkezi kuracağını açıkladı. İstanbul Gayrettepe'de bulunan Türk Telekom Genel Müdürlük binasında 500 metrekarelik bir alanda kurulacak girişimcilik merkezinin yakın dönemde hayata geçirilmesi planlanıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Paul Doany, girişimciliğin ve inovasyon çalışmalarının Türkiye ekonomisinin kalkınması için itici güç olduğunu kaydetti.
Geleneksel şirketlerin, en iyi ihtimalle yaptıkları işi geliştirdiklerini ve genellikle değişim için gereken cesarete sahip olmadıklarını belirten Doany, "Girişimler ise geleceğe odaklanır ve risk almaktan çekinmez. Bu noktada her ikisinin birbirine ihtiyacı var. Bizler, onların yenilikçiliğinden ve çevikliğinden faydalanırken, onlar da bizim altyapılarımızdan ve piyasaya erişim gücümüzden yararlanıyor. Girişimlerin bizim deneyimimizden faydalanacağı çok şey olduğu gibi, bizim de onların cesaretinden öğreneceğimiz çok şey var. Geleceği sadece girişimler inşa edebilir, eğer çalışanlarımız bu geleceğin bir parçası olmak istiyorsa risk almaları gerek." değerlendirmelerini yaptı.
Doany, Türkiye'de girişimciliğe en çok destek veren şirketlerden biri olan Türk Telekom'un ekosistemi büyütmeye devam edeceğini vurgulayarak, "İş birlikleri ile büyüyeceğiz ve girişimler de bunun doğal bir parçası olacak." ifadelerini kullandı.