Türk malı havai fişeğe dev yatırım

Kutlama, eğlence, açılış ve düğünleri renklendiren ve önemli oranda Çin'den ithal edilen havai fişeklerin Türkiye'de üretimine yönelik Balıkesir'de 250 kişinin istihdam edileceği tesis kurulacak. Tesis için 7.5 milyon lira yatırım yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de havai fişek ve proteknik malzeme üretimi alanındaki az sayıdaki tesise bir yenisi eklenecek. 

Avusturya merkezli ve Çin'den ithalat yaparak Avrupa'ya satış gerçekleştiren Troy Fireworks International Havai Fişek Piroteknik Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkiye'de patlayıcı havai fişek ve eğlence malzemeleri imalatına hazırlanıyor. Şirket, bölgesel teşviklerden yararlanmak için Balıkesir'i tercih etti. 

Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'na göre,  7,5 milyon liralık yatırımla Piroteknik Oyun ve Eğlence Grubu ile Havai Fişek Üretim ve Depolama Tesisi kurulacak. 

Projenin hayata geçirilmesiyle sektördeki dışa bağımlılığın azaltılması, bölgede istihdamın oluşturulması ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Tesis için günlük bin 500 kilogram kapasiteli 2 proteknik bölümü, yarımamül ve 2 tonluk yeraltı patlayıcı madde deposu yapılması planlanıyor. 

Proje kapsamında, aralarında torpil, oyuncak roket, oyuncak füze, oyuncak tabanca mantarı, tel maytap, topaç, pasta maytabı, sis bombası, altın yağmuru, şelaleler, gök bombası, alev topu, flaş efekti, mayın efekti, çıtalı roket, anlık film efekti, kıvılcım efekti, göz yaşartıcı, çarkıfelek, işaret fişeği, Çin ateşi, ateş çemberi, kestane fişeği ve sinyal bombası bulunan 31 proteknik ürün üretilecek. İç pazarda satışa sunulacak ürünler ihraç da edilecek. 

İnşaat aşamasında 30 kişinin çalışması planlanan tesiste, işletme aşamasında 250 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Tesiste, tek vardiya sistemi ile günde 8 saat, haftada 6 gün olmak üzere yılda 300 gün çalışma yapılması amaçlanıyor. 

Tesisin 30-40 yıl olarak planlanan ekonomik ömrü serbest piyasa koşullarına göre arttırılıp azaltılabilecek.  

Benzeri proteknik ürünler dünya pazarına Çin üretimi ile pazarlanıyor. Çin'de üretilen ürünler hem düşük kalitede hem de taşıma açısından maliyetli olduğundan üretimin Türkiye'de yapılmasının Avrupa pazarına hakimiyeti arttırması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir