Türk girişimciden "yanık"ta çığır açan buluş

Kocaeli Üniversitesi'nde kimya okuyan ve Marmara Üniversitesi'nde eczacılık yüksek lisansı yapan Özenç Şenol, yanık tedavisi için kullanılan üç ayrı kremi tek bir kremde birleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yanık tedavisinde çığır açacak bir krem geliştirildi. Hem de öyle bir krem ki binlerce hastaya umut olacak. Türk girişimci Özenç Şenol'un geliştirdiği Narted liquid adlı ilaç, yanık tedavisi için kullanılan üç ayrı kremi tek bir krem haline getirdi.

OZ Pharma İlaç ve Kozmetik A.Ş Kurucu Ortağı Özenç Şenol, ilaç sektöründeki 12 yıllık Ar-Ge deneyiminin ardından, kendi start-up firmasını kurmaya karar verdi.

İlaç alanında edindiği uluslararası proje deneyimini kendi firmasına aktarmak amacıyla yola çıkan Şenol, yanık tedavisinde çığır açacak bir krem geliştirdi.

Narted liquid, özel prosesle üretilmiş orijinal bir ürün. Yanık, sızı ve izlerinin giderilmesinde 3'lü etkiye sahip. Yanık bölgeye uygulandığında hızla etki ederek artan rahatlama sağlıyor ve tedavi boyunca kullanıldığında ciltteki yenilenme sürecini destekliyor.

Paraben, koruyucu ve boyar madde içermeyen üründe, alerjen ve alkol de bulunmuyor. Narted liquid, hassas ciltler üzerinde Avrupa'daki laboratuvarlarda da test edildi.

Yanıkta yüz güldüren sonuçlar

Kocaeli Üniversitesi'nde kimya okuyan ve Marmara Üniversitesi'nde eczacılık yüksek lisansı yapan Özenç Şenol'un ilacı keşfetme hikayesi de ilginç. Bundan sonrasını kendi ağzından dinleyelim:
"2007 yılında İngiltere'ye gittiğimde bir arkadaşımın koluna kaynar su dökülmüş ve 2. derece bir yanık olmuştu. Burada yanan bölgenin sarılarak tedavi edildiğini görünce doktora neden diye sorduğumda ikinci gerekçesi ilgimi çekmişti: Hava ile olan teması kesmek. Aslında ürünün temel geliştirme mantığı bu kavram üzerine kurulu. Farmasötik kimyadaki isimlendirmesi ile anti-oksidan aktivite. Sonrasında bu konu üzerine yüksek lisansımda çalıştım. Birçok patent ve yayın okumam sonrasında ürünü geliştirdim ve patentini aldım. Lansman öncesi dönemde kendi çevremde geniş yaş grubu ve yanık tipinde birçok hasta yanık tedavisinde kullandı ve kullanan herkes çok memnun kaldı.

Neden Narted?

Ürünün ismini Narted liquid eski dilde ateş/yanmış anlamına gelen nar ve tedavinin 'Ted'i birleştirerek yanık tedavisini çağrıştırması için bu ismi koyduk ve tescilledik. Likit formu ile piyasadaki mevcut krem formlarının, sürülürken hissettirdiği acıyı en aza indirerek, hastalara kullanımı kolay bir avantaj daha sunuyor.

Narted Liquid, sahip olduğu antioksidant aktivite ile lipit peroksidasyonunu inhibe ederek etki gösteriyor. Nartedi özel bir prosesle üretiyoruz. Yani Narted içeriğindeki yağlardan ve vitaminlerden cok daha fazlası. Etkinliğini bu mekanizmadan alıyor. Bugün örneğin 2. derece yanık durumu ile doktora giden bir kişiye genellikle 3 ürün reçete ediliyor. İnsanların anlayacağı bir dille söylemek gerekirse sızı giderici, iyileştirici ve izleri gideren bir ürün daha yazılıyor. Narted, bunların üçünü birden karşılayan bir ürün. Şunu da belirtmek de fayda var, ilaç değil haricen kullanılan dermakozmetik bir ürün. Dermatolojik olarak hassas ciltlerde test edildi. Ürün bir yağ karışımı olduğu için bir koruyucuya ihtiyaç yok. Yani beni bıraksanız Narted hakkında sabaha kadar konuşabilirim. Yanık tedavisine yardımcı olmasının yanı sıra muhtemelen çok daha farklı özellikleri ile de kullanılacak ama biz şimdilik çok fazla tüyo vermeyelim.

Ürünü çıkarma nedenim ise bu alanda ciddi bir boşluk var. Şöyle ki insanımız genel olarak bu konuda yeterli bilgiye sahip değil, yanığın üzerine yoğurt süren de var, diş macunu süren de. 500 euroya yurt dışından özel krem getiren de. Bu yanlış seçimler ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiliyor ve çoğunlukla yanık hastalarında hayatları boyunca taşıyacakları izlerin kalmasına neden oluyor. Dolayısı ile biz öncelikle yanığın doğru tedavisi konusunda toplumu bilinçlendirmek istiyoruz. Tabii ki ürünün bu cildi yenileyici özelliği farklı alanlarda da kullanılmasını sağlayacaktır.

Neden Start-Up?

Start-Up dünyada çok önemli bir noktada esasen bugün sosyal medyada hergün kullandığımız bir örneği var. Herkes Instagram'ın bir sabah Facebook tarafından satın alınma hikayesini bilir. 10 kişilik bir start-up firması kendisinden daha büyük bir firma tarafından fark edilir. Esasen bu tarz satın almaların Amerika'da birçok örneği var. Başta yazılım firmaları olmak üzere, sanayi dallarında da bu tarz start up satın almaları oldukça fazla. Daha bir ay önce Amerika'da 1 yıllık start–up ilaç firması 7 milyar dolara alıcı buldu. Piyasadaki ürünleri ile değil arge ve inovasyon yaklaşımı ile bu fiyata değer görüldü. Gerçekten yeniliğe önem veren firmaları tenzih ederim ancak ciddi büyümüş firmalara bir zaman sonra tıkanıyorlar. Kapasite olarak, çalışan ve ruhsat sayısı olarak çok büyümüş firmalar kurumsallaşmamış adeta bürokratikleşmiş durumdalar. Çalışanlar harika fikirler söylese dahi karşılık bulması zor. Biz OZ Pharma olarak bu noktada yeni firma olmayı bir dezavantaj değil, yeniliğin getirdiği bir güçle avantaj olarak görüyoruz. Çünkü girişim fikrinin sizde yarattığı heyecan, beraber çalıştığınız bütün insanlara ve hatta bütün çevrenizi sarıyor. Bu noktada fikir fikiri getiriyor ve bu motivasyon sizi çok daha yukarı seviyelerie çıkarabilir. İnsanların bir makine gibi sabah gidip akşam evine döndüğünde ve inanmadan yaptıkları işlerden ziyade, onları bir heyecana ortak etmek müthiş bir şey. Düşünsenize sizin beyninizde bir noktada olan şey, başka insanların gözüne bir ışık olarak yansıdığını görüyorsunuz. Sanırım bir sanatçının bestelediği bir şarkının konser salonunda binlerce kişi tarafından söylenmesi gibi.

Gelişmekte olan bir ülke olarak start-up fikirlere ihtiyaç var diye düşünüyorum. Ancak burada birbirinin benzeri fikirlerle tıkanmadan, enerjiyi katma değer sağlayacak ürünlere odaklamakta fayda var diye düşünüyorum.

İlaç sektöründe niş alanda kalan global markaların ilham kaynağım olduğunu söyleyebilirim. Ancak bir şey var ki bu benim için çok özel, Turgut Uyar bir şiirinde "Bir doğurgan hücre ve bir yanlışlık daima kalır". diyor.

"Doğurgan Hücre" Oturup düşündüm üstüne, hücrenin yenilenmesini bundan daha güzel anlatan bir şey bulamazdım herhalde. Bu noktada edebiyat, bilimle uğraşan biri olarak ilham kaynağım oldur diyebilirim.

Amacımız, dermatoloji alanında etkin ürünler piyasaya sunmak. Bunları hem geliştirmek, hem de iyi ürünleri seçerek ithal etme yoluna gidebiliriz. Ancak esasen yeniyi üretebilmek bizim için çok önemli. Son tüketicinin, eczacının ya da doktorun bu alanda ürünleri ilk akla gelen firma olma hedefindeyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir