TÜPRAŞ ve OPET’in sözlü savunması alındı

Rekabet Kurulu, TÜPRAŞ ve OPET'in sözlü savunmalarını aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu, Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) ve OPET Petrolcülük AŞ'nin sözlü savunmalarını aldı.

Rekabet Kurumu'ndaki toplantı, Kurul Başkanı Nurettin Kaldırımcı başkanlığında gerçekleştirildi. Kaldırımcı, 4 Temmuz 2012 sayılı kurul kararıyla TÜPRAŞ ve OPET'in 4054 sayılı Rekabet Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı. 

Sözlü savunmasını sunan TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip 4 rafinerilerinin bulunduğunu ifade ederek, hedeflerinin çevre ve yaşam değerlerine saygılı, kaliteli bir rafineri şirketi olarak Türkiye'nin petrol ürünleri ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtti. Özelleştirme öncesinde 1989-2006 döneminde devlet olarak TÜPRAŞ'ın 1 milyar 950 milyon dolar yatırım yaptığını anlatan Erkut, özelleştirme sonrası 2013 yılı itibariyle gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 4,2 milyar doları bulduğunu söyledi. 

Erkut, devam eden projelerle birlikte 2015 yılına kadar gerçekleştirecekleri yatırım tutarının 5,5 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Soruşturmaya konu olan 2008 yılında tüm dünyada ekonomik bir kriz yaşandığını anımsatan Erkut, iddia edildiği gibi bu dönemde aşırı fiyat uygulamadıklarını, ülkeyi akaryakıtsız bırakmamak için de ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

OPET Petrolcülük AŞ adına söz alan Hasan Şahin de OPET'in, soruşturma heyetinin Rekabet Kanunu'nu ihlal etmediği yönündeki kanaatini paylaştıklarını belirterek, yazılı savunmalarına ilave edecekleri bir hususun bulunmadığını söyledi.

Rekabet Kurulu nihai kararını daha sonra açıklayacak

Soruşturma Heyeti yetkilileri, TÜPRAŞ'ın aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme, bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama ve Opet Petrolcülük AŞ ile pazar paylaşımı nedeniyle soruşturma açıldığını anımsattı. TÜPRAŞ'ın aşırı fiyatlama yoluyla 11 Ekim 2008-1 Ocak 2009 tarihleri arasında hakim durumunu kötüye kullandığı, 4054 sayılı Kanunun 6. maddesini ihlal ettiği ve bu nedenle teşebbüse idari para cezası verilmesi gerektiğini belirten Soruşturma Heyeti başkanı, şunları kaydetti:

"Soruşturma Heyeti çoğunluk görüşü olarak, TÜPRAŞ'ın bir ürünü diğer bir ürünle satın alma şartına bağlama yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı ve 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal ettiğine dair yeterli bulguya ulaşılamaması nedeniyle herhangi bir işlem tesisine yer olmadığı kanaatine varıldı. TÜPRAŞ ve OPET'in 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesi ile yasaklanan türden bir anlaşma veya uyumlu eylem içinde bulunduğuna dair yeterli bulguya ulaşılamadığı, bu nedenle anılan kanunun 4. maddesi ihlal edildiğinden bahisle herhangi bir işlem terhisine yer olmadığı sonucuna ulaşıldı."

Rekabet Kurulu, soruşturmaya ilişkin nihai kararını daha sonra açıklayacak.