Tüpraş cezanın 309 milyon lirasını ödeyecek
Tüpraş RK'nın 412 milyon TL'lik cezasında 309 milyon TL ödeyip yasal girişimde bulunacak
İSTANBUL - Tüpraş, Rekabet Kurumu'nun (RK) geçen hafta hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle şirkete 412 milyon TL'lik ceza vermesi ile ilgili olarak henüz tebligat yapılmadığını ancak gerekçeli kararı takiben cezanın dörtte üçüne denk gelen 309milyon TL'yi ödeyeceğini ve gerekli yasal girişimi yapacağını bildirdi.
Rekabet Kurulu, geçtiğimiz Cuma günü Tüpraş'a fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamalarla hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 412 milyon TL idari para cezası verilmesine karar verdiğini açıklamıştı.
Şirketten bu sabah KAP'a yapılan açıklamada, "Söz konusu idari para cezası, gerekçeli kararın tebliğini takiben 30 gün içinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17. Maddesi hükmü çerçevesinde, dörtte üçü nispetinde 309 milyon TL olarak ödenecek olup, şirketimizce anılan karar ve cezaya ilişkin olarak gerekli yasal girişimlerde bulunulacaktır" denildi.
Tüpraş tarafından bu sabah ayrıca yapılan basın açıklamasında, "Aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza kesilmesi konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu gibi Rekabet Kurumu'nun içtihat haline gelmiş kendi kararlarına da aykırıdır. Bu nedenle de söz konusu idari para cezası ile ilgili olarak tarafımızca tüm yasal haklarımızın kullanılacağı hususunu kamuoyunun bilgilerine sunarız" denildi.
Açılışın ardından yüzde 6.2 düşen Tüpraş hisseleri saat 1052'de yüzde 4.52 düşüşle 40.58 liradan işlem görüyordu.
Aşırı fiyatlama iddiası 2008 küresel kriz döneminde
Tüpraş'ın basın açıklamasında, "Henüz gerekçeli karar yazılmadığından konu iddia ve kararın ayrıntıları ile açık yasal dayanakları bilinmemekle birlikte verilen kısa karardan anlaşıldığı kadarıyla, söz konusu idari para cezasının esas olarak 5 yıllık inceleme süreci içinde bütün dünyada ekonomik ve finansal krizin en yoğun olarak yaşandığı 11 Ekim 2008-1 Ocak 2009 tarihleri arasındaki 2 ay 20 günlük dönemde aşırı fiyatlama yapıldığı iddiasıyla verildiği anlaşılmaktadır" denildi.
Açıklamada, Temmuz 2008–Aralık 2008 döneminde yaşanan küresel finansal kriz döneminde 144 dolar olan ham petrolün varilinin, altı aylık bir süreçte 36 dolara düştüğü belirtilerek, "Ekim 2008'de döviz kuru da hızla artmaya başlamış, yüzde 30'a varan devalüasyon gerçekleşmiş ve küresel ekonomik krizin daha da derinleştiği bu dönemde pek çok finansal kuruluş iflas etmiş veya devletleştirilmiştir" denildi.
Açıklamada, gerek döviz kuru gerekse ham petrol fiyatlarındaki yüksek fiyat hareketlerinin piyasanın belirsizliğini artırdığı bu dönemde yaşanabilecek sıkıntılarla ilgili olarak bakanlıkların daha önceden bilgilendirildiği belirterek, "İki ay 20 günlük bu dönemde şirketimizce benzin fiyatı 10 kez, motorin fiyatı ise 9 kez düşürülmüştür. İlgili dönemde dahi Tüpraş Avrupa ve bölgesindeki diğer ülke rafinerilerinden daha hızlı bir şekilde fiyat indirimlerini gerçekleştirmiştir" denildi.
Açıklamada ayrıca söz konusu dönemdeki büyük ekonomik kriz nedeniyle pek çok rafineri şirketinin faaliyetini durdurduğu ve iflas ettiği belirtilerek, Tüpraş'ın da yaklaşık 850 milyon TL (ekim 517 milyon, kasım 207 milyon, aralık 126 milyon TL) zarar ettiği kaydedildi.
Açıklamada, Tüpraş'ın, Otomatik Fiyatlama Kararnamesine paralel fiyatlandırma yaptığı vurgulandı.