Toyota, hibriti tüm otomobillere uygulamayı hedefliyor
Hibrit teknolojisini 2020 yılından sonra tüm otomobillerine uygulamayı hedefleyen Toyota Türkiye'nin CEO'su Bozkurt, "Toyota, çevreyi kirleten değil havayı temizleyen otomobiller üretmek için çalışıyor" dedi
İSTANBUL - Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın çevreyi kirleten değil havayı temizleyen otomobiller üretmek için çalıştığını belirterek, "Hedefimiz, hibrit teknolojisini 2020 yılından sonra tüm otomobillerimize uygulamaktır" dedi.
15 milyon litre yakıt tasarrufu sağlandı
Toyota açıklamasına göre; Şirket, hibrit teknolojisiyle üretilen ilk seri üretim Prius'u piyasaya sunduğu 1997 yılından bu yana 6 milyon 200 bin hibrit otomobil satışı gerçekleştirdi. Toyota'nın hibrit teknolojisi kullanılan otomobilleri sayesinde, bugüne kadar Türkiye'nin son 7 yıllık benzin tüketimine eşdeğer 15 milyon litre yakıt tasarrufu sağlandı. Böylece, dünyada 41 milyon ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşmesine öncü olundu.
Hibrit model sayısı 2 yıl içinde 39'a çıkacak
Şirket ayrıca, dünya genelinde 24 olan hibrit model sayısını 2 yıl içinde 39'a çıkaracağını duyurdu. İnsana ve doğaya saygılı otomobiller üretmek için yıllık yaklaşık 8 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesi ayıran Toyota ayrıca, Interbrand tarafından gerçekleştirilen "En İyi Küresel Yeşil Markalar (Best Global Green Brands)" raporunda üst üste 3'üncü kez dünyanın en çevreci markası seçilmeyi başardı.
Toyota'nın çevreci otomobil teknolojisi
Toyota, enerji yoğunluğunu maksimize edecek sistemlerle kablosuz pil şarj sistemi testlerine aralıksız devam ederken, yakıt hücreli motor teknolojileri üzerinde de çalışıyor. Bunun son örneği olarak, hidrojen yakıt hücreli otomobillerin gelişimine öncü olarak hibrit FCV konseptinin 2015 yılında yollarda olması planlanıyor. FCV konsept, sadece su buharı üreten dünyanın en yüksek güç yoğunluğuna sahip 4 kapılı sedan otomobili olacak.
Mevcut ürün gamındaki dizel ve benzinli motorlarının verimliliğini geliştirmeyi de sürdüren Toyota, konvansiyonel yakıt kullanılan motorlarda, yakıt tüketimi ve egzoz gazı emisyonunun minimuma düşürülmesini hedefliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve böylece karbondioksit salınımını en aza indirme çalışmalarına 1970'li yıllarda başladığını belirterek ,ulaşım sektörünün tüm dünyadaki karbondioksit salınımının önemli bir kısmını oluşturduğuna dikkati çekti.
Bozkurt, çevre konusunda geliştirilen teknolojilerle "öncü ve lider" konumunu sürdüren Toyota'nın, çevreyi kirleten değil havayı temizleyen otomobiller üretmek için çalıştığını kaydederek, şunları ifade etti:
"Toyota markası için çevre en öncelikli konuların başında"
"Ürün tasarımı ve geliştirilmesinden geri dönüşüme kadar tüm sürecin kontrol altında tutulması için de programlar geliştiriyor. Toyota olarak hedefimiz hibrit teknolojisini 2020 yılından sonra tüm otomobillerimize uygulamaktır. Bugün yoğun İstanbul trafiğinde yakıt maliyetlerinden kaynaklı yılda yaklaşık 4 milyar lira istenmeden israf ediliyor. Toyota markası için çevre en öncelikli konuların başında gelmektedir. Gelecekte çevre dostu araçların tercih edilme kriterlerinde ilk sırayı alacağına da inanıyoruz. Toyota hibrit teknolojisini bugüne kadar başarıyla uygulamış ve uygulamayı sürdürmektedir. Toyota, akıllı ulaşım sistemleri, güvenlik sistemleri ve yüksek kapasiteli lityum-air batarya gelişimine yönelik çalışmalarına da devam etmektedir."