Tofaş, Ar-Ge’yle küresel ürün yönetimine geçti
Tofaş CEO'su Eroldu, 40 milyon eurodan fazla yatırım yapılan, 650 uzmanın çalıştığı Ar - Ge merkezinin, fabrikaya büyük yetenekler kazandırdığını, Egea ile birlikte gerçekleştirdikleri geliştirmelerin FCA camiasında standart haline geldiğini söyledi.
İbrahim EKİNCİ
Tofaş’ın üretimde “altın seviyede” yetkinliğe ulaşmasına ve küresel ürün yönetimine geçişine büyük katkı sağlayan Ar – Ge merkezi ile ilgili yatırımları değerlendiren CEO Cengiz Eroldu, 650 kişinin çalıştığı merkezin Tofaş’ı tarihindeki 3’üncü evreye taşıdığını belirtti. Tofaş’ın montaj sanayi evresinde yan sanayi oluşumu sağlandığını, 2. evrede Ar-Ge'ye geçildiğini ve 2000 yılında Doblo üretimiyle hafif ticari araç segmentinin Türkiye otomotiv pazarında kendine önemli bir yer edindiğini anlatan Eroldu, şöyle dedi:
“3. evreye böyle geldik. Egea ile birlikte, Türkiye otomotiv sektöründe ‘küresel ürün yönetimini’ bir model ailesi ile yapan tek şirket olduk. Tofaş, Avrupa’daki önemli Ar-Ge merkezlerinden biri. FCA’nın ise Avrupa’daki 2. büyük Ar-Ge merkezi. ‘İleri Araştırmalar Departmanı’ kurduk. Ciromuzun %3’ünü Ar-Ge’ye aktarıyoruz. Özel sektörün en büyük Ar-Ge yatırımcısıyız. Bugüne kadar 40 milyon euro üzerinde altyapı yatırımı yaptık. Başvurduğumuz patent sayısı 350’yi buldu. 2015’te 145 başvuru yaptık. Geçen yıl otomotiv sektöründe ‘En iyi Ar-Ge merkezi’ Tüm Ar-Ge merkezleri arasında da ‘En iyi 3. Ar-Ge merkezi’ ve AB sıralamasında ‘Ar-Ge Harcama Yoğunluğu’ ile ‘Proje Kapasitesi’ kriterlerinde Türkiye birinciliği elde ettik.”
Avrupa'ya 100 bin Egea
Tüm birikimlerini Egea üretim hatlarına aktardıklarını ve fabrika altyapısını da güncellediklerini söyleyen Eroldu, 48 yıllık süreçte kendileri için en değerli kazanımın Ar-Ge’de oluşturdukları birikimlerin küresel projeye dönüşmesi olduğunu ifade etti. Eroldu, “Tofaş, 10 yılda FCA genelinde, yani 165 fabrika içerisinde altın seviyede üretim yapan 4 fabrikadan biri haline geldi. Bugün dünya klasında üretim danışmanlığı yapıyoruz. Bu fabrikada 8 bin çalışan, bine yakın robotumuz ve 400 bin adet üretim kapasitemiz ile 6 markaya aynı anda üretim yapıyoruz. ‘Flex line’ ile Egea gövde hattında 3, montaj hattında 5 değişik ürün üretiliyor. Hem hafif ticari araç hem de binek otomobil üretimi yapabilen tek fabrikayız. İyi bir üretici olmanın ötesinde iyi bir ürün geliştiriciyiz de” dedi.
Kasım 2015’te pazara sunulan Egea Sedan modelinin Avrupa pazarında da beğenildiğini, ödüller aldığını belirten CEO Cengiz Eroldu, “2015’te Avrupa için ihracat öngörmezken talep üzerine sipariş tarihlerini iki ay önceye çektik. İtalya’ya 1000 – 2000 adet Sedan yollamayı planlarken 20 bin adetlere yükseldi. Talebi karşılayabilirsek Avrupa’ya bu yıl 100 bin Egea satabiliriz. Önümüzdeki aylarda Dodge markası altında Neon ismiyle Meksika’ya gönderimine başlayacağız” dedi. Eroldu’nun verdiği bilgiye göre Tofaş fabrikasında Endüstri 4.0 çalışmaları da önemli ilerlemeler kaydetti. Eroldu, “Bu konu için birlikte çalıştığımız araştırma şirketi Tofaş’ın Endüstri 4.0 da oldukça ileri düzeyde olduğunu belirtiyor” diye konuştu.
Eroldu, geçtiğimiz mart ayında 3 vardiyaya geçtiklerini ve 2 bin 500 yeni istihdam olacağını, 3 vardiyada günde bin 500 araç üreteceklerini de belirtti.