Teleperformance'tan bir çağrı merkezi yatırımı daha
İstanbul ve Uşak’ta çağrı merkezleri bulunan Teleperformance, Uşak’a 1.5 milyon liralık yatırım yapmayı ve bu şehirdeki çalışan sayısını 500’den 800’e çıkarmayı planlıyor
DÜNYA
İSTANBUL - Teleperformance, üst üste dördüncü kez saygın araştırma kuruluşlarından Gartner tarafından, “Liderler Çeyreği” olarak bilinen Magic Quadrant 2013 raporunda, Müşteri Yönetimi Çağrı Merkezi Hizmetleri alanında “Dünya Lideri” seçildi. Teleperformance’ın Türkiye’de de yatırımları var. Şirketin Türkiye Genel Müdürü koltuğunda Engin Utkan bulunuyor. 46 ülkede faaliyeti olan şirketin Türkiye operasyonlarını o yönetiyor. Şirket dışkaynak kullanımlı müşteri hizmetleri, teknik destek, telefonda pazarlama ve satış hizmetleri ve back off ice hizmetleri veriyor. İstanbul’da iki lokasyonda bin, Uşak’ta ise 500 kişilik iki ayrı operasyonumuz var.
Metis’i alarak Türkiye pazarına girdi
Utkan, “Müşteri portföyümüzü yoğun olarak uluslararası markalar oluşturuyor. Nitekim İstanbul operasyonunda yer alan kadronun yüzde 25’i Almanca hizmet veriyor. Hatta Teleperformance Türkiye’nin İstanbul ofisi de Almanya’ya yönelik Yakın Kıyı operasyonları için 2014 sonuna kadar 400 kişilik istihdam yaratmayı hedefl iyor. Bu vesileyle Avrupa’daki Türklere ülkelerine geri dönüş imkanı sunmayı da hedefl iyor. Uşak’a yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 500 çalışanımız var. 2014 sonunda 800 kişiye ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu yıl Uşak operasyonuna 1,5 milyon TL’lik bir yatırım da planlıyoruz” dedi.
Teleperformance, Türkiye’ye, 20 yıldır sektörde faaliyet gösteren bir şirketin (Metis) 3 yıl önce yüzde 25’ini, sonra tamamını alarak girdi. Yüzde 50 gibi yüksek büyüme oranları gerçekleştirdi. Genel Müdür Engin Utkan, “2014’ü yüzde 35 büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Gelirlerimizin yüzde 63’ü global şirketlere verdiğimiz hizmetlerden geliyor. Uşak yatırımını yaptık, koltuk 750’ye çıktı. İstanbul’da bin koltuk vardı, 250 ilave oldu. Bir lokasyon daha düşünüyoruz ama bu yatırım 2015’i bulur. 40 ilde çağrı merkezi var. Diğer illerden biri olabilir. Yabancı dil olunca büyük illerde olmak gerekiyor. Bizde teknik destek hizmetleri işimizin yarısıdır. Katma değerli hizmetlerimiz sektörün ilerisindedir. Bir analitik şirketimiz var. Analizlerle kampanya geliştirmemizi sağlıyor. Lizbon merkeze sektör raporları hazırlıyor. Bunları kurumsal müşterilere sunuyoruz” dedi.
Son zamanlarda çağrı merkezi kaynaklı kredi kartı suçları gelişti. Utkan, buna karşı çok yönlü bir güvenlik sistemi uyguladıklarını belirtti. Utkan, “Bağımsız bir bilgi güvenliği analistimiz var. Kredi kartı işlerimizde sertifikalarımız bulunuyor. Şirket içinde ve dışında en yüksek güvenliği sağlıyoruz” dedi.
Şirketlerin farklı dillerdeki ihtiyaçlarına yanıt veriyor
Türkiye’de İngilizce, Fransızca ve Almanca çağrı hizmeti verdiklerini, Almancada 300 kişi çalıştığını anlatan Utkan, “Şirketlerin farklı dillerde ihtiyaçları olabiliyor. Ana şirketin bölgedeki iki büyüme alanından biri Türkiye, diğeri Rusya’dır. Kamu tarafında, enerji ve eticaret’te büyüme bekliyoruz. İşletim sistemi, yazılım ve donanım desteği veriyoruz. Bu konuda Türkiye’de lideriz. Türkiye’de sektör gelişebilir. Dünyada 250 kişiye bir koltuk düşüyor, Türkiye’de bu rakam 2 bin 500’dür. Bankacılık sektörü BDDK düzenlemeleriyle daha da büyüyecek. Bu sektörün döviz girişi var. İhracat sayılması ve ihracat benzeri desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Polonya’da sektör çok destekleniyor. Türkiye’de sadece 6’ncı bölgeye teşvikli yatırım yapabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.
Dünya genelinde 230 çağrı merkezi var
Dünyanın lider dış kaynak CRM ve çağrı merkezi hizmeti servis sağlayıcısı Teleperformance; müşteri kazanımı, müşteri memnuniyeti, teknik destek ve borç yönetimi programları ile dünyanın dört bir yanındaki uluslararası şirketlere hizmet veriyor. 2013 yılında şirket, konsolide cirosunu 2.43 milyar euro (3.23 milyar dolar ) olarak açıkladı. Teleperformance Grup, 35 yılı aşkın deneyimi, 110 bin iş istasyonu ve 149 bin çalışanı ile 46 ülkede 150’nin üzerinde pazara hizmet sağlıyor. Şirket, 230 çağrı merkeziyle dünyanın önde gelen uluslararası firmalarının birbirinden çok farklı olan müşteri kitlelerine 63 dil ve lehçede hizmet sunan programlar yürütüyor.
Türkiye çağrı merkezi sektörü pazarında 70 bin koltuk var. Sektörün iş hacmi 1.5 milyar dolar civarında.