Teknoloji şirketleri gözünü ABD'ye dikti
ODTÜ Teknokent, ABD'de ofis açacak. San Francisco'da kurulacak merkez, Türk teknolojisinin, büyüklüğü milyarlarca doları bulan teknoloji pazarlarında dünya ülkelerine satışına imkan sağlayacak
ANKARA- ODTÜ Teknokent, Türkiye'de üretilen katma değeri yüksek teknolojilerin dünyanın en büyük teknoloji pazarlarında yatırımcıyla buluşturulması için ABD'de ofis açacak. San Francisco'da kurulacak merkez, Türk teknolojisinin, büyüklüğü milyarlarca doları bulan teknoloji pazarlarında dünya ülkelerine satışına imkan sağlayacak.
ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ Teknokent'in kurulduğu 12 yıldan bu yana teknolojik derinliği yakaladığını, bu teknolojik derinlikle İstanbul'un ticari bakış açısını birleştirmek için İstanbul'da kuluçka merkezi açacaklarını bildirdi.
İstanbul'un yatırım yapma konusunda Ankara'ya göre daha önde olduğunu dile getiren Kızıltaş, "Ankara, Ar-Ge derinliği açısından öne çıkıyor. İstanbul ise ticari bakış açısında önde, ancak teknolojik derinlikte zayıf. İstanbul'dan dünyadaki belli teknolojilerin ve uygulamaların replikası ürünler çıkıyor. Bu şirketler en fazla 200-300 milyon dolar ediyor. Bizim ülke olarak milyar dolarlık teknoloji şirketlerine ihtiyacımız var. O nedenle Ankara ve İstanbul bakış açısını birleştirmeliyiz. İstanbul'daki ofisimizle, teknolojik derinlikle ticaret bakış açısını bir araya getirmeyi ve Türkiye'den uluslararası başarılı teknoloji şirketlerinin çıkarılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
'Ay'da kullanılacak telefon yapma derdindeler'
Ankara'da "mühendislik alanında zoru başarmanın" ileri teknoloji olarak algılandığını, ifade eden Kızıltaş, "Ankaralı girişimcilerimiz, Ay'la konuşacak telefon yapma derdine düşüyor. Bunu yapınca kime kaç paraya satarım diye düşünmüyor. Ay telefonu yapacak yetenekte mühendislerimiz var ancak bu telefonu en iyi ihtimalle NASA'ya satabilirsiniz ve en fazla bir tane satarsınız. O da kaça alır? Zaten kendisi yapmıştır. Bizim bu bakış açısını değiştirmeye ihtiyacımız var. Bizim aynı anda hem teknolojik derinliği olan hem de ticari bakış açısı kuvvetli şirketler yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.
ABD'de merkez kurulacak
Kızıltaş, Ankara'daki teknolojik derinliği satılabilir teknolojik ürünlere, büyüyen teknoloji şirketlerine dönüştürmeyi hedeflediklerini bunun için İstanbul'daki merkezin yanı sıra ABD'de bir merkez kuracaklarını bildiren Kızıltaş, "San Francisco'da merkez kurma amacımız İstanbul'dan farklı. San Francisco, İstanbul gibi hem ticari bakış açısı hem de teknolojik derinliği olan bir yer. Bu nedenle buranın iki yönünden yararlanmayı amaçlıyoruz" dedi.
Mustafa Kızıltaş, İstanbul ve ABD'deki ofisler sayesinde 10 yıl içinde yurt dışı pazarlara 6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
10'a yakın firma geldi
Kızıltaş, ABD'deki Türkler tarafından kurulan şirketlerin teknoloji ayaklarını Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını, bu kapsamda 10'a yakın firmanın ODTÜ Teknokent'te Ar-Ge ofisi açtığını bildirdi.
"Teknojumpp" isimli bu projeleriyle teknoloji şirketlerinin hem Türkiye'de hem ABD'de var olmasının önünü açtıklarını belirten Kızıltaş, "Burada 1 lira etmeyen ABD'de 10 lira ediyor. Pek çok firmamız, Türkiye'de geliştirdiği teknolojiyi uygun ekosistem bulamadığı için ürünleştirip satamıyor. Oysa ABD'deki teknoloji şirketlerinin büyümesinde birileri onlara para, vizyon ve deneyim koyuyor, başarı bu sayede geliyor" dedi.
Kızıltaş, ABD'de teknolojiyi yatırıma dönüştüren ekosistemin çok geliştiğini belirterek, vizyoner yatırımcıların, gelir getirmeyecek Ay'da kullanılacak telefon gibi projeler yerine bu teknolojik birikimi iletişim alanında satılabilir bir ürüne dönüştürecek katkıyı sunduklarını belirterek, "Bizim vizyoner yatırımcılara da ihtiyacımız var" dedi.