Teknoloji ödüllerine rekor başvuru

Teknoloji Ödülleri için bu yıl 198 proje yarıştı. Yarışma tarihinin en yüksek başvuru sayısına ulaşıldı. Değerlendirmelerde teknoloji bir adım daha öne çıktı. Ödüller ise 21 Mayıs'ta sahiplerini bulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELİH KOCAGİL

Novitas ‘ın AFET EVİ bölgeye hızlı ve çabuk kuruluyor

ictas.jpg

Kubbeler, sağlam ve estetik yapısı dolayısı ile tarih boyunca pek çok yapıda kullanıldı. Ancak, kullanılacak yöntemin ekonomik, dayanıklı, hızlı monte edilebilen ve yenilenebilir olması tercih edilme noktasında önemli etkenlerin başında geliyor. Novitas Yapı Teknolojileri, “jeodezik kabuk yapı” adı verilen bir kubbe formunu, yapısal çelik ve özel bağlantı detayları ile gerçekleştirdi. Bu sistemle inşa edilecek olan kubbeleri; camiler, spor yapıları, konser-sergi- seminer salonları, stoklama yapıları, planetaryumlar, havalimanı yapıları, AVM çatı ve ışıklıkları gibi pek çok farklı yapıda kullanmak mümkün. Novitas bu yarışmaya AFET EVİ projesiyle katıldı. AFET EVİ’ ni tasarlarken, yapının kullanılacağı bölgeye hızlı nakledilebilmesi, kolayca montaj yapılabilmesi, su ve ısı yalıtımını sağlayarak, insanca yaşam ortamı sağlaması ve tekrar kullanılabilmesi amaçlandı. Yangın dayanımı yüksek malzemelerle, gerektiği takdirde 5-6 yıl konaklama hedefl endi. Farklı büyüklüğe sahip ailelerin ve şahısların kullanımı göz önünde bulundurularak, evlerin oturumları ve altyapıları düzenlendi. Firma Özel bağlantı detaylarıyla söz konusu dayanımı 120 metre çapa kadar sağlıyor. Küçük yapısal elemanlarla sahada montajı hızlı ve kolay oluyor. Yapıyı oluşturan elemanlar atölye ortamında imal edildiği için, saha kaynağı gibi risklerden uzak.

YDİF ile kızılötesi mercekler daha dayanaklı olacak

ydif.jpg

Termal görüntüleme sistemlerinde kullanılan kızılötesi merceklerin dış ortama açılan yüzeyleri zorlu çevre koşullarına maruz kalıyor. ASELSAN bir başka projeyle bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefl iyor. Bu amaçla “Yüksek Dayanımlı Optik Kaplama Teknolojisi” (YDİF) projesinde özellikle yüksek hızla seyir yapan hava araçlarının kızılötesi görüntüleme pencerelerinin hem optik performanslarının devam ettirilmesi hem de kum fırtınası, yüksek hızlarda yağmur darbesi dayanımlarının artırılması ihtiyaçları birleştirilerek çözümlendi. Bu yeteneğin kazanılmasıyla önemli ölçüde döviz ve zaman tasarrufu yapılırken proje yaşam döngüleri kısaldı. Kritik durumlarda üretim yapılabilme serbestliği kazanıldı. Ürünlerin yurtdışına ihraç edilmesinde oluşan lisanslama engeli ortadan kalktı. ASELSAN, ürettiği Elektro-Optik Cihazlarının bütün merceklerini üretebilecek duruma geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki yurtdışından temin edilen fakat yedek parça desteği bitmiş olan çeşitli merceklerin yenilenmesi ile ülkemize önemli ekonomik katkı sağlandı.

İÇDAŞ’ın projesi işletmelerin tatlı su ihtiyacını ortadan kaldırıyor

icdass.jpg

İçdaş Su yönetimine yönelik Ar- Ge çalışmaları yaparak Su Yönetimi Projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında; sınırlı bir kaynak olan yeraltı suyu kullanımına tamamen son verilerek, işletmenin tüm tatlı su ihtiyacının sınırsız bir kaynak olan denizden karşılanması, denize deşarj edilen soğutma suyundan enerji elde edilmesi ve deşarj suyunda balık çiftliği kurulması hedefl endi. İşletmenin içme suyu dahil ihtiyacı olan tatlı suyun denizden elde edilmesi ile sınırlı bir kaynak olan yer altı suyunun korunması sağlandı. Bu su rezervinin korunmasının diğer olumlu çıktısı, suların bugün ve gelecekte tarımsal amaçlı olarak kullanılabilmesi. Projenin diğer önemli bir noktas ise, tuzlu su kamasının tatlı suyun içlerine doğru ilerleme riski azaltılmış olması. Denizden elde edilen 12 bin metreküplük tatlı su ile işletmelerimizin içme suyu dahil tüm su ihtiyacı karşılanıyor. Soğutma suyu hattına kurulan HES ile deniz suyundan elektrik enerjisi üretiliyor. Deniz suyuna özel olarak tasarlanan türbinlerle yılda 19,9 milyon kWh’lik enerji elde ediliyor. Bu miktar suyun tesise basılması sırasında kullanılan enerjinin yaklaşık %21’ine tekabül ediyor. Soğutma suyu deşarjında balık üretimi ile denizden alınan ve tekrar denize verilen soğutma suyunun deşarj sıcaklığı balık gelişimi için en ideal aralıklarda yer alıyor. Suyun istenen sıcaklıkta olması ve suyun tesise basılması için ek bir enerji gideri olmaması nedeni ile proje benzerlerine nazaran %50’ye varan oranlarda daha avantajlı durumda. Tesiste 4 adet havuzda yılda 100 bin adet çipura ve levrek üretiliyor.

Serhat radarı havan silahlarını anında tespit edecek

serhatt.jpg

Havan silahları, düşük maliyetli ve kolay taşınır olmaları nedeniyle terör grupları tarafından kolaylıkla tedarik edilerek engebeli arazide sıklıkla kullanılıyor. Dünyada son yıllarda havan mermileriyle gerçekleştirilen terör saldırılarının artarak büyük kayıplara yol açtığı görülüyor. Bu silahlarla yapılan atışların çok hızlı tespit edilerek, gerekli önlemlerin zamanında alınması, can ve mal kayıplarının azaltılabilmesi açısından çok önemli. ASELSAN tarafından milli imkânlarla özgün olarak geliştirilen SERHAT Havan Tespit Radarı ise her türlü hava koşulunda, herhangi bir yönden ve dağ, duvar gibi bir engel arkasından atılan havan mermisinin atıldığı ve düşeceği yeri yüksek doğrulukla bulabilen, gelişmiş teknolojilere sahip yeni nesil bir radar. Radar, yükseliş ekseninde elektronik taramalı aktif dizi antenleri ile huzmesini yönlendirerek her türlü engebeli araziye uygun tarama yapabiliyor. Elektronik taramalı Çembersel Dizi Aktif Anten yapısıyla 360 derece etkin kapsama sağlıyor. SERHAT Radarı ülkemizde tasarlanıp üretilen ilk silah tespit radarı olma özelliğini taşıyor.

AKAR ile hedeflere tam isabetakarr.gif

DİGİTEST Elektronik Akıllı Atış Eğitim Robotu Akar projesi ile finalistler arasında yer aldı. Bu proje sayesinde istenilen arazi koşullarına uygun olarak güvenlik güçleri’nin "atış", “keskin nişancılık” gibi eğitim ihtiyaçları karşılanabilirken, rehine kurtarma operasyonları ve silahlı eylemlerin etkisiz hale getirilmesinde de kullanılabilecek. AKAR ‘ın görünümü hız, boyut, şekil ve davranış bakımından insana benzer şekilde tasarlandı. 4 x 4 Zırhlı donanımı sayesinde arazi şartlarına uygun şekilde geliştirildi. AKAR ‘ın her tekerleği yüksek torklu elektrik motoruna sahip. Platform üzerindeki mankenin rehine senaryolarında kullanılabilmesi için aynı platform üzerinde iki adet farklı hedef sistemi kullanılabilecek özellikte. İstenilen eğitimler yazılım sayesinde AKAR’a yüklenebiliyor. Proje Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Hareketleri kaydedip 'kimyasalları' atacak

denimmmmmm.jpg

Denim üretiminde çeşitliliği artırmak için kot pantolonların yumuşatılması ve ağartılması için bazı kimyasallar kullanılıyor. Bu kimyasallar üretim yöntemine göre rastgele değil el becerisine bağlı olarak atılıyor. Kot üreticileri bu süreci sprey tabancası ile operatörlere yaptırıyor. Sprey robotu ile bu işlem insan insiyatifinden çıkarılıyor.Vav Teknoloji, iki üniteden oluşan bir robot sistemi geliştirdi. Birinci kısım sprey kayıt modülü; Bu kısımda en iyi sprey ustasının spreyleme işlemindeki hareketleri kayda alınıyor. İkinci kısımda ise alınan kayıt kot pantolonlara izole ortamda uygulanıyor. Bu uygulamada insan ile kimyasal etkileşimi kesilmesi, eşit kimyasal aktarımı ve standart ürün oluşturulması sağlanıyor.