Teknokrom Uzakdoğu pazarında güçleniyor

Likit gıda sektörüne yönelik makine, ekipman ve tank üreten Teknokrom, Singapur ve Japonya’nın ardından Tayland pazarına da girmeyi hedefliyor. Üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden firma, Uzakdoğu pazarının yanında İsrail ve Dubai’yi de pazar yelpazesine dahil etmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

Likit gıda imalatı için paslanmaz çelik makine, ekipman ve tank imalatı yapan Teknokrom, pazarını genişletme çalışmalarına hız verdi. Geçen yıl Japonya, bu yıl da İsviçreli bir firma aracılığıyla Singapur’a ihracat yaparak Uzakdoğu pazarına giriş yapan firma, bunlara Tayland’ı da eklemeyi hedefliyor. Teknokrom, önümüzdeki günlerde İsrail ve Dubai’yi de pazar yelpazesine dahil etmeye hazırlanıyor.

İmalatlarının yüzde 30’unu ihraç ettiklerini belirten Teknokrom Genel Müdür Yardımcısı Anıl Özgüner, “Bizim ağırlıklı pazarımız Ortadoğu ve Kuzey Afrika. Havaleli ürün olduğu için navlun maliyetleri çok uzak pazarlardaki rekabetçiliğimizi azaltıyor. Fakat koşullar bizi yeni pazarlara girmeye yönlendiriyor. Son 2 senede işlerimizde yurtdışının payı arttı. Yüzde 10’lardayken şimdi yüzde 30’a yaklaştı. 15 dolayında ülkeye ihracat yapıyoruz. 3-4 yıllık bir çabanın sonunda geçen sene Japonya ve Kanada’ya sabun imalatıyla ilgili tanklar göndererek, bu ülkeleri de pazar yelpazemize dahil ettik” diye konuştu.

Ortadoğu’dan da talep alıyor

Bu yıl İsviçreli bir firma aracılığıyla ilk kez Singapur’a yağ ve esans tankı gönderdiklerini vurgulayan Özgüner, “Pazarımız genişlemeye devam ediyor. Söz konusu İsviçreli firma Tayland’da da yatırım yapacak. Ona da teklif verdik, bekliyoruz. Uzak pazarlara gönderdiklerimiz daha çok küçük ölçekli, konteynere sığabilecek ebattaki tanklar oluyor. Dubai bölgesinde su tanklarıyla ilgili bir projeye teklif verdik. İsrail’de ülkenin en büyük gazlı içecek ve meyve suyu imalatçısıyla sözleşme imzaladık. Bununla İsrail pazarına da adım atmış olacağız. Koşullar zorladıkça pazarımız da genişliyor” dedi.

Teknokrom’un kuruluşu 1960’lı yıllara kadar dayanan Teknik İş firmasının bir alt kuruluşu olduğunu ifade eden Özgüner, “Paslanmaz çelik standart zeytinyağı depolama tankları imalatıyla üretime başladık. Daha sonra şarap, meyve suyu, çikolata, süt, kimya ve ilaç sanayi gibi değişik sektörler için de üretim yapar hale geldik ve bu alanlarda da iddialı bir konuma ulaştık. 2016 pek çok kuruluş gibi bizim için de çok iyi geçmedi. Fakat bu yıl her şeye rağmen geçen yıldan daha iyi olacak gibi görünüyor. Bu yıl en eski işimiz olan zeytinyağı makinelerine ağırlık verdik. Ortadoğu’da zeytinyağı pazarı hep hareketli. Eski müşterilerimizin referanslarıyla gelenler oluyor. Filistin ve İsrail’den talepler aldık. İzmir’deki Olivtech Fuarı’na katıldık. Bu fuar hep çok verimli geçiyor. Özellikle Ortadoğu’dan alıcılar ilgi gösteriyorlar. Bu sene ciromuzda zeytinyağı makinelerinin payı artacak” diye konuştu.

'Turizdeki kayıplar bizi de etkiledi'

Piyasayı değerlendiren Anıl Özgüner, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ekonomideki dengesizliklerin sürdüğünü anlattı. Özgüner, şu ifadeleri kullandı: “2017 biraz daha iyi başladı, elimizde şu an işlerimiz var ama önümüzü göremiyoruz. Müthiş bir teklif talebi geliyor ama hepsi beklemede. İnsanlarda bir yatırım arzusu var ama yarı yolda kalma endişesi daha ağır basıyor. Ekonomi eski hızında büyümüyor. Bizim en çok hizmet verdiğimiz sektörlerden biri olan turizmin durumu malum. Alkollü içecek sektöründe yatırımlar durma noktasına geldi. Vergilerin aşırı artması, reklam, promosyon, fuar faaliyetlerinin yasaklanması pazarı olumsuz etkiledi. Daha çok küçük ve orta ölçekli yatırımlar yapılıyordu, mevcut yasakların pazarlamayı zorlaştırması nedeniyle onların da tereddüdü arttı. Geçen yılki darbe girişiminin ardından diğer sektörlerden yatırımcılar da bekleme durumuna geçti. Yeni yatırım olmadığı için mecbur yapılması gerekenler dışında pek fazla iş potansiyeli yakalayamadık.”