Tanış'ın, yüksek kapasiteli ön temizleme eleği muadillerinin iki katı kapasiteye sahip

TÜBİTAK destekli ön temizleme eleği ile sektörde fark yaratan Tanış Değirmen, yurtdışında yem tesisleri ve tahıl taşıma sistemleri kuruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülistan TOR

GAZİANTEP - Geçtiğimiz yıl Mart ayında Tubitak' dan geçen ve üretimine devam ettikleri yüksek kapasiteli  ön temizleme eleğinin piyasadaki mevcut eleklere nazaran iki katı kapasitede temizle işlemi yaptığının altının çizen Tanış Değirmen Makina San Tic A.Ş. İthalat İhracat Müdürü Tacettin Tan, "Bu ürünümüzün özelliği; 75 ton/ saat temizleme kapasitesine sahip olması. Piyasadaki elekler 25-30 ton/saat kapasiteli. Muadillerine nazaran 2 katı tohum temzileme kapasitesine sahip Piyasadaki eleklerden teknolojisi farklı. Bizim ürünümüz dairesel eleme yapıyor" diye belirtti.

1956’dan beri anahtar teslimi profesyonel un değirmenleri ve 1970' den bu yana tohum temizleme tesisleri yaptıklarını ve Türkiye de, bu alanda ilk kurulan firmalardan biri olduklarına vurgu yapan Tacettin Tan, "Kurduğumuz tohum temizleme tesislerinde mercimek,susam, nohut, soya fasulyesi, fasulye gibi bakliyatlar bölünmeden işleniyor. En az kayıpla soyuluyor. Kalibrasyonlarına  ayrılarak temizleme yapılıyor bilgisini verdi.

Havalı taşıma sistemlerinin Türkiye distribütörü 

Şuanda yem tesisleri ve tahıl taşıma sistemleride yaptıklarını aktaran Tan, 1876 dan beri havalı taşıma sistemi ile ürün taşıması yapan Danimarkalı bir şirketle geçen yıl  anlaşma yaptık havalı taşıma sistemlerinin Türkiye distribütörüyüz. Bu sistem bir yığın tahılı bir yerden alıp başka bir yere 120 ton/saatte taşıyor" dedi.

Şirketin kurulduğu ilk yıllarda Kanada'dan Pakistan'a kadar makina satışı yaptıklarını şu anda Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve Doğu Avrupa Ülkelerine ürün gönderdiklerini aktaran Tan, "Etiyopya' da susam temizleme tesisleri kurduk. Etiyopya susamı dünyaca meşhur. Etiyopya'da bilinilirliğimiz oldukça fazla. Etiyopya pazarına ilk 2009'da girdik. Bu bölgede son iki yılda toplam 10 tane susam temizleme tesisi kurduk. Afrika ve Arap ülkeleri yoğun çalıştığımız pazarlar arasında bulunuyor. İç çatışma yaşanan ülkeler ile şu an çalışıyoruz. Sudan, Dubai, Suudi Arabistan, Bangladeş, Pakistan ile iş yapıyoruz. Angolo'da devam eden mısır unu tesisi ve Yunanistan'da iki un değirmeni tesisini önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz. Angolo'daki mısır unu tesisi 200 ton/gün, Yunanistan'da ki un değirmenleri 100 ton/gün kapasiteli. Batı Afrika'da yakın zaman da anahtar teslimi mısır unu tesisi kurduk. Yeni pazar araştırması yapıyoruz ve hedef pazarlarımız arasında Latin Amerika var" dedi. 

12 milyon ciro hedefliyor

Üretimlerinin yüzde 95'ini ihraç ettiklerini ve iç piyasa da nadiren de olsa ihalelere girdiklerini söyleyen Tan, "2014 yılı ciromuz 9 milyon 750 TL, bu yıl 12 milyon TL ciro hedeflediklerini söyledi. Ar-Ge ye ağırlık vereceklerini ve Ar-Ge yatırımları planladıklarını belirten Tan,"Yurtdışında ufak bir şey alsanız dahi içinde kullanım klavuzu vardır. Türkiye de ne yazık ki üretim yapan birçok makinenin kullanım klavuzu yok. Biz firma olarak bu konuya özen gösteriyoruz.Ürünün kullanım klavuzunu hazırladık. Bakım yada servis ihtiyacı noktasında bu klavuzlar mühendisleri yönlendiriyor. Ürünlerimizde kullanılan malzemelerden boyaya kadar bütün malzemeler Avrupa standartlarındaki ürünlerdir" dedi.

Sosyal Sorumluluk Projelerini desteklediklerini söyleyen Tan, "Tekirdağ- Namıl Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesine bir  tohum temizleme eleği verdik. Bölge çiftçisinin bakliyatları bu tesiste eleniyor. Öğrenciler de aynı zamanda pratik yapma imkanına sahip oluyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.