Taç, 700 milyonluk nüfusu Türk çarşaflarında uyutacak

Çevre ülkelerde markalı ihracat atağına kalkan Zorlu Tekstil, Taç markası ile 700 milyon nüfuslu bölgede 5 yılda mağaza sayısını bin 600’e çıkarmayı hedefliyor. 2016 yılını 200 milyon dolar ihracatla kapatan grup, 2020 yılında bu rakamı 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Zorlu Tekstil, çevre ülkelerde atağa kalktı. Ev tekstili pazarında faaliyet gösteren Zorlu Tekstil, çevre ülkelerde kendi markalarına ait mağazalarla büyüme stratejisi doğrultusunda gelecek 5 yılda satış noktalarını 2 katına çıkararak bin 600 noktaya ulaşmayı hedefliyor. Yaklaşık 700 milyon nüfusa sahip pazarda Taç markasıyla yarattığı bilinilirliği daha da pekiştirmek istiyor. 2016 yılını 200 milyon dolar ihracat ve 650 milyon dolar ciroyla kapatan Zorlu Tekstil, 2020 yılına kadar cirosunu 2 kat artırarak 1,2 milyar dolara, ihracat rakamını da 300 milyon dolara çıkarmayı hedefl iyor.

Gürcistan’ın başkenti Tifl is’te düzenlenen toplantıda yatırımlara değinen Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, çevre ülkelerde kendi markalarıyla açacakları mağazalarla büyüme ivmesini daha da artıracaklarını ifade etti. Aydın, “Grup olarak bölgede 20 yıldan bu yana ürünlerimizle varız. Taç, bölgenin en çok bilinen ve tanınan markası, hatta pazarda taklitlerimiz bile çıktı. Bu, bizim kendi markalarımıza ait mağazalarla büyümemizi oldukça kolaylaştırıyor. Rusya pazarı ile başladığımız yolculuğumuz bugün BDT üyeleri, Arap ülkeleri, İran, Kazakistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan dahil olmak üzere 18 ülkede devam ediyor” dedi. Gürcistan dahil olmak üzere bölgedeki BDT ülkelerinin oldukça dinamik bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu: “Pazarda önceden yer alan, tüketici ile güçlü bağlar kuran markalar uzun dönemde her zaman karlı çıkacak ve kalıcı olacak. Bu doğrultuda biz, 700 milyonluk nüfusun yer aldığı pazara uzun soluklu bakıyor ve bu çerçevede önemli yatırımlar yapıyoruz. Nihai tüketiciden gördüğümüz ilgi önümüzde 5 yılda bölgesel liderliğimizin daha da güçleneceğini açık bir şekilde gösteriyor.”

Katma değeri iki katına çıkaracak

İhracatın katma değerini de yükseltmeyi hedefl ediklerini söyleyen Aydın, “90’lı yıllarda ihracatımızın kilogram değeri 5 dolar iken bu toptan ticaret ile 8 dolara çıktı. Fakat bu yeterli ve sürdürülebilir değil. Biz, kendi markalarımızla büyüme stratejimizle kilogram başına ihracatımızı 2,5 katına ve kendi markalarımızla yaptığımız ihracatın payının yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkaracağız” dedi. Aydın, Gürcistan’da 8 mağazaları olduğunu, bu yıl iki tane daha açacaklarını ve 3 yılda 15 mağazaya ulaşacaklarını söyledi.

İnovatif ürünlerle markasız ihracatta kalıcı olmaya çalışıyor

Vedat Aydın, Zorlu Tekstil’in Debenhams, Ikea ve Bed Bath & Beyond gibi Avrupa ve ABD’deki önemli perakendecilerin inovatif iş ortağı olmayı sürdürdüğünü kaydetti. Markasız ihracat işbirliklerinde en önem verdikleri şeyin inavotif ürünler sunmak olduğunu söyleyen Aydın, “Her yıl yenilikçi ürünlerimizle Ikea gibi işbirliği yaptığımız firmaların kapısını çalıp yeni ürünlerini gösteriyoruz. Bir yıllık satış yapıyoruz. Sonrasında ürün tutarsa daha ucuz firmalara yaptırıyor. Biz bir başka inovatif ürünümüzle yeni bir anlaşma yapıyoruz. Böylece işimizi sürdürebilir yapıyoruz” dedi. Zorlu Tekstil Grubu’nun iki Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ar-Ge merkezlerinde toplam 200 mühendis istihdam eden Grup, Ar-Ge’ye yılda 10 milyon TL harcıyor.

“Şanlıurfa’ya taşınamayız ama 2. fabrikayı orada kurabiliriz”

Zorlu Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, ‘grubun cazibe merkezleri teşviki ile birlikte Şanlıurfa’da yatırım yapacağına dair’ iddiaları reddetmedi. Aydın, “Zorlu Tekstil Grubu olarak, Denizli fabrikasını taşımayız. Bize yakışan yeni bir fabrika yatırımı olur. Ancak bu da çok çalışılması gereken bir konu, orada yetişmiş insan gücü var mı bunlara bakmak gerek. Mevcut tesisteki üretim müdürünü oraya götüremem. Dosyalarımız kolumuzun altında bu konuya bakıyoruz” dedi.

Zara ve Nike'a da kumaş üretiyor

Vedat Aydın, Zorlu Tekstil olarak giyim kumaşı ürettiklerini söyledi. Aydın, konuyla ilgili şunları anlattı: “Endüstri 4.0 için son 7 yıldır yeni makine yatırımları yapıyoruz. Bu makinelerle yeni şeyler üretebiliyoruz. Özellikle teknik tekstil üretimi yapıyoruz. Bunun yanında inovatif giyilebilir kumaşta üretiyoruz. Örneğin kırışmayan, ter tutmayan kumaşlar üretiyoruz. Zara, Nike gibi birçok firmaya kumaş üretiyoruz. Ama üretimde ve ciroda payı çok çok az yüzde 10’larda kalıyor. Bu işe girdik diyemeyiz. Otomotiv yan sanayiine teknik tekstil kumaşlarını da biz veriyoruz.”