Süvari, yurtdışında büyüyecek Avrupa’da satın almalar yapacak

Geçen yıl yüzde 15 büyüyen Süvari, yurt dışında mağazalaşmaya önem verecek. Şu anda 40’ı yurt dışında olmak üzere 140 mağazaya ulaşan şirket, 2023 yılında 1000 mağazaya ulaşarak yurt dışındaki mağaza sayısını 700’e çıkaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Her yıl yüzde yüzde 20 büyümeyi hedefl eyen erkek giyim markası Süvari, yurt dışındaki mağazacılık faaliyetlerine ağırlık verecek. Bugün için 100 yurt içi 40 yurt dışı mağazası bulunan şirket 300 mağazaya ulaştığında bu sayıları eşitlemeyi planlıyor. Bundan sonraki süreçte yurt dışı mağazaların daha fazla olacağını anlatan Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, “2023 yılında 1000 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun 300’ü yurt içi, 700’ü yurtdışı olacak. Her yıl 1 ya da 2 yeni ülkeye girmeyi düşünüyoruz. Paranın en hızlı döneceği yerleri hedefe alıyoruz. 2023 yılında 300 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz” dedi. 

Süvari olarak 2000’den bu yana ortalama büyümelerinin yüzde 40 olduğunu dile getiren Coşkun, küresel sıkıntıların ardından bugün büyüme rakamlarının 15- 20’lere gerilediğine dikkat çekti. Afrika kıtasındaki ülkeleri yakından incelediklerini belirten Coşkun, şöyle devam etti: “Yatırım yapabilecek seviyeye gelen ülkeler var. Fas, Kenya gibi ülkeler daha iyi. Kongo, Nijerya gelecek vadediyor. Oralar için belli hazırlıkları yapmak lazım. Bu yıl Nijerya’ya mal satmaya başladık. Testleri bitirip, direk mağaza açma yoluna gideceğiz. Nijerya’dan daha öncelikli olarak Fas var. Daha önce Fas’ta biriyle çalıştık ama istediğimiz sonucu alamadık. Oradaki o ortağımızla biraz zaman kaybettik. Kendimiz yapılanmaya gideceğiz. Tek sorun yer sıkıntısı. Çok yüksek hava parası istiyorlar.”

2014’te yüzde 15 büyüdü 

Bu yıl 5’i yurt dışında olmak üzere 10 mağaza açacaklarından bahseden Coşkun, 2015’te yüzde 20 büyümeyi hedefl ediklerini kaydetti. Büyüme hedefl erinin Rusya’daki kriz nedeniyle bir kaç puan şaşabileceğini anlatan Coşkun, “Orada 11 mağazamız var. Geçen yıl yüzde 15 büyüdük. 5 yeni mağaza 5 yer değişimi Türkiye’de yapılacak, diğer yarısı da yurt dışında. Irak’ta 2 mağaza açacağız bu yıl. Azerbaycan’da bir mağaza açacağız. Romanya ve Rusya’da da birer tane açacağız. Rusya’da başka mağazalar da açabiliriz. Şimdi çok güzel fırsatlar geliyor. Kazakistan için bir planlama yapmadık ama çok cazip fırsatlar çıkabiliyor. Irak’ta fırsat çıkarsa 3 mağaza da açabiliriz” diye konuştu. Yerle ve uluslararası markalar da dahil Azerbaycen ve Irak pazarında en yaygın erkek giyim markası olduklarından bahseden Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun, Azerbaycan’da 2- 3 yıl içinde 6 olan mağaza sayısını 10’a yükseltmek istediklerini aktardı. 

Her yıl yeni bir ülkeye giriyor 

2020’ye kadar Türkiye’yle yurt dışı mağaza sayısını eşitlemeyi planladıklarını ifade eden Ahmet Coşkun, bugün için yurt içinde 100, yurt dışında 40 mağazaları olduğunu söyledi. Coşkun, bu hedefe ulaştıklarında 300 milyon dolarlık ciro yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Asıl hedefimiz 1000 mağaza için. O zaman 700 mağaza yurt dışında 300 mağaza yurt içinde olması planlıyoruz. Bu hedefi 2023 için yaptık. Bu hazırlığımızı da yapıyoruz. 300 mağazaya ulaştıktan sonra Avrupa’dan satın alma planlarımız var. Çünkü orada iyi yönetilemeyen çok sayıda marka var. Daha çok lokasyonlarını satın alamayı istiyoruz. Satın almaları yaptıktan sonra bazı mağazalarını kapatıp kalan mağazaları kısa sürede Süvari’ye dönüştüreceğiz. Tek tek yatırım yapmak daha yüksek maliyet. Zaman zaman teklifl er geliyor ama daha zamanı değil. Avrupa dışında bu şekilde büyüyemeyiz. Her yıl 1 ya da 2 yeni ülkeye girmeyi düşünüyoruz. Paranın en hızlı döneceği yerleri hedefe alıyoruz.”

tablo-012.png

Kararları iyi günde almak lazım 

Tüm firmaların yurt dışına açılmasının zorunluluk olduğunu dile getiren Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, üretimdeki kapasitenin ülke sınırlarının üstünde olduğunu belirtti. “Türkiye’de kalıp, birbirimizi yememize gerek yok” diyen Coşkun, Türkiye’de 20 tane erkek giyim markasının olduğunu ve bunlardan 3’ünün kapnması durumunda yine ihtiyaçların aynı şekilde karşılanmaya devam edilebilebileceğini söyledi. Bugüne kadar yurt dışına açılmak için hiç bir araştırma yapmamış markaların olduğunu aktaran Coşkun, “Kararları iyi günde almak lazım. Burada sıkıştığımız zaman parayı bulup da yurt dışına çıkamayız. Rusya’da bugün kriz var ama oradaki mağazalarımız eski olduğu için orada bir birikimimiz var. Daha rahat geçiriyoruz ama geçen yıl orta gidenler hem borçlarını ödeyecek hem de kazanmaya çalışacaklar bu krizde. Ciddi şekil zorlanıyorlar” dedi.