Süvari 'engelleri' ortadan kaldırdı
Yurtiçi ve yurtdışında hazır giyim perakendeciliği alanında faaliyet gösteren Süvari, engelli vatandaşların rahatlıkla alışveriş yapabileceği 'Engelsiz Mağaza'lar için harekete geçti
TAYLAN ÖZGÜR DİL
İSTANBUL - Süvari, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak ve farkındalık yaratacak bir projeye imza atıyor. Herkesin eşit hizmet alması gayesiyle harekete geçen firma, ötekileştirmeden uzak ve eğitimli personellerin çalıştığı 'Engelsiz Mağaza'larını açmaya başladı. Engeli vatandaşlar, 'rahat kabin', renk tanıma cihazı, alçaltılmış stant gibi daha birçok kolaylığa sahip olacak.
İlk olarak Mall of İstanbul ve Diyarbakır Ceylan Park'ta açılan Süvari Engelsiz Mağazalar şimdilik deneme aşamasında. Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu iki mağazadan kendilerinin de çok şey öğreneceğini ve bundan sonra bulundukları 8 ülkede açılacak her yeni Süvari Engelsiz Mağaza'nın bu gözlemler sayesinde daha çok engeli ortadan kaldıracağını söyledi.
Dünyada her 10 kişiden 1'inin Türkiye'de ise her 9 kişiden 1'inin engelli olduğunu ifade eden Coşkun, "Buna göre Türkiye'de ortalama 9 milyon engelli bulunuyor. Sayıya engelli vatandaşlarımızın ailelerini de katarsak ortaya çok ciddi bir rakam çıkıyor. Süvari Engelsiz Mağazalar bu açıdan baktığınızda bir sosyal sorumluluk kapsamında" dedi.
Akü bile düşünüldü
Engelsiz mağazaya dışarıdan bakıldığında diğer mağazalardan hiçbir farkının olmadığının altını çizen Ahmet Coşkun, küçük dokunuşlarla büyük işler başardıklarını ifade etti. Coşkun, engelsiz mağazaların farklarını ise şu şekilde açıkladı:
"Engelsiz mağazanın özelliği daha çok stand yüksekliklerinde. Tekerleklik sandalye ile ürünlere rahat bir şekilde ulaşabiliyor. Yükseklikler 165 cm olmak üzere AB'nin engelli standartlarına uygun şekilde yapıldı. Yine kabinlerde de değişikliğe giderek normal kabinlerin yanında 'rahat kabin' denilen geniş ve engelliler için uygun koşullar sağlayan kabinler oluşturduk. Bunun yanında kasa kısmında da engelli standartlarına uygun düzenlemelere gittik. Böylece alçaltılmış kasalarla vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde alışveriş yapabilecekler. Alışveriş merkezinin yeme içme katı gibi yoğun alanlarına akülü tekerlekli sandalye şarj noktası konulmuş ve aküsü yanında olmayanlara mağazadan portatif akü temini hizmeti de düşünülmüş durumda. Ayrıca istihdam oluşturmak adına mağazalarda mümkün olduğunca engelli personel çalıştırıyoruz."
Görme engelliler için renk tanıma cihazı
Ahmet Coşkun, mağazalarda çalışacak personellere ayrıca 'farkındalık' eğitimleri verildiğini belirterek, "Mağazada işaret dili de konuşuluyor. İşitme engelli müşterilerimizle de rahatlıkla iletişime geçebiliyoruz. Görme engelliler için ise renkleri tanıtan cihazlar kullandık. Renk okuyucu olan bu cihazın düğmesine basıldığı zaman ara renkler dahil birçok rengin bilgisini müşterilerimize okuyabiliyor" dedi.
Hedef yüzde 10
Projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Coşkun, "Süvari mağazalarının en az yüzde 10'u engelsiz mağazalardan oluşacak. Mağazalarda engelli müşterilerimize özel dikimler de yapacağız. Elbiseyi müşterimizin isteğine göre şekillendireceğiz. Türkiye'de yaklaşık 10, İstanbul'da ise 4 mağazayı Süvari Engelsiz Mağaza yapacağız" dedi.