“Sürdürülebilirlik sadece hedef değil iş dünyası için zorunluluk”

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Dijitalleşmenin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik dönüşüme olan katkısı yadsınamaz. Banka olarak müşterilerimizin sürdürülebilir projelerine destek verirken, kendi operasyonlarımızda da çevresel etkileri azaltmak için yenilikçi teknolojilerden yararlanıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Garanti BBVA, sürdürü­lebilirlik ve dijitalleşme odaklı çalışmalarını ka­rarlılıkla sürdürüyor. Bankanın sürdürülebilirlik stratejilerinin merkezinde ‘yeşil ve sosyal sür­dürülebilirlik’ ile dijitalleşmenin entegrasyonu bulunuyor. Ban­kanın bu alanlarda gerek kurum içinde gerekse müşterilerine dö­nük çalışmalarını değerlendiren Garanti BBVA Genel Müdür Yar­dımcısı Cemal Onaran, “Sürdü­rülebilirlik ve Finansal Kapsayı­cılık, bankamızın 6 stratejik ön­celiğinden ikisini oluşturuyor.

Burada ana ortağımız BBVA’nın da stratejileriyle uyumlu ilerli­yoruz ve iki tarafın birleşimiyle daha etkili bir sinerji yakalıyo­ruz. Bir diğer stratejik önceliği­miz ise ‘Data ve Teknoloji’ yani dijitalleşme… Sürdürülebilir kal­kınma, artık sadece bir hedef de­ğil, iş dünyası için bir zorunluluk haline geldi. Dijitalleşmenin bu dönüşüme olan katkısı ise yadsı­namaz.

Banka olarak müşterile­rimizin sürdürülebilir projeleri­ne destek verirken, kendi operas­yonlarımızda da çevresel etkileri azaltmak için yenilikçi teknolo­jilerden yararlanıyoruz. Bu kap­samda enerji tasarrufumuzu ar­tırmaya yönelik olarak ‘Uzak Göz’ adını verdiğimiz dijital takip sistemimiz sayesinde, 2023 so­nu itibarıyla genel müdürlük ve 293 şubemizde enerji tüketimini optimize ederek, 2019 yılına kı­yas ile elektrik tüketiminde yüz­de 15’lik bir azalma sağladık. Bu sistemi daha fazla lokasyona yay­gınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Kredi işaretleme sisteminde otomasyan, verimlilik sağladı

Sürdürülebilir finansman sü­reçlerini dijital altyapıyla güçlen­diren Garanti BBVA, kredi işaret­leme sisteminde de otomasyona geçerek operasyonel verimlilik sağladı. Bu sistem, çevresel ve sos­yal projelerin takibini daha etkin hale getirirken, finansman süreç­lerini hızlandırıyor. Sürdürüle­bilir yatırımlarla dijitalleşmenin entegrasyonu konusunda değer­lendirmede bulunan Cemal Ona­ran, şunları söyledi:

“Banka olarak sürdürülebi­lir finans çerçevemiz var. Bura­da yeşil ve sosyal yatırımların sı­nırları ve şartları belirlenmiş du­rumda. Bu çerçevede dijitalleşme ile ilgili pek çok başlık yer alıyor. Enerji, su gibi kaynak tüketim­lerini dijitalize eden yatırımlar, daha sürdürülebilir üretim mo­dellerine geçişi kolaylaştırıcı di­jitalleşmeye yönelik ekipman, teknoloji alımları, telekomüni­kasyona yönelik yatırımlar öne çıkan ilk başlıklar arasında yer alıyor.

Ancak proje bazlı değişik finansman talepleri de geliyor yani terzi dikimi işleri de takip ediyoruz. Sürdürülebilir finans­man hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken, müşterilerimizin ye­şil ve sosyal yatırımlarını destek­liyor, projelerinin hem ekonomik hem de çevresel ve sosyal açıdan değer yaratmasını sağlıyoruz.

Ayrıca ülkemiz firmalarının dö­nüşümü için gerekli olan finans­manın sağlanması konusunda banka olarak biz de üzerimize dü­şen sorumluğu yerine getirmeye çalıyoruz. Garanti BBVA olarak sürdürülebilir kalkınmayı des­teklemek adına 2018-2025 yılla­rı arasında en az 400 milyar lira­lık finansman sağlamayı taahhüt ettik. Gururla söyleyebilirim ki 2024 yılı sonuçlarımıza göre bu hedefteki ilerlememiz çok iyi gi­diyor ve tabi yeni hedef için de ça­lışmalara başladık” dedi.

Çevresel ve ekonomik faydaları bir araya getiriyor

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Finansman sağlamanın dışında sürdürülebilirlik anlayışının yaygınlaşması ve bu konuda farkındalık oluşturmak ve danışmanlık sağlamak için yine farklı dijital araçlarımızdan yararlanıyoruz” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Garanti BBVA Mobil’de yer alan ve ilk etapta bireysel müşterilerimiz için geliştirdiğimiz ‘Ekolojik Durumum’ arayüzü, kullanıcıların karbon ayak izlerini takip etmelerine ve daha çevreci tercihler yapmalarına olanak tanıyor.

2023 yılında bu çalışmayı KOBİ’lere de entegre ederek, işletmelerin karbon salımlarını ölçmesine ve çevresel etkilerini yönetmesine olanak sağladık. Ayrıca, tüzel müşterilerimiz için geliştirdiğimiz ‘Sektörel Etki Analizi’ platformuyla da sektör bazında sürdürülebilirlik riskleri ve fırsatlarını analiz etme imkânı sağlıyoruz.

Sunduğumuz dijital araçlarla müşterilerimizin sadece finansal performansını değil, çevresel ve sosyal etkilerini de yönetmelerine destek oluyoruz. Bu yenilikçi çözümler, sürdürülebilir bir geleceğe olan katkımızın somut birer göstergesi… Dijitalleşme, hem çevresel hem de ekonomik faydaları bir araya getiriyor. Biz de bu avantajlardan hem müşterilerimiz hem de toplum için en iyi şekilde yararlanmaya devam edeceğiz.”