Şube sayısında çıtayı yükseltti, büyük bedeni AVM’lere taşıyacak
Büyük beden kadın giyimdeki uzmanlığını geleneksel motifler ve modern çizgilerle birleştiren Ridade Tuvid, tasarım farkı ve imalatçı firma olmanın getirdiği avantajla yükselişe geçti
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Ridade Tuvid markasının yaratıcısı Vural Pekaslan, tekstil sektörüne kömürlü ütü döneminde terzi çıraklığı olarak giriyor. Hem imalat hem de satış ağında yaklaşık 40 yıllık deneyime sahip. Pekaslan, son 10 yıldır da büyük beden kadın giyimine yönelik koleksiyonlarıyla dikkat çekiyor. “Büyük bedendeki asıl boşluk kıyafetlerin örtünme noktasından hareketle üretilmesiydi. Firma olarak büyük bedenin anatomisini dikkate alarak daha güzel ve estetik koleksiyonlar hazırlamayı amaçladık” açıklamasını yapan Pekaslan, portföylerini geliştirdiklerini, denim ve kaban gibi gruplarda da imalata geçtiklerini söylüyor.
Bugün gelinen noktada iç çamaşırından ayakkabıya kadar koleksiyonlar hazırladıklarını ve diğer büyük bedenlerden farklı bir çizgiye sahip olduklarını vurgulayan Pekaslan, “Modern bir çizgimiz var. Türk insanının yapısına uygun şekilde üretim yapıyoruz. Özellikle denim grubunda iddialıyız. Kalıplarımız çok başarılı ve örnek alınıyor. Bu alanda birçok ilke sahiz. İlk geniş paça ve kot grubunda pantolonu biz ürettik. Büyük bedeni anlamamız ve kalıpta belli bir noktaya gelmemiz dolayısıyla rakiplerimizden ayrışıyoruz” diyor.
Büyük bedende üretimin kolay olmadığının altını çizen Pekaslan, hitap edecekleri bölgeyi anlayarak üretim yaptıklarını vurguluyor. Kültür, iklim şartları ve beslenme alışkanlığı gibi sebeplerden dolayı giyim tarzı bölgeler arasında değişiklik gösterebildiğine değinen Pekaslan, Adana’da sattıkları ürün ile Adapazarı’nda sattıkları ürünün aynı olmadığını anlatıyor. Kadınlarda kilo almasında bölgel özelliklerden dolayı farklılıklar yaşandığını söyleyen Pekaslan, özetle şu ifadeleri kullanıyor:
“Üretime geçmeden önce mutlaka hitap edeceğimiz bölgelerde araştırma yapıyoruz. Örneğin Akdeniz Bölgesi’nde kadınlar daha çok göbek bölgesinden kilo alıyor, Karadeniz Bölgesi’nde ise kadınlar ise basen bölgesinden. Buna baktığınızda 54 beden giyen bir kadın karın kısmından kilo alıyor ve bacakları ince kalıyor, diğer kadın da basenden kilo alıyor ve beli ince oluyor. Ama ikisi de 54 beden giyiyor. Bu yüzden büyük bedeni çok iyi anlamak gerekiyor. Biz de koleksiyonlarımızı bölgelerin giyim tarzından anatomisine kadar birçok özelliğini mercek alına alıp oluşturuyoruz.”
44-60 bedende boşluğu doldurmayı hedefliyor
Pekaslan, 2002’den bu yana Ridade markası ile büyük beden kadın giyiminde ulusal ve uluslararası pazarlarda perakende satış mağazaları, yerel bayileri ve e-ticaret sitesi www.buyukbedenburada.com ile hizmet verdiklerini anlatıyor. İki yıl önce de yönetimin etkinleştirilmesi açısından stratejik bir karar verdiklerini belirten Pekaslan, bu kapsamda sermaye yapısının değiştiğini, Ridade Tuvid Tekstil olarak ülke genelindeki bayileri ve perakende satış noktalarıyla faaliyetlerine devam ettiklerini söylüyor.
Pekaslan, “Alışveriş merkezi mağazacılığında küçük beden markalarının ağırlıkta olduğunu, genç büyük bedenin birkaç markada belirli bir çizgide kaldığını, Türkiye’de obezite ve obezite sınırlarına yaklaşan nüfusun yüzde 50’leri bulduğunu, büyük bedende 46-60 beden arası kıyafet bulma zorluğu yaşandığını gördük. Biz de 44-60 beden aralığındaki koleksiyonlarımızla bu boşluğu doldurmak için alışveriş merkezi mağazacılığını da geliştirmeye odaklandık” diye konuşuyor.
Önümüzdeki yıl sonuna kadar en az 20 mağazaya ulaşacak
Bursa’da 4, Adana’da 2, İzmit’te 2, Düzce ve Sakarya’da da birer adet olmak üzere toplam 10 mağazalarının bulunduğunu anlatan Pekaslan, “Yıl sonuna kadar Mersin ve Gaziantep şubelerini açacağız. Hatay da planlarımız arasında. Önümüzdeki yıl ise en az 7 yeni mağaza hedefliyoruz” bilgisini veriyor.
Dolaylı yoldan ihracatlarının bulunduğuna da değinen Vural Pekaslan, özellikle denim grubunda büyük markalarla çalıştıklarını, üretimin yüzde 30’unu ihracata kanalize ettiklerini dile getiriyor. Bursa’da bin 500 metrekarelik kapalı alanda ağırlıklı dokuma grubuna yönelik üretim yaptıklarını ifade eden Pekaslan, iki yıl önce 150 bin parça olan yıllık üretim miktarlarının 300-350 bine ulaştığını sözlerine ekliyor.