STFA Yatırım halka açılmak istiyor

STFA'nın CEO'su Neyzi, holdingi yıl sonuna kadar halka açılmaya hazır hale getirmek istediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren STFA'nın CEO'su Mehmet Ali Neyzi, STFA Yatırım Holding'i bu yıl sonuna kadar halka açılmaya hazır hale getirmek istediklerini söyledi.

STFA Yatırım Holding'in Enerji Grubu'nun düzenlediği basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Neyzi, "Şirketimizi uzun vadede halka açma kararındayız. Bunun profesyonelleşme, şeffaflaşma adına önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Biz bu yıl sonuna kadar halka açılmaya hazır olma kararı aldık. Bununla ilgili de hukuki, mali, iletişim, iç denetim gibi birçok önlemlerimiz var. Bunların hazırlığını yapıyoruz şu anda. Uzun vadede de doğru bir strateji olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Neyzi, hazırlık süreci ile ilgili olarak İş Yatırım ile çalıştıklarını kaydetti. Enerji Grubu şirketlerini Enerya markası altında toplayan STFA Yatırım Holding, doğalgaz dağıtımında en büyük üç oyuncudan birisi olmak istediğini açıkladı.

Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun, doğalgaz dağıtımında 11 ilde 710,000 aboneye hizmet verdiklerini belirterek, "2013 yılında 1.3 milyar TL satış geliri elde ettik. 2014 yılında da 1.4 milyar TL satış geliri hedefliyoruz. Kurdaki artış biz istemesek de bu rakamı daha da yukarıya taşıyabilir" dedi.

Uzun, doğalgaz dağıtımında ayrıca satın alma yoluyla da büyüme imkanlarını değerlendirdiklerini söyledi.

Son 10 yılda doğalgaz dağıtımına 430 milyon lira yatırım yaptıkların ve son olarak yeni yatırımlar için Denizbank, EBRD ve Garanti Bankası ile 2013 yılında 300 milyon dolarlık kredi anlaşması yaptıklarını hatırlatan Uzun, "Abone sayımızı 1.2 milyona çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Uzun'un verdiği bilgilere göre Enerya'nın dağıttığı toplam gaz miktarı toptan ve perakende olmak üzere toplamda 2.3 milyar metreküp. Şirketin önümüzdeki dönemde enerji projelerine yapmayı planladığı toplam yatırım miktarı ise 600 milyon TL.

Yenilenebilir enerjide İngiliz ortakları RES ile birlikte Havza ve Evrencik'te toplam 168 MW'lık iki rüzgar santrali projesi yürüttüklerini de belirten Uzun, "Bu iki projeye 300 milyon lira ayırdık. Rüzgar enerjisinin yanı sıra güneş enerjisinde de iddialıyız. Ortadoğu ve Kuzey

Afrika'da anahtar teslimi güneş enerjisi projeleri de yapmak istiyoruz. Ayrıca yatırımcı olarak da bu sektörde yer almak istiyoruz" diye konuştu.

Güneş enerjisinde lisans değerlendirme süreci devam eden 600 MW'lık proje ile ilgili de konuşan Uzun, "Biz burada başvuru yapan şirketlerle işbirliği yapmak istiyoruz hem de yatırımcılara anahtar teslimi projeler yapabiliriz" dedi.

Elektrik ticaretine de girdiklerini söyleyen Uzun, "Bizim doğalgaz dağıtım bölgelerimizde Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 16'sı gerçekleştiriliyor. Bunun yüzde 25'ini biz yapmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde de elektrik ticaretinden yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz" diye konuştu.