Star Rafinerisi için 'mecburi' süre uzatımı

Star Rafinerisi tesisi tamamlama süresi EPDK başvurusuyla 60 aydan 100 aya çıkarıldı. Yatırımının tamamlanması için belirtilen 49 aylık takvimde değişiklik olmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petkim Star Rafinerisi projesi kapsamında EPDK'ya yapılan başvuru ile daha önce 60 ay olarak belirlenen rafineri tesisi tamamlama süresinin 100 aya çıkarıldığını duyurdu.

Petkim'den dün akşam KAP'a yapılan açıklamada, Azerbaycan devlet petrol ve gaz şirketi SOCAR'ın Türkiye'deki iştiraki SOCAR Turkey'in ana hissedarı olduğu Star Rafinerisi projesi kapsamında, EPDK'nın 23 Haziran 2010 tarihinde rafinerici lisansı vermesinden itibaren 60 ay olarak belirlediği rafineri tesisi tamamlama süresi 100 aya çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, rafineri yatırımının tamamlanması için belirtilen 49 aylık takvimde ise bir değişiklik olmadığı belirtilerek, "Daha önce EPDK'nın belirlediği sürenin 2015 yılında, planladığımız takvimden önce, bitiyor olması nedeniyle bu tür bir süre uzatımı izni alınmıştır" denildi.

'Bitiş tarihlerinde bir değişim yok'

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da Reuters'a yaptığı açıklamada "EPDK 60 aydan fazla lisans veremediği için 2010 yılında alınmış lisansın bitiş süresi 2015 olduğu ve bizim programımızdan geride kaldığı için mecburen uzatma istedik. Ama rafineride bir gecikme veya bitiş tarihlerinde bir değişim söz konusu değil" dedi.

Yavuz ayrıca rafineri için gereken finansmanı kapatma aşamasına yakın olduklarını söyledi.

Rafinerinin yüzde 18.5 ortağı olan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy 23 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, Aliağa Yarımadası'nda kurulacak olan Türkiye Ege Rafinerisi'ne (STAR Rafinerisi) 3.5 milyar dolarlık finansman için görüşmelere çıkıldığını ancak 7 milyar dolarlık talep geldiğini, dört yılı geri ödemesiz 18 yıllık kredi kullanacaklarını söylemişti.

2017 yılında tamamlanması planlanan toplam 10 milyon ton kapasiteli Star Rafinerisi'nde yılda 500,000 ton jet yakıtı, 6 milyon ton dizel, 500,000 ton petrokok, 300,000 ton LPG ve 1.6 milyon ton nafta üretilmesi hedefleniyor.