Şişecam, Avrupa, Çin ve Afrika'da şirket arıyor

Şişecam, cam ev eşyası alanında Avrupa ve Çin, düzcam grubu için de Afrika'da satın alma fırsatları kolluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, mevcut konjonktür göz önüne alındığında, Paşabahçe'nin halka arzı için 2016'yı beklemek gerektiğini belirtirken; Paşabahçe'nin faaliyet gösterdiği cam ev eşyası alanında Avrupa ve Çin, düzcam grubu için de Afrika'da satın alma fırsatlarına baktıklarını söyledi.

Kırman, grup şirketlerinin yapacağı hisse satışı sonrası halka açıklık oranını yükseltmeyi planladıkları Soda Sanayi'nin de yeni ürün alternatifleri ve başka ülkelerde üretim arayışları olduğunu söyledi.

Reuters ile dün yaptığı söyleşide grubun önümüzdeki dönem planları ile ilgili yaptığı değerlendirmede Kırman, "Hem Türkiye, hem de dünya açısından çok stabil olmayan ve çok sayıda belirsizliğin bulunduğu bir ortam var. Durum böyle iken bizim halka arz zeminini daha sağlam tutup, halka arz tabanını iyi hazırlamamız lazım. Dünya cam ev eşyası pazarında Paşabahçe'nin payı yüzde 11. Böyle bir şirketin halka arz zeminini oluşturabilmek zaman alıcı birşey" dedi ve ekledi: "Tüm koşullar arzu ettiğimiz şekilde giderse, yatırımcı ile buluşmamız gelecek senenin başlarında ya da içerisinde hayata geçebilir. Tüm unsurları değerlendirdiğimizde, süreç bu kadar zamanı gerektirebilir."

Kırman, halka arz çalışmaları için henüz bir yetkilendirme de yapmadıklarını söyledi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ekim'de yüzde 15.44 Paşabahçe hissesini 125 milyon euroya almıştı. Kırman, bu işlem sonrası Paşabahçe'de halka arz sürecini hızlandırmayı ve en az bu kadar hisseyi daha halka arz etmek istediklerini söylemişti.

Sosa Sanayi için yeni merkez aranıyor

Halka açıklık oranını artırma çalışmaları süren Soda Sanayi'nin ise, ana işi olan soda ve kromun yanı sıra farklı alternatiflere de baktığını söyleyen Kırman, "Soda Sanayi ana faaliyet alanını genişletme ya da bağlantılı işlere girme imkanı olan bir şirket. Bu kapsamda alternatiflere bakıyor. Yan ürün, katma değerli ürün arayışları var. Örneğin deri sanayide kullanılan bağlantılı ürünler olabilir, kimyasallar grubumuzun içerisinde yer alan bazı maden faaliyetlerimizde yeni arayışları olabilir" dedi ve ekledi: "Soda üretiminde de başka merkezlere bakma eğiliminde. Daha devamlılık sağlayacak, dengeleri
daha da iyileştirecek alanlara yönelme ve gelir kaynağı yaratma çalışmaları var." 

Avrupa, Çin ve Afrika'da fırsatlara bakılıyor

Şişecam Topluluğu'nun yurtdışı üretim faaliyetlerinin şu anda yüzde 40'lar seviyesinde bulunduğunu, bunu yüzde 70-75'lere taşıma planları olduğunu söyleyen Kırman; bu doğrultuda inorganik büyüme fırsatlarını takip ettiklerini söyledi.

Kırman, "Satın alma konusunda baktığımız ülkeler arasında Avrupa ve Çin var. Bu ülkeleri daha çok Paşabahçe yani cam ev eşyası açısından düşünüyoruz. Düzcamda ise Afrika'yı izliyoruz. Mısır'da düzcam yatırımımız var, orası da Afrika pazarını da hedefliyor ama Afrika'da örneğin Sahra altına gitmek daha farklı bir fikir olabilir" diye konuştu.

Rusya-Ukrayna gerginliği sonrası ekonomik yaptırımlar ve petroldeki düşüşün etkisiyle bu pazarlarda talep daralması yaşadıklarını belirten Kırman, Rusya'da alkollü içkiler konusunda alınan tedbirlerin de talebi baskıladığını söyledi.

Kırman, "Bu nedenle üretim gamımızı alkollü içkiler dışındaki alanlara doğru kaydırıyoruz, burada belli mesafe de kaydettik. Kavanozlar, maden suyu, su gibi alanlarda piyasadan pay alma çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Şişecam'ın Rusya'da cam ambalaj alanında 1.2 milyon ton üretim kapasitesi ve yüzde 23 pazar payı bulunuyor.

Kırman, "Rubledeki değer kaybı ise, oradaki borcumuzu ağırlıklı olarak rubleye dönüştürmemiz nedeniyle avantaj sağlıyor; ayrıca Rusya'dan Avrupa'ya ihracatımızı artırıyor. Rusya pazarındaki daralmaya karşı, ihracatı artırma çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Rusya'da dokuz fabrika ile faaliyet gösteren Şişecam Topluluğu, siyasi ve ekonomik belirsizliğin yanı sıra, mevcut fırının modernizasyonu nedeniyle Ukrayna'daki Merefa Glass Company fabrikasında ise üretime ara verdi.

Kırman, fabrikanın Şişecam'ın toplam cam ambalaj üretim kapasitesinin yüzde 3.7'sine denk geldiğini ve üretime ara verilmesinin satışlara olumsuz etkisinin beklenmediğini söyledi.

Şişecam'ın net satış gelirlerinin 2014'te 7 milyar TL'ye yakın gerçekleşmesini; uluslararası satışların payının ise yüzde 52 olmasının beklediklerini söyleyen Kırman; toplam ihracatı ise 830 milyon doların üzerinde öngördüklerini belirtti.

EBITDA marjının ise 2014'te yüzde 20'nin üzerinde olmasını öngördüklerini belirten Kırman, "Yeni koşullar 2015 yılında böyle yüksek sıçramalar yapmamızı mümkün kılmayabilir" dedi. 

Kırman, buna karşın topluluğun 2015 büyümesinin enflasyonun üzerinde gerçekleşmesini öngördüklerini; yatırımların da 400-500 milyon dolar seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi.

Kırman'ın verdiği bilgiye göre, Şişecam Topluluğu 2014 yılında 4.2 milyon tona yakın cam, 2 milyon tonun üzerinde soda, 4 milyon ton seviyesinde de endüstriyel hammadde üretti.