Silikon Vadisi’nden yatırım aldı, her ay % 50 büyüyor
Bulut tabanlı fatura yönetim hizmeti veren site Paraşüt, 225 milyon dolar büyüklüğündeki girişim sermayesi fonu olan Ribbit Capital'dan aldığı yatırımla Türkiye’nin Silikon Vadisi'nden kurumsal teknoloji (B2B) yatırımı alan ilk şirketi oldu
SELENAY YAĞCI
İlk olarak 50 milyon dolar büyüklüğünde Hollanda merkezli girişim sermayesi şirketi Revo Capital’den yatırım alan Paraşüt, bulut tabanlı fatura yönetim hizmeti veren bir site. 225 milyon dolar büyüklüğündeki girişim sermayesi fonu olan Ribbit Capital'den yatırım alan Paraşüt, Türkiye’nin Silikon Vadisi'nden yatırım çeken ilk kurumsal teknoloji (B2B) şirketi oldu. Açıldığı 9 ay içinde 5 bin firmanın denediği site, her ay yüzde 50 büyüyor. Aktif olarak 600’e yakın kullanıcı firması olan Paraşüt, 2015 sonunda 50 bin işletmeye ulaşmış olmayı hedefl iyor.
Paraşüt, kolay kullanımlı ve bulut tabanlı bir fatura ve tahsilat yönetim uygulaması. İşletme sahibinin her an ihtiyaç duyabildiği çok temel finansal bilgilere istediği an ulaşabilmesini sağlayan ve finansal operasyonlarını otomatik hale getiren bir uygulama. Paraşüt üzerinde faturasını oluşturan firma daha sonra isterse yazdırabiliyor, uygulama içinde müşteri ile paylaşabiliyor, ödeme planı oluşturup, kredi kartı ile tahsilat gerçekleştirilebiliyor. Zamanı gelen tahsilatları için eposta ile hatırlatma alıyor. Üyelik sistemi ile çalışan sitenin 1 aylık deneme süresi var, aylık abonelik ücreti ise 35 TL.
KOBİ'leri 'paraşüt sistemi'yle Excel tablosundan kurtardı
Türkiye’de ise Endeavor’da ve Grou.ps’da çalıştığı süre boyunca start up firmaların gelişmesine ve büyümesine destek verirken, işletmelerin ihtiyaç duydukları finansal bilgileri kolaylıkla alabilecekleri bir araç olmadığını fark ettiğini söyleyen Parasut.com’un kurucu ortağı ve CEO’su Sean Yu, “Üstelik, Türkiye gibi regülasyonların ve kanuni yaptırımların çok fazla olduğu bir ekosistem içinde bu eksiklik çok daha fazla hissediliyor” dedi. Yu, Paraşüt fikrinin de aslında bu gözlemden doğduğunu anlattı. Küçük işletmelerin finansal verilerini dağınık yapıda excel tablolarında tutarak yönettiklerini, bu durumun vakitlerinin ortalama yüzde 25’ini aldığını belirten Yu, KOBİ’lerin e-Fatura konusunda kafası çok karışık olduğunu söyledi ve “E-Fatura nedir, nasıl çalışır, regulasyonlar nelerdir tüm bu sorular konusunda yeterli bilgi sahibi değiller. Biz konuda da küçük işletmeleri hem bilgilendirmeyi hem de onlara en ekonomik ve kullanışlı e-Fatura çözümünü sunmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
E-fatura’da güvenlik çok önemli; firmalar en çok bunu önemsiyor
Her şeyden önce veri güvenliği ve gizliliği konusuna çok önem verdiklerini; firmalar içinde en çok bunun önemli olduğunu ifade eden Sean Yu, şunları anlattı: “Veriler Amazon’nun Heroku platformunda tutuluyor. Heroku, sunucu yönetimi ve güvenlik konusunda dünyada en iyilerden biri.Paraşüt çalışanlarının da kullanıcılarımızın verisine ulaşmaları mümkün değil. Teknik destek için gerekirse, sadece kullanıcının uygulama üzerinden verdiği özel izinle kullanıcı verisine erişilerek problem gideriliyor.”