Siemens'in satın alma hacmi 1 milyar euroya koşuyor

Türkiye'deki yatırımlarını artıran teknoloji firması Siemens, 2014 mali yılında Türkiye'den 700 milyon euroluk satın alma gerçekleştirdi. Şirket, 2020 yılına kadar Türkiye'den 1 milyar euroluk satın alma hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Teknoloji devlerinden Siemens, Türkiye’deki yatırımlarını ve büyüme hedefl erini artırıyor. Şirket, pazardaki ciro artışına paralel 2014 mali yılında Türkiye’den toplam 700 milyon euroluk satın alma gerçekleştirdi. Siemens’in 2020 yılında Türkiye’den satın alma hedefi ise 1 milyar euro. 

Türkiye 30 lider ülkeden biri oldu 

Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günay, Türkiye’nin Siemens Global için çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye iki kıta arasında çok önemli bir konumda bulunuyor. Hem Avrupa kültürünü iyi biliyor hem de Asya kültürünü. Hızla büyüyen bu ülkede Siemens’in de büyüme potansiyeli artıyor. Ciro artışımız ve büyüme hedefl erimiz doğrultusunda 2020 yılında Türkiye’den 1 milyar euroluk satın alma gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Siemens’in 180 ülkede faaliyet gösterdiğini ve 80’inde bölgesel şirketi olduğunu belirten Tuğrul Günay, “Siemens Global’in 1 Ekim itibarıyla Türkiye’yi 30 lider ülkeden biri olarak seçtiğini açıkladı. 

KOBİ’lere global kapıyı açıyor 

Siemens Türkiye’nin, tedarikçilerinin ve KOBİ’lerin gelişimine katkıda bulunmayı hedefl ediğini belirten Günay, “En iyi tedarikçilerimize Siemens Global’in kapılarını da açarak yurt dışına satış yapmalarını sağlıyoruz” dedi. Günay, Türkiye’deki tedarikçilerinin yıllık yaklaşık 70 milyon euro Siemens’in diğer ülkelerdeki şirketlerine de satış yaptığını söyledi. Bu miktarın artması için Siemens Türkiye olarak KOBİ’leri ve tedarikçileri desteklemeye yönelik çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Günay, bu amaçla Siemens Global yöneticileri ve tedarikçilerini bir araya getirdiklerini ifade etti. Günay, Siemens’in globalde yıllık 38 milyar euro satın alma hacmi olduğunu açıkladı. 

‘Sürdürülebilirlik en önemli kriter’ 

Siemens’in kalite ve güven kavramlarıyla ön plan çıkan bir şirket olduğunu vurgulayan Günay, bu nedenle her zaman en iyi tedarikçiyi seçtiklerinin altını çizdi. Sürdürülebilirliğin bir şirket için öncelikli hedef olması gerektiğini belirten Günay, şöyle konuştu: “Tedarikçilerimize ne yapıyorsak yapalım, en iyisini hep beraber ortaya koymamız gerektiğini anlatıyoruz. Nihai olarak biz hep beraber ana müşterimize yönelik hizmetler verme gayreti içerisindeyiz. Ürünlerimizi ana tedarikçimize en iyi şekilde teslim etme gayretindeyiz. Bunların içerisinde en ufak bir aksaklık dahi bizim müşteri memnuniyetimizi mutlaka etkileyecek. Memnun olan müşteri bizimle sürdürülebilir şekilde işbirliğini devam ettirecekken, memnun olmayan müşteri rakiplerimize doğru kendi yolunu çizecektir. Bu kapsamda bizim bütün politikamız aynı gemide olduğumuzun ortaya iyi konması. Biz sürdürülebilirliği önemseyen ve kaliteli hizmet veren tedarikçilerimize Siemens Global’in kapılarını açmaya devam edeceğiz.” 

Bir sosyal sorumluluk kapsamında geçtiğimiz aralık ayında başkanlığını da üstlendiği Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’nin kurulmasına öncülük ettiklerini vurgulayan Günay, “Biz satın alma konusundaki elde ettiğimiz bu know how’ı KOBİ’lere aktarmak istiyoruz. Koç, Borusan ve Finansbank gibi kurucu üyelerimiz var. Çünkü büyük şirketler cirolarının yüzde 50’si kadar satın alma gerçekleştiriyor. Ne kadar doğru satın alama yapılırsa bu şirketler de rekabetçilikte kendilerini geliştirecekler ve dünyaya çok daha iyi açılacaklar” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerini artıracak

Siemens’in Ar-Ge’ye çok önem verdiğinin altını çizen Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günay, şirketin bu alana dünya çapında yıllık yaklaşık 4 milyar euro yatırım yaptığına dikkat çekti. Bu bu miktarın giderek arttığını vurgulayan Günay, “Siemens adına dünya genelinde 60 bin patentimiz var. Bunların 20 binden fazlası yeşil portföyle ilgili. Siemens Türkiye olarak da halen İstanbul, Gebze ve Ankara olmak üzere 3 Ar-Ge merkezimizde 250’ye yakın çalışanımız faaliyet gösteriyor. Bu rakamın 2016 itibarıyla 350’ye çıkarılması hedefl eniyor” diye konuştu. Bu Ar-Ge merkezlerinin ikisinin İstanbul Teknopark ve ODTÜ Teknopark’ta yer aldığını ifade eden Günay, “Bu yıl itibarıyla İnovasyon Laboratuvarı’mızı da hayata geçirdik. Burada dönemsel olarak araştırma yapma fırsatı bulacak öğrencilerin faaliyet alanlarımızla ilgili yenilikçi çözümler üretmelerini ve yaratıcılıklarını ortaya koyabilmelerini hedefl iyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir