Şerbetin diyarı Doğu'ya sütlü tatlıları sevdirdi
Geleneksel sütlü tatlıları modern yorumlarla tüketiciyle buluşturan Tatlıcı Tombak, franchise ağıyla büyümesini sürdürüyor.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - 'Tatlı yapmak bir sanattır' sloganıyla yola çıkan Tatlıcı Tombak, marka ismini eski ve değerli bir sanat dalı olan 'tombak'tan alıyor. İlk şubesini 2004 yılında açan firma, şu anda yaklaşık 15 şehirde 35 şube ile hizmet veriyor. Bolulu Hasan Usta'nın İstanbul'da aster franchise'ı olarak sektöre adım attığını anlatan Nedim Saban, 18 şubeye ulaşınca kendilerinin üretim yapma kararı aldığını belirtti. Perakende konusunda biraz görüş ayrılıkları da yaşadıklarını ifade eden Saban, "Bu nedenle ayrılarak kendimiz üretime geçtik. Üretim ilginç ve güzel geldi. Marka hızlı bir büyüme geçirdi. Sonra dinlendik büyüme konusunda. Ciddi bir üretim tesisi yatırımı yaptık. Tesisin iyi çalışabilmesi için marketlere üretime başladık ve 3 marka yarattık Pürtat, Şeftat ve Tombak adlarıyla. Private labellara da girdik. Böylece kendimize ciddi bir pazar yaratmış olduk. Şimdi ise biraz konseptimizi değiştirerek, yenileyerek tekrar perakendeye yoğunlaşmaya
başladık. Agresif büyümeden çok, karlı perakende büyümeleri hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul dışında Türkiye'nin hemen hemen her yerine ürün gönderdiklerini söyleyen Saban, "Yoğun olarak Trabzon-Samsun hattında bulunuyoruz. Bunun dışında bizi şaşırtan, Doğu'dan inanılmaz bir talep almamız. Doğu'da çok güçlüyüz. Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerini sütlü tatlılarla tanıştırdık ve çok sevdiler. Biliyorsunuz bu bölgelerde tatlısız yaşanmıyor ve mevcut tatlılar çok ağır. Sütlü tatlılar bu nedenle çok iyi geldi. Özellikle sıcak havalarda talep diğer şerbetli tatlılara azalırken bize arttı. Mesela Diyarbakır'da yazın genel olarak tatlı satışı düşerken bizim sütlü tatlılara talep artıyor" dedi.
'AVM'ye paralel büyümüyoruz'
Şube açmayı düşünmediklerini dile getiren Nedim Saban, franchise büyümeye odaklandıklarını kaydetti.
Alışveriş merkezlerine paralel olarak büyüme yapmayacaklarını vurgulayan Saban, "Sokaklara çıkacağız marka olarak. AVM ile büyümek gereksiz bir rekabete sokuyor ve markaya da zarar veriyor. AVM'lerde franchiselar bir iş ortaklığı yerine birbirleriyle düşman oluyorlar" diye konuştu.
Pilot şube açmanın planları arasında olduğunu dile etiren Saban, büyüme planları doğrultusunda bu pilot şubede ürün tadımı, tanıtımı gibi uygulamalar yapabileceklerini aktardı. Ürün gamlarını da genişlettiklerini belirten Saban, baklava, kadayıf, şekerpare üretimine başladıklarını, bununla beraber pastane ürünlerini de ürün gamlarına dahil ettiklerini kaydetti.
Ar-Ge çok önemli
Kendileri için Ar-Ge'nin oldukça önemli olduğunun altını çizen Nedim Saban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tadı yakalamanın yanısıra mevcut tadı korumak da çok önemli. Bunun için Ar-Ge'ye çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Ürünlerimizin dayanıklılık süresini uzattık. Bu nedenle dağıtım ağımızı ülke geneline yayıyoruz. İstanbul muhallebicisi geleneğini sürdürmekten yanayız."
Gıda sektörünün çok büyüdüğünü söyleyen Saban, "Bunun içerisinde sütlü tatlı inanılmaz büyüyor. Eskiden pastanelerde tek tük sütlü tatlılar vardı. Bir de muhallebiciler vardı. Onlar da tavuğun suyundan çorba yapar, etinden de tavukgöğsü tatlısı yaparlardı. Bizimle beraber İstanbul sütlü tatlıları keşfetti. Hemen hemen tüm restoranlara ve marketlere sütlü tatlılar girdi. Sütlü tatlı sektörü hiç bitmeyen, büyüyen bir pazar. İstanbul da hızlı büyüyor. Bu nedenle Marmara ağırlıklı büyümeyi planlıyoruz" dedi.
"Yurtdışı tekliflere sıcak bakmıyoruz"
Yıl sonuna kadar 40 mağaza olacaklarını anlatan Saban, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 70 mağazaya ulaşmayı planladıklarını kaydetti. Ayda 500 bin adet tatlı üretimlerinin olduğunu aktaran Saban, "Tam kapasite çalışıyoruz. Çünkü pazar çok geniş ve talep de çok var. Merkezimizde 70 kişi çalışıyor. Bayilerde de ortalama 100 kişiye istihdam sağlanıyor" dedi. Dünya genelinde sütlü tatlılara rağbet olduğunu söyleyen Nedim Saban, "Yurtdışından da bize teklifler geliyor. Amerika'da çok ciddi teklifler var mesela. Ancak yurtdışında o ülkenin gıda yönetmeliğine göre üretim yapmak gerek. Bu nedenle en fazla master franchise verebilirsiniz ama buna pek sıcak bakmıyoruz" şeklinde konuştu.