Sabri Özel’in gündemi ihracatla iç satışı eşitlemek
Sabri Özel, ekibe talimatı vermiş: “Nerede şansımız varsa oraya gidiyoruz. İsterse Kuzey Kutbu olsun!” Talimatın nedeni ihracatı, cironun yarısına getirmek...
İBRAHİM EKİNCİ
Sabri Özel’in gündeminde ihracat var. Yurtiçinde de mağazaları (şu anda 50 tane) artıracak ancak asıl yurtdışına yüklenmek istiyor. Moskova, Milano, New York ve Dubai gibi şehirlerde mağazalar açacak. Özel bir ihracat birimi kurmuş. “12 ülkede varız. Kuzey Irak’ta 3 mağazamız bulunuyor. Azerbaycan, Rusya, Tunus, Cezayir, Türkmenistan, ABD... Bazılarında mağazalarımız var, bazıları satış noktası. Ürdün mağazası yeni açıldı” dedi. Şirketin ihracatı halen düşük. Bunu cironun yarısına getirmek istiyor. Ekibi harekete geçirmiş:
“Arkadaşlarıma talimat verdim. Dünyayı eviniz gibi bilin, nerede şans varsa düşünmeden gideriz, isterse Kuzey Kutbu olsun. Orta Avrupa’yı araştırıyoruz. Suudi Arabistan, Bahreyn, ABD... ABD’ye kafayı taktık. Buralara gideceğiz, görüşmelerimiz var. Doğal kaynakları kendine yeten ülkeler bizim için önemli. Katar, Güney Afrika bizim için önemli, görüşüyoruz. Yurtdışı mağazalar çoğalacak. İhracat birimi kurduk, hem mağazaları artırmak hem de ihracat yönünde büyütmek istiyoruz. İhracat toplam cironun yüzde 5-7 arasındadır. Bunu artıracağız. Önce yüzde 10, sonra giderek yüzde 50 seviyelerine getirmek istiyoruz. 2020 hedefimiz bu” dedi.
İçerde de 50 mağazayı, 100’e, daha sonra 150’ye çıkarma hedefi var. “İçerdeki huzura bağlı. Hiçbir işadamı parasını riske etmez. Herkes siyaset yapıyor” dedi. Siyasi gerilim Özel’i çok rahatsız etmiş durumda. Bir başka sıkıntı da mağaza kiraları. Özel’e göre gereğinden fazla AVM var, pasta sürekli küçülüyor. Ciddi kiralar alınıyor. “Devletin buna ciddi el atması gerekiyor. Bir de zamansız indirimler... Büyük sorun. Hepimiz yapıyoruz. Tarihi, sınırı, günü belli olmalı” diye konuştu.
Özel’in verdiği bilgiye göre grupta, mağazalar dahil bin kişi çalışıyor. 2013’ü 45 milyon lira civarında ciro yapmış. “Başa baş noktada kapattık. Çelikleşmiş müşterimiz bizi ayakta tutuyor. Bu yıl için de üçüncü çeyreğine kadar büyüme koymadık. Mağazacılıkta büyüyeceğiz ama üretimde büyümeyeceğiz. Kapasitemizi doğru yönlendireceğiz. Performansı kısıyoruz ama bir kişiyi bile çıkarmadık” dedi.
Markayı gençleştiriyor
Fabrikada yeni yatırım yapmış. 200’den fazla yeni işe alma olmuş. Marka ile ilgili çalışmaları var. “Türkiye’de parkur ve tasarım olarak bir numarayız. 600 bin triko üretiyoruz. Pantolonda, gömlekte birçok yerde bulamayacağınız kalitedir. 5 yıl tutmayız bir teknolojiyi. Markayı gençleştiriyoruz. Osmanbey shovroomdan 36 ülkeye ürün satıyoruz. Daha fit ve daha genç ürünler. Bu dokunuşu hem Sabri Özel’e yaptık hem de Bluring’de de tamamen fit ve genç ürettik” diye konuştu. Sabri Özel, markasını İkitelli’de şirket merkezinin de bulunduğu yerde üretiyor. İthal markaların yerlilerin şansını zorladığını, halkın bunu bilmesi gerektiğini anlattı. “Hangi firma nerden getirip bu ülkeye satıyor? Kaliteleri zayıf ama bu ülkenin parası dışarı gidiyor. 1 dolar getirenin önünde ceketimi iliklerim. Türkiye’de bu var. Olmazsa getir ama varsa?.. Türkiye’de üretiliyor, üç kuruş fazla kazanacağız diye dışarıya para dökmek benim için sorun. Bu kadar işsizimiz var. Çin şirketleri yapıyor, paralel şirketler kuruyorlar. Her bir yabancı 10 markayla giriyor. Bakalım Türkiye’de ne kadar üretimleri var?” dedi.
Sabri Özel’in başka sektörlerle ilgilendiğine ilişkin duyumlar vardı. “Doğru” dedi ve ekledi: “Ancak bunlar olgunlaşmadığı için açıklanabilecek durumda değil. Bu saatten sonra başka bir iş olur mu, olmaz mı diye düşünüyoruz. Dünü hatırlıyor, bugünü yaşıyor yarını umut ediyorum.”
Teşvikler yanlış, KKDF alınmamalı
Sabri Özel’e göre Türkiye’de teşvik sistemi yanlış. Üretimini Türkiye’de yapanlara elektriğinde, vergisinde, muhtasarında ciddi indirimler yapılması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye’nin 7 bölgeye bölünmesi ve birinci bölgede yüzde 10’dan başlayarak kademe kademe yükselen oranlarda istihdam ve elektrik yükünün karşılanması gibi destekler gerektiğini belirten Özel, “6., 7. bölgede oranları çok yukarı çıkarır sıfır noktalara getirir 15 yıl vadeli yapardım. İhracatının yüzde 20’sine teşvik verirdim. Çalışanların % 50’si sigortasız. Primi indirir ödemeyene ağır ceza getirirdim. Bir de bu KKDF var. 12 ay vadeli mal alıyorum, gümrüğe gelince yüzde 6 KKDF ödüyorum... Kimin kaynağını kullanmışım? Devlet senin borcun benim borcum diyor. Ödeyemezsem ödeyecek misin? Mecbur muyum her yıl şu kadar fon ödemeye? Kaynak kullanmadım. Bana para vermedin. Vadeli ithalatta KKDF kalkması lazım. Devletin yatırımcıyı desteklemesi lazım. İşimizi büyütemiyoruz, at gibi koşmak gerekirken karınca gibi gidiyoruz” diye konuştu.
Üç kızından ikisi şirkette
Ülke meseleleri için liderlerin bir masa etrafına toplanması gerektiğini belirten Özel, “Huzur lazım, yapmayın! Burayı kiraya verir 100 bin dolar kira alır oturabilirim. Etiyopya cumhurbaşkanı çağırdı, ‘Fabrikanı sök getir’ dedi. Türk firmaları var. ‘Gel’ dediler ‘küsünce gelirim’ dedim. Bu ülkeyi germeyin. Aramızda günahsız yok” dedi.
Sabri Özel’in üç kızı var. Gülmisal Özel mağazalar koordinatörü. Zümrüt Özel imalattan sorumlu. Özge Özel... “Evli kızım, O başka bir şirkette üst düzey yönetici. O şirketin satın almalarının başında. ABD’de doktora yaptı. Burada bir türlü başlatamadım. Önünü kesmiyorum tabii. Acayip iyidir. Başka bir sektöre yatırım yaparsam söz verdi, gelecek” dedi Sabri Özel.
Gelecek planlarını sorunca da şöyle konuştu: “Bu firma sıfırdan Malatya Pötürge’den İstanbul’a gelen bir işçi genç tarafından 1969’da, 5 metrekarelik yerde, 2 bin 500 lira sermaye ile kuruldu. Yaşadığım müddetçe firmamı yaşatırım. Çocuklarım ne yapar bilemem.”