Sabancı'dan 1.2 milyar net kâr

Sabancı Holding'in ilk yarı konsolide net karı yüzde 24 artışla 1 milyar 218 milyon TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Konsolide satışlarını 14 milyar 142 milyon liraya çıkaran Sabancı Holding'in yılın ilk altı ayında konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 1 milyar 218 milyon TL oldu. Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran 2015 itibari ile 250 milyar TL’ye yaklaşırken, toplam konsolide özkaynaklar ise 20 milyar TL ‘yi aştı.
 
2015 yılının ilk altı aylık sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi:

“2015 yılının ilk altı ayında Akbank’ın konsolide net karı 1.512 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamı 179 milyar TL’ye ulaştı.  Geçen yıl aynı döneme göre reel sektör kredileri ise yüzde 13 artış gösterdi. Akbank yüzde 1,9 ile sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip. Akbank başarılı yurtdışı borçlanma işlemleriyle ekonomimize kaynak sağlamaya devam ediyor. Akbank, yılın ilk altı ayında toplam 2,4 milyar ABD Doları tutarında sendikasyon kredisi, eurobond ve ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi”.

“Enerjisa’nın sağlıklı gelişimi Sabancı Holding için çok önemli”

Kurtul, enerji alanındaki faaliyetlere ilişkin olarak, “Enerjisa, 2015 yılında yüksek hidroelektrik üretimi ve optimizasyon faaliyetlerinin etkisi ile daha başarılı sonuçlar aldı. Dağıtım faaliyetlerinde şebekeye yapmış olduğumuz yatırımlar karlılığımıza katkıda bulunmaktadır. Elektrik perakende işimizdeki yüksek hacim ve artan tahsilatların katkısıyla, Enerjisa’nın operasyonel karlılığı geçen yılın aynı dönemine göre %133 artmıştır” dedi.

Enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtul sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Devlet halihazırda üretimin yaklaşık %60’ını kontrol etmekte ve sektörde elektrik fiyatının oluşmasında piyasa arz talep mekanizmasının yerine belirleyici olmaktadır. Serbest tüketici limitinin kaldırılmamış olması tam rekabetçi bir perakende piyasasının oluşumunu engellemektedir. Özetle, devlet hem üretim tarafından fiyatların oluşmasında etkin olurken, hem de perakende tarafında fiyatları belirlemektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü rekabetçi bir piyasa oluşturulamamakta ve elektrik sektörü, özel sektör açısından yatırım cazibesini kaybetmektedir. Önerimiz; serbest rekabetçi bir elektrik piyasasına geçişin sağlanmasıdır”.

'706 marketimizle 56 ilimizdeyiz' 

Kurtul sözlerine şöyle devam etti; “Carrefoursa’da bu sene üç satın alma tamamladık. Yılın ilk aylarında İsmar'ın Türkiye çapındaki 26 marketi ile Antalyalı 1e1 marketlerinin 29’unu Carrefoursa bünyemize katmıştık. 2015 ikinci çeyreğinde Kiler’i satın alarak, mağaza ağımıza 157.000 m2  net satış alanı olan 196 market daha ekledik. Artık toplam 706 marketimizle 56 ilimizdeyiz.
 
15 yıldır Türkiye’nin lider teknoloji perakendeciliğini sürdüren Teknosa, Şubat ayında hizmete sunduğu Teknosa Mobil hizmetine ek olarak geçtiğimiz günlerde kendi özel markasıyla akıllı telefon ve saat lansmanını yaptı. Türkiye’de herkesin akıllı teknolojiye erişimini artırmayı hedefleyen Teknosa müşterilerimizden gelen geribildirimler ışığında özel markalı ürün yelpazesini geliştirecektir.”
 
“Avivasa, 30 Haziran 2015 itibariyle 8,1 milyar TL’nin üzerinde fon büyüklüğü ile bireysel emeklilik sektörünün en büyük şirketi olmuştur.Aksigorta’nın  karlılığında diğer dönemlere kıyasla görülen düşüşün nedeni trafik branşındaki artan hasar oranları nedeniyle, yüksek miktarda hasar karşılığı ayrılmasıdır. Şirketin karlılığının önümüzdeki dönemde yeniden yükselmesini hedefliyoruz.”

“Çimento şirketlerimiz karlılıklarını korumaya devam ediyor”
 
“2015’in ilk altı ayında çimento talebi yüksek seyretmeye devam etmiştir. Çimento şirketlerimizin ilk altı aydaki kombine net karı 2014’e göre %18 artarak 253 milyon TL seviyesine ulaşmıştır”.
 
“Toparlanan Avrupa talebi, düşük hammadde maliyetleri ve şirketlerimizde devam eden operasyonel verimliliğin etkisiyle sanayi şirketlerimizin kombine operasyonel karlılıkları, ikinci üç aylık dönemde önceki yıla göre yüzde 30 artmıştır. Bu dönemde özellikle satışları Euro ve Amerikan Doları, maliyetleri ise kısmen gelişmekte olan ülke para birimleri cinsinden olan Kordsa Global’in operasyonel karlılığı ise yüzde 35 artmıştır.
 
Bu dönemde, Kordsa Global hisselerinin piyasadaki likiditesini arttırmak amacıyla hisse satışı gerçekleştirildi. Bu işlem sonrasında Kordsa Global’in halka açıklık oranı %29’a yükseldi.

Aynı dönem içerisinde Temsa Otobüs’ün, ABD’ye yapılan ihracatın karlılığına olumlu etkisi ve maliyetlerdeki iyileştirmelerin etkisiyle operasyonel karlılığı %11’den %15’e yükseldi”.

'Katkılarından dolayı teşekkür ediyorum'

Kurtul açıklamasını şöyle tamamladı: “2015’in devamında operasyonel verimlilik, işletme sermayesi yönetimi ve devam eden enerji yatırımlarımızın tamamlanmasına odaklanıyoruz. Çalışanlarımıza, müşterilerimize ve hissedarlarımıza elde ettiğimiz sonuçlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

Bu konularda ilginizi çekebilir