Rönesans, Avrupa'da yapılacak nükleer santrallerle ilgileniyor
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Avrupa'da yeni yapılacak nükleer santrallerin inşaatı ile ilgilendiklerini açıkladı
İSTANBUL - Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, yurtdışında nükleer santral inşası konusunda geçen yıl uzman bir şirketi satın aldıklarını ve Finlandiya'da ihaleye çıkması beklenen ikinci nükleer santral projesi de dahil olmak üzere Avrupa'daki yeni nükleer santral projelerinin inşaatı ile ilgilendiklerini söyledi.
İstanbul'da TED Rönesans Koleji'nin açılış töreni sonrasında gazeteciler ile bir sohbet toplantısı yapan Ilıcak, şirket olarak satın almalar yoluyla büyüyeceklerini belirtti.
Ilıcak, geçen yıl biri Almanya'da diğeri İsviçre'de olmak üzere iki şirket satın aldıklarını belirterek, "Birisi nükleer santraller konusunda tecrübeli diğeri ise tünel konusunda tecrübeli. Artık bundan sonra satın almalarla daha hızlı büyüyeceğiz. Avrupa'da büyük ölçekli, halka açık ve inşaat sektöründe olan birkaç şirketle de satın almak üzere ilgileniyoruz" dedi.
Rönesans Holding geçtiğimiz yıl tüneller konusunda uzman olan ve Avusturyalı Alipe Bau GMBH şirketinin İsviçre'deki iştiraki Hergiswill şirketini ayrıca Almanya'da nükleer santral inşaatı konusunda uzman olan Heitkamp şirketini satın aldı. Rönesans'ın ayrıca Avusturyalı Porr şirketinde de ortaklığı bulunuyor.
Aldıkları bu şirketlerle özellikle Avrupa'da yeni yapılacak nükleer santral projeleri ile yakından ilgilendiklerini belirten Ilıcak, "Finlandiya'da ikinci nükleer santral projesi başlamak üzere. Diğer ülkelerdeki nükleer santral projelerini de takip ediyoruz. Toplam 7-8 farklı ülkede bu tip projelere bakıyoruz. Bu projelerin inşaat tarafı ile ilgiliyiz" dedi.
Türkiye'deki nükleer santral projelerinin inşaatı sürecinde alt yükleniciler için ihaleler yapılacağını söyleyen Ilıcak, "Biz de bu ihalelere katılıp orada yer almaya çalışacağız" dedi.
Türkiye Ruslarla Mersin Akkuyu'da ve Japonlarla Sinop'ta olmak üzere iki nükleer santral için anlaşma yaptı. Üçüncü nükleer santral için de yer tespit çalışmaları devam ediyor.
Rönesans Holding ülke dışı müteahhitlik alanında geçtiğimiz yıl dünyada Uluslararası Müteahhitler sıralamasında 53'üncü sıra ile Türkiye'den listenin en yukarısında yer alan şirket oldu.
"Bu yıl 3.5 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz"
Cirolarının geçen yıl 2.6 milyar dolar olduğunu belirten Ilıcak, "Bu yıl 3.5 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. İnşaat şirketlerinin son 10 yılda çok hızlı büyüdüğüne de dikkat çeken Ilıcak, "Bizim 10 yıl önce 2,000 çalışanımız vardı. Şu anda 35,000 çalışanımız var. Burada yurtdışındaki büyümemizin de katkısı büyük oldu. Ancak Türkiye'de sanayinin de önünün açılması gerekiyor" dedi.
İşlerinin yüzde 65'ninin Rusya'da olduğunu ve 21 ülkede faaliyet yürüttüklerini söyleyen Ilıcak, "2015 yılında Rusya'nın yaptırımlarla ilgili sorunlarını çözüp tekrar büyüyeceğini düşünüyorum. Rusya'da işlerimiz çok iyi gidiyor. Türkmenistan da çok hızlı büyüdüğümüz bir pazar. Yaptırımlar bir miktar Rusya'yı etkiledi ama Rusya kendi içindeki kaynaklarla büyümesini devam ettirebiliyor şu anda. Biz bu etkiyi görmedik açıkçası" dedi.
Türkmenistan'da ikinci benzin tesisi
Şu anda Türkmenistan'da gazdan benzin üretecek olan dünyanın en büyük fabrikasının inşaatına başladıklarını belirten Ilıcak, "Katma değeri yüksek olduğu ve ülkede de çok büyük gaz rezervleri olduğu için bu fabrikayı yapıyorlar. Biz bu tesisten bir tane daha yapmayı istiyoruz. Bunun değeri de yaklaşık 1.5 milyar dolar olacak. Japonlarla beraber daha çok petrokimya alanındaki işleri takip ediyoruz. Türkiye'nin en büyük müteahhitlik pazarlarından birisi Türkmenistan ve Rusya'dan sonra ikincisi" dedi.
Dünyanın dördüncü büyük doğalgaz rezervine sahip Türkmenistan, Rönesans Endüstri ve Japon Kawasaki Heavy Industries konsorsiyumu ile doğalgazdan akaryakıt elde edilmesine imkan veren bir tesis kurulması için Ağustos ayı sonunda sözleşme imzaladı.
Kırşehir'de 840 MW'lık doğalgaz santrali projelerini durdurduklarını belirten Ilıcak, "Fiyatların dengelenmesini bekliyoruz. Elektrik fiyatı düşük, doğalgaz fiyatı yüksek. Dolayısı ile bir dengesizlik var orada. Ama bekliyoruz. Elimizde aslında değişik kaynaklara dayalı 2,500 MW'lık lisansımız var. Bunları değerlendireceğiz. Yatırım için fırsatları takip ediyoruz" dedi.