Rekor Kauçuk, tüm üretimini Anadolu'ya taşıdı
İstanbul'daki üretimini tamamen durduran Rekor Kauçuk, Eskişehir'de yaptığı 50 milyon dolar yatırımla üretim kapasitesini ve kapalı alan sahasını üç katına çıkardı.
Dilek TOPRAK BUZ
ESKİŞEHİR - Kauçuk sektöründe soğuk sırt kauçuğu ve teknik hamur üretimi alanında faaliyet gösteren Rekor Kauçuk, 10 bin metrekarelik İstanbul fabrikasını Eskişehir'deki 75 bin metrekare üzerinde yaklaşık 35 bin metrekarelik kapalı alanı olan yeni tesise taşıyarak kapasitesini arttırdı.
Rekor Kauçuk Genel Müdürü Selahattin Algan,2011 yılında başlayan taşınma sürecinin 2017 Ekim ayı itibari ile nihayete erdiğini söyledi. Fabrika taşınma sürecinin faaliyetlere ara verilmeksizin beş ayda tamamlandığını belirten Algan, "Fabrika binası tamamlanınca önce yeni yatırımlarımızı Eskişehir'e kurduk ve üretime başladık. Akabinde Pendik'teki makinalar buraya taşındı. Böylelikle hiçbir müşterimizin siparişlerini aksatmadan; hem makine parkının hem ürünlerin hem de müşteri projelerinin taşınmasını sorunsuz gerçekleştirdik" dedi.
Rekor Kauçuk'un bünyesine dahil ettiği yeni makinalarla üretim kapasitesini yılda 15 bin tondan, 40 bin tona yükseldiğini ifade eden Algan, "Yatırımlarımızın toplam bedeli 50 milyon dolara ulaştı. Buraya gelirken, iki yeni mikser yatırımıyla yola çıktık; şuan beş mikserimiz var ve böylelikle compounding (kauçuk karışımları) kapasitemizi 3 katına ulaştı. Bunun dışında gum kalenderi ve kord bezi kaplama kalenderi olmak üzere Eskişehir'e teknolojinin en üst seviyesinde iki tane kalender yatırımı da yaptık. Yeni yatırımlarımızla birlikte Eskişehir'de yaklaşık 250 kişilik bir istihdam sağladık" diye konuştu. Rekor Kauçuk' un kaliteye verdiği öneme de değinen Algan, " Eskişehir'de üretim için düğmeye bastığımız andan itibaren belgelendirme çalışmalarına da başladık, bu kapsamda KYS 9001:2015, ÇYS 14001, OHSAS 18001, IATF 16949:2016 ve ISO 27001 BGYS belgelerini aldık" dedi.
Bu yıl Ar-Ge merkezi devreye alınacak
Eskişehir tesisinde Ar-Ge merkezi kurmayı hedeflediklerini aktaran Algan, bu yıl içerisinde merkezi aktif hale getirmeyi planladıklarını belirtti. Mevcut müşteri bazlı projelerle birlikte yapılacak yeni TÜBİTAK projelerinin de Ar-Ge Merkezi kanalı ile yönetilmesinin hedeflendiğini ifade eden Algan, şöyle konuştu:
"Mevcut laboratuvar test ekipmanlarının artırılması ve test kabiliyetlerinin geliştirilmesi, proses iyileştirme çalışmalarının yanı sıra; içme suyuna uygunluk adına sahip olunan WRAS belgeli karışımlara yeni belgeli karışımların eklenmesi, otomotiv-beyaz eşya-inşaat gibi sektörler için renkli karışım geliştirilmesi, üretim gamına yeni polimer kullanımlı karışımların eklenmesi gibi kauçuk ile ilgili sektörel bazlı karışım geliştirme çalışmaları müşteri memnuniyeti ve pazar payı gelişimi adına önemli çalışmalarımızın başında geliyor."
Toplam cironun yüzde 15'ini ihracattan geldiğini belirten Algan, başta İngiltere, Hollanda, ABD, Finlandiya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ortadoğu ülkeleri gibi pek çok ülkeye soğuk sırt kaplama ağırlıklı ihracat yaptıklarını söyledi.
Kauçuk sektörünün Türkiye'nin geleceğinde önemli bir rol oynayacağına değinen Algan, "Kauçuk sektörü özellikle bazı kauçuk ürünlerinin üretilmesinde çok fazla katma değere sahip olmasıyla Türkiye'yi cazibe noktası haline getiriyor. Bugün Türkiye'nin pek çok sektörlerini analiz ettiğinizdeve ihracatın ithalatı karşılama oranına baktığınızda en iyi durumda olan sektörün kauçuk sektörü olduğu görülmektedir" diye ekledi.