Rakipler ‘küçülerek’ büyüdü, BİM ‘süper’ açılımı yaptı
Türkiye’yi discount modeli ile tanıştıran BİM, aynı anlayışı FİLE markası ile süpermarkete taşıyor. Rakiplerin küçük mağaza açılımına karşı hamle olarak da değerlendirilen FİLE’lerin ilki Bahçeşehir’de açılacak
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - Türkiye genelinde 4 bin 500 mağazaya ulaşan BİM Birleşik Mağazaları, FİLE Markası ile süpermarket alanında yeni bir market modeli oluşturdu. Ortalama bin metrekarelik mağazalarda hizmet verecek olan FİLE’ler süpermarketlerin küçük mağaza açılımlarına karşı hamle olarak da değerlendiriliyor. Ortalama bin metrekareden oluşacak olan FİLE’lerde unlu mamüllerden, taze meyve sebzeye, kasap reyonundan kişisel bakım bölümlerine kadar 3 bin 500 ürün tüketici ile buluşacak. İlk mağazayı Bahçeşehir’de açacak olan şirket, 2015 sonuna kadar 10 FİLE mağazasına ulaşmayı hedefl iyor. FİLE mağazaları hakkında bilgi vermek amacı ile düzenlenen basın sohbet toplantısında konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, 1 yıldır üzerinde çalıştıkları bu yeni model ile temel gıda maddelerinin dışında da düşük fiyat ve yüksek kalite standartları olan ürünlere ulaşmak isteyen müşterilere cevap vermek amacı ile oluşturduklarını söyledi. Söz konusu modelin dünyada da birebir benzeri olmadığını söyleyen Dortluoğlu, Alman Aldi ve Lidl’in ya da İspanyol Mercadona’nın bu modele benzediğini belirtti. Büyüme için satınalma seçeneklerini de değerlendirebileceklerini dlie getiren Haluk Dortluoğlu, şu an için kesinleşmiş bir satınalma olmadığını ancak görüşmelere açık olduklarını vurguladı.
3 private label markası geliştirildi
Yeni FİLE mağazaları, otopark imkanı olan yerlerde yaklaşık bin metrekare alanda kurulacak ve reyonlarında 3 bin – 3 bin 500 arası farklı ürün satışa sunulacak. BİM’lerde yüzde 20’ye kadar çıkan düşük fiyat politikası FİLE’lerde yüzde 10 civarında olacak. FİLE’nin ilk mağazası, 2015 yılının ilk çeyreğinde İstanbul Bahçeşehir’de bulunan Prestige Mall Alışveriş Merkezi’nde açılacak. BİM, 2015’te İstanbul’un değişik semtlerinde en az 10 FİLE mağazası açmayı hedefliyor. 3 bin 500’e kadar ulaşacak olan ürünlerin yaklaşık yüzde 25’i private label markalardan oluşacak. Bunun için 3 birincisi işlenmiş gıda ürünleri için çiftçi anlamına gelen “Harras”, ikincisi kişisel bakım ürünleri için lanse edilecek özel marka “Daycare” ve son olarak da temizlik ürünleri için kullanılacak özel marka ise “Actisoft” adını taşıyacak. Dortluoğlu, FİLE’nin bir başka ayırt edici özelliğinin ise özel promosyonlar, halk günü benzeri uygulamalara yer verilmeyecek olması olduğunu belirtti. FİLE markası için 2015’te 500 istihdam öngörülüyor.
Cironun %5’ini oluşturacak
FİLE’yi oluşturma aşamasında ‘bu alanda çok yüksek rekabet var girmeyin’ yönünde uyarılar aldıklarını anlatan Dortluoğlu, FİLE ile BİM cirosunda yüzde 5 pay hedeflediklerini anlattı. Dortluoğlu, BİM’i dönüştürmek yerine farklı bir model oluşturma ihtiyaçlarını ise BİM mağazalarının düşük metrekaresi ve tüketici algısına bağladı. BİM mağazaları ortalama 300 metrekareden oluşuyor ve 600 çeşit ürün bulunuyor.
Sektörde indirimcilerin cirosu 25 milyar TL
Sektörü değerlendiren Haluk Dortluoğlu, sektörde metrekare büyümesinin yüzde 25, BİM’de ise yüzde 12 civarında gerçekleştiğini söyledi. İlk kez discount marketlerin toplam perakendenin yüzde 20’sine çıktığını dile getiren Dortlüoğlu, bu alanda oluşan cironun ise 25 milyar TL’ye çıktığını söyledi. BİM’in ulaştığı seviyeyi de değerlendiren Haluk Dortluoğlu, bu yıl açılan 599 yeni BİM ile 14 milyar TL’yi aşan bir ciro le kapatacaklarını, metrekarede yüzde 12, ciroda ise yüzde 20 artış yaşadıklarını söyledi. BİM, 4 bin 470 mağaza ve 14 mlyar TL’lik ciro ile disacount alanının yarıya yakınını oluşturuyor. Yurtdışında da 200 Mısır, 70 tanede Fas’ta olmak üzere 270 mağazaya ulaşan BİM’in yeni bir ülke için henüz netleşen bir kararı yok. Daha önce Suudi Arabistan ve Endonezya’ya girmek istediklerini söyleyen Dortluoğlu, buradaki yerel mevzuatın perakendede yabancı yatırıma kapalı olduğu için gerçekleştirilemediğini belirtti.