"2023 hedefi için kadınların ekonomiye katkısı artırılmalı"

Aras Kargo YKB-CEO'su ve TOBB KGK Başkanı Evrim Aras, Türkiye'nin 2023 hedefine daha fazla kadının ekonomiye katılmasıyla ulaşacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hayata geçirdiği özel uygulamalarla kadın çalışanlarının yaşamını kolaylaştıran Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı - CEO'su ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. "McKinsey Global Institute 2015 raporu diyor ki, ekonomide kadın-erkek eşitliği sağlandığında, 2025 yılında küresel büyüme rakamlarında 12 trilyon dolar artış sağlanacak. Türkiye 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alma hedefine ancak kadınların ekonomiye katkısını artırarak ulaşabilir" diyen Aras, 8 Mart'ın gelecekte cinsiyet eşitliği için çaba sarf edilen değil, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı ve kutlandığı bir gün olması temennisini dile getirdi. 

Evrim Aras açıklamasında; TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 49,8'inin kadın olmasına karşın erkeklerin istihdam oranının, kadınların 2,4 katı olduğuna da dikkat çekti. Aras "Yolumuz uzun, işimiz çok. İş dünyasına kadınlar için istihdam yaratma, kadınlara da girişimcilikle ekonomiye ortak olma görevleri düşüyor" dedi. 

Kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor

Evrim Aras, iş dünyasında kadın istihdamını artırmaya yönelik yapılabilecekler için Aras Kargo'daki uygulamalardan örnek verdi. Kargo sektörünün dünyadaki tek kadın CEO'su olma ünvanını taşıyan Evrim Aras, "Şartlar eşitlenene kadar şirketlerin ve kurumların kadın çalışan sayısının artırılması yönünde pozitif ayrımcılık uygulaması gerektiğine inanıyorum. Aras Kargo'yu kadın dostu bir şirket olarak tanımlıyoruz. Türkiye'de Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ni imzalayan ilk kargo şirketi olarak, erkek iş gücünün ağırlıklı olduğu bir sektörde, kadın istihdamını artırmaya yönelik uygulamalar yaparak erkek egemen bakış açısını değiştirdik. Kadın çalışan sayısını artırmak için tüm yöneticilere kota hedef koymaktan tutun da çalışanlarımızın önerdikleri kadın personel adayları işe alındığında çalışanlarımıza prim vermeye kadar pek çok yöntemle kadın istihdamını artırmaya çalışıyoruz. Şirketimizi anneler için çekici hale getirmek için okulun ilk ve son günlerinde, aşı günlerinde idari izin veriyor, çocukları 3 yaşına gelene kadar annelerimizi Cumartesi mesaisinden muaf tutuyoruz. Tüm aktarma merkezlerimize ve bölge müdürlüklerimize hijyenik emzirme odaları inşa ediyor, anne-çocuk sağlığı eğitimleri düzenliyor, çalışanlarımıza daha fazla kadın çalışanı şirketimize nasıl çekebiliriz diye önerilerini soran anketler yapıyoruz" dedi.

Girişimcilik kariyer fırsatı olarak sunulmalı

Kadın girişimci sayısının son beş yılda yüzde 40 arttığına değinen Aras, nüfusun kadın – erkek oranının eşit olmasına rağmen kadın girişimcilerin nüfusa oranının sadece yüzde 9 olduğuna dikkat çekti. Bu oranın ülke hedefleri için yeterli olmadığına vurgu yapan Aras, "Bu rakamları yükseltmek bir seçenek değil zorunluluk" diye konuştu.

Evrim Aras açıklamasında, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak bu anlamlı günde kadınların girişimci olmasının önünü açmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'deki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların finansmana erişiminin kolaylaştırılması, mevcut kadın girişimcilerin korunarak daha donanımlı hale getirilmesi için çalışıyoruz. Sanayici kadın girişimci sayısının artması, devlet nezdinde lobi yapılması, liseler ve üniversiteler ile işbirliği yaparak girişimciliğin bir kariyer fırsatı olarak sunulması için çalışmalara başladık." 

Bu konularda ilginizi çekebilir