Petkim'den yüksek teknolojik plastikte 'yerli' üretim atağı
Petrokimya sektöründe yüksek katma değerli ürünlere yatırım için yeni şirket oluşturan Petkim, otomotiv, savunma ve medikal gibi sektörlerin kullandığı yüksek teknolojili ürünleri üretecek
Sedat ALP
İZMİR - Türkiye'de 60'a yakın petrokimyasal hammadde üreten Petkim Holding A.Ş., Türkiye'de ağırlığı ithal edilen mühendislik plastikleri ve ileri teknoloji kimyasalları üretecek yeni bir şirket kurdu. Petkim Specialities ünvanı ile faaliyete başlayan şirket, ambalaj, plastik, otomotiv, savunma, medikal, bilgi teknolojileri gibi sektörlere hitap eden yüksek katma değerli ürünlerde uzmanlaşacak. Türkiye'de yaklaşık 850 milyon dolarlık büyüklüğündeki bu pazar ithal ürünlerin hakimiyetinde. Petkim Specialities,Petkim bünyesinde 14 bin ton üretim kapasitesiyle yer alan Plastik İşleme Fabrikası'nı alıyor. Bu kapasiteye ek olarak 10 bin ton kapasiteli yeni makine ekipman yatırımı ile şirketin kapasitesi 24 bin tona çıkarılacak. Petkim Specialities, yeni tesislerini ise yılın ikinci yarısından itibaren inşa etmeye başlayacak. İlk etapta mevcut yatırımlara ek 5 milyon dolar tutarında bir yatırımla yılın son çeyreğinde şirketin teknolojik plastikler üretmesi planlanıyor.
Petkim'in yüzde 100 iştiraki olan Petkim Specialities Mühendislik Plastikleri Sanayi ve Ticaret AŞ, 24 bin ton kapasiteyle Türkiye'de ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılanan ve ambalaj, plastik,otomotiv, savunma, medikal, bilgi teknolojileri gibi sektörlere yönelik üretilecek katma değeri yüksek (masterbatch, compound) ürünler konusunda uzmanlaşacak. Bu ürünlerin Türkiye'de çok az miktarda üretimi olduğuna dikkat çeken Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “ Biz çok geniş çapta ve yüksek kapasitede üretimini amaçlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Şirket kuruldu ve ilk etapta mevcut yatırımlara ek 5 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Şu an mevcut altyapımızdan bazı tesisleri bu şirkete aktardık. Yeni makineler geliyor, gelmeye devam edecek. Yeni tesisler ise yılın ikinci yarısında gelecek. Bu şirketimiz katmadeğeri yüksek ürünleri, ayrıca müşterilerimizin daha kakaliteli ürünler üretmesine imkan sağlayan ürünleri üretecek. Zirai plastiklerden, otomotive kadar birçok alanda kullanılıyor. Örneğin; otomotiv tamponlarında darbe dayanımını arttıran özel katkı maddesi, veya sera plastik örtülerde güneş ışığına dayanımı 3 yıla çıkaran özel katkı maddeleri gibi çok sayıda ürün olacak” diye konuştu. Petkim Specialities şirketinin özel üretimi ile müşterilerine ideal çözümler sunacağını belirten Korkut, “ Müşterilerimizin büyük bölümü bu ürünleri ithal ediyor. İthal edilen bir ürünü Petkim gibi değerli bir kaynaktan tedarik etmiş olacaklar. Ticari açıdan da ülke ekonomisi açısında da pozitif etki sağlayacak. Bu yılın son çeyreğinde üretime başlamış olacağız” dedi.
Petkim'in 50 yıllık birikimi teknolojik ürünlere kaydırılıyor
50 yıllık bilgi birikimi ve tecrübeli insan kaynağına sahip Petkim'in son dönemde kapasite artışının yanı sıra katma değerli ürünlere odaklandığını belirten Sadettin Korkut, bunu farklı alanlarda büyüme stratejisiyle bir araya getirdiklerini söyledi. 2016 yılı başında işletmeciye teslim edilip hizmet vermeye başlayacak olan ve toplam yatırımı 400 milyon dolara ulaşan Petlim'in (Petkim Konteyner Limanı) de Petkim'e değer katan işlerden biri olduğunu hatırlatan Korkut, “Petkim Specialities'i de bu şekilde bağımsız bir yapı olarak kurguluyoruz. Buradan sağlayacağımız değer Petkim'in toplam gelir ve EBITDA artışını çeşitlendirecek. Hedefimiz müşteriden gelecek taleplere en hızlı şekilde cevap verebilecek çözümler üretebilecek bir yapı oluşması. Şirket hammadde olarak kendi ürünlerimizi de kullanıp değeri yüksek özel ürünlere dönüştürecek. Ar-ge ve ileri teknoloji isteyen ürünler ortaya çıkacak.” dedi.
17 milyar doların yüzde 5'i büyüklükte
Petrokimyada geleneksel ürünlerden özel ürünlere geçişin öne çıktığını kaydeden Sadettin Korkut, özel malzemelerin ambalaj, plastik, otomotiv, savunma, medikal, bilgi teknolojileri gibi sektörlerde kullanıldığını dile getirdi. Türkiye'de 17 milyar dolara ulaşan plastik sektörü içinde mühendislik plastiklerinin yüzde 4-5 paya sahip olduğunu anlatan Korkut, “Dünyada bu alanda büyük oyuncular var. Türkiye pazarında ağırlığı ithal ürünler alıyor. Güçlü bir yapıya sahip Petkim'in yerli üretici olarak bu pazarda yer alması bu yönüyle önem taşıyor. Toplam 15 fabrikamızdaki üretimimizde olduğu gibi burada da sanayicilerimiz için tedarik güvenliği, sürekliliği, yenilikçilik, ürün ve hizmet kalitesi önceliğimiz olacak” ifadelerini kullandı.