Okiyanus, şirketlerin yeni sistem otomasyonu olacak
Yazılım çözümleri üretmek için SysinsyS adı altında yeniden yapılanan firma, geliştirdiği yerel yazılım Okiyanus’u, bir işletmenin tüm iş süreçlerini uçtan uca, bütün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözmeyi hedefleyen veri yönetimi ve ileri karar destek yazılım platformu olarak tanımlıyor.
Dilek SEVAL ASLANTÜRK
İSTANBUL - SysinsyS'in, her türlü işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunlarını gidermeye yönelik BI.insyS, DOC.insyS, CRM.insyS, CCM.insyS, SFA.insyS, DMS.insyS gibi yazılım çözümleri ürettiklerini söyleyen SysinsyS Genel Müdürü Serkan Ural Varol, gerek profesyonel, gerekse özel girişimci kimlikleri ile yönetim sistemleri üzerindeki çalışmalarını faydalı iş model ve ürünlerine dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Faydalı modellerin günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak standart çözümlerin yanı sıra, kullanıcılara özel çözümler üretme, çözümleri özelleştirme konusundaki sürat ve esneklik ana fayda ve avantajı oluşturduğunu anlatan Varol, "SysinsyS Türk yazılım sektörünün gelişiminde ve yazılım ihracatının arttırılmasında üzerine düşen görevi en iyi şekilde gerçekleştirecek bilgi, donanım ve inanca sahiptir. Geliştirmiş ve geliştirmekte olduğumuz yazılımlar hızla değişen günümüz şart ve ihtiyaçlarına uyum sağlayacak kabiliyettedir. İşimizi severek ve sorumluluğumuzun farkındalığı içinde partnerlerimiz, müşterilerimiz, ofisimizdeki ve sahadaki ekibimizle bir aile bilinciyle hayata taşıyoruz" diye konuştu.
Okiyanus'un aslında bir yazılım yazma yazılımı olduğunu söyleyen Varol, bütün ERP sistemini Okiyanus üzerinde geliştirdiklerini açıkladı. SysinsyS çözümleri kalıplar ile sınırlandırmadığını, standartları karşılayan ve günümüz dinamizmine esnekliği ile cevap veren güvenilir çözümler ürettiğini sözlerine ekleyen Varol, "Otomasyonlar kullanıcı ile birlikte değer bulmaktadır. Kullanıcının şartları belirleyici faktördür. Bunu dikkate almayan hiç bir uygulama ortaya koyduğu iddiaları yerine getiremez. Önemli olan sistem otomasyonunun ne yaptığı değil, size gerçek olarak ne verdiği, sizin ondan ne alabildiğinizdir" dedi.
"Türkiye'de yüzde yüz yerli ve milli başka bir yazılım yok"
SysinsyS olarak, sürdürülebilir gelişim ilkesiyle Türk yazılımının Türkiye'de ve dünyada söz sahibi olması, Türkiye ekonomisine sürdürülebilir bir katkı sağlayarak, aynı zamanda nitelikli ve değerlerine sahip çıkabilecek personel yetiştirme bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Varol, "Bilişim sektöründe kaynak ihtiyacına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek, görev ve sorumluluklarımız arasında. Türkiye'de, Okiyanus gibi yüzde yüz yerli ve milli başka bir yazılım yok ve faaliyetlerimizi 15 kişilik ekibimizle yürütüyoruz. Bu yazılım ile şirketlerin bilgi işlem departmanlarının iş yükünü de yüzde 40'ını azaltıyoruz" dedi.
Bayiler konusunda ise kontrollü şekilde ilerlemek istediklerini anlatan Varol, şu anda sadece İstanbul'da sekiz adet bayi ile çalışmalarını sürdürdüklerini ve ileriki dönemlerde Türkiye genelinde hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydetti.
"Eski yazılım yatırımlarını çöpe atmaya gerek yok"
Okiyanus, bir işletmenin tüm süreçlerini uçtan uca, bütün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözmeyi hedefleyen bir veri yöntemi ve ileri karar destek yazılım platformu olduğunu yineleyen Varol, Okiyanus'u yazarken kullanım kolaylığı ön planda tuttuklarını ve bunun yanında eğitim adaptasyon kolaylığı sağlamak için Okiyanus'da bütün formları aynı şablonlarda tasarladıklarını anlattı.
Uyarlama çalışmaları sırasında Okiyanus'un, ihtiyaçları karşılayan bir yapı ile tekrar dizayn edilerek gereksiz bütün alanlar programdan çıkartılabileceğini ve daha sonra ihtiyaç duyulması halinde ilave alanların kısa zamanda eklenebileceğine dikkat çeken Varol, "Türkiye'deki çoğu firma ERP yazılımları için önemli miktarda yatırım yapmış durumda ancak kullanabilme oranı da bir o kadar düşük. Biz, firmalar bir programı kullanamıyorlarsa onu çöpe atmalarını istemiyoruz çünkü çok değerli ve emek verilmiş bu konuya. O yüzden bilinçsizce alınan yazılımların, kullanamadıkları programların eksik yanlarını tamamlayarak kullanabilmelerini sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Varol, Okiyanus'da yetkilendirme kullanıcı, pozisyon ve departman bazında yapılabileceğini ve bu sayede kullanıcıların gereksiz kalabalıktan kurtulduğunu vurguladı.
"Lokasyon bağımsız entegrasyon ve çoklu dil desteği ile eşzamanlı kullanım sağlıyoruz"
Günümüz iletişim imkanları ile artık bir kurumun kaynakları kendi sınırlarını aşmış, iş yaptığı diğer kurumların kaynaklarının da planlama ya da raporlama ihtiyacı doğduğuna işaret eden Serkan Ural Varol, bu şartlar altında ortak kullanılan bilgilerin hızlı paylaşılıyor olmasının kurumlara büyük avantajlar sağladığını söyledi. Okiyanus'un, lokasyon bağımsız entegrasyon altyapısı sayesinde veriyi anında oluştuğu depodan, üretim bandından, sahadaki müşteri temsilcisinden alarak kullanıma sunduğunu aktaran Varol, "Benzeri entegrasyonların ortak iş yaptığınız işletmelerle de sağlanabilir. Web sitenizden iş ortaklarınızla gerekli bilgileri paylaşabilir ya da onların veri yönetim altyapısı ile tam güvenlikli entegrasyon sağlayabilirsiniz. Çoklu dil desteği sayesinde çok uluslu şirketlerde bir çok dilde eş zamanlı kullanılabilir" diye konuştu.
E-mail ve sms entegrasyonu ile toplu bildirim ve olay bazlı şirket içi, şirket dışı iletişim ve bilgilendirme imkanları sağladıklarına da değinen Varol, yazılımın iste gelsin kabiliyeti sayesinde otomatik raporlar tanımlanabilir, raporların belli zamanlarda gönderimini sağlanabilir, istendiğinde de sisteme mail atarak anlık olarak hazırlanan raporları excel ya da pdf formarında görüntülenebildiğini aktardı.
Belli kriterler belirleyip kritik düzeylere göre otomatik uyarıların da tanımlanabileceğini açıklayan Varol, "Rapor çöplüğünün serverda kapladığı yer düşünülecek olursa ve maliyetleri de eklendiğinde inanılmaz bir durum ortaya çıkıyor. Biz Okiyanus ile serverda bulunan raporların da raporlarını alarak rapor çöplüğünü önlüyoruz. Ayrıca raporlarınıza web üzerinden ya da cep telefonu uygulamanız üzerinden erişebilirsiniz" dedi.
Kamu-Sen onaylı e-imza desteği veriyor
Doc.insyS, döküman yönetimi yazılımlarının 2017'de TÜBİTAK Martek'te test edilerek uyarlandığını ve kullanıma alındığını dile getiren Varol, her türlü kağıt ya da kayıtlı evrak formatı ne olursa olsun sisteme dahil edilerek ortak bir platformdan ulaşılıp görüntülenebildiğini, resim formatındaki evrakların dahil kelime arama yapabildiğini ve raporlanabildiğini açıkladı.
Sistemin yedeği alındığında ise tüm arşivin de yedeklenmiş olduğunu kaydeden Varol, "Evraklar kağıt işinden arındırılmış bir şekilde bilgisayar ortamında onaylanır, paraflanır ve e-imza ile imzalanarak işleme alınır. Elektronik imza Kamu-Sen onaylı olduğu için kamu kuruluşları, Kamu-Sen onaylı olmayan bir program kullanıp, o program üzerinden imza atamazlar. Bu yüzden kamu sektöründe büyük bir avantajımız var" şeklinde konuştu.
Fesih-ihbar tarihleri, aktif-pasif evraklar sistem üzerinde takip edilerek doğabilecek kayıpların ortadan kaldırıldığını aktaran Varol, e-imza desteği ile mevcut belgelerin imzalanabildiğini, imzalı belgeleri sisteme dahil edilip gerekli kontrollerin yapabildiğini ve imzalanıp paylaşılabildiğini vurguladı.
Kep (kayıtlı e-posta) her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarının gönderilen biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren bir sistem olduğunun da altını çizen Varol, "Entegrasyonu sayesinde gönderileriniz yasalar önünde delil teşkil edecek şekilde saklanma imkanı bulur" dedi.