New York Borsası'nda gong Turkcell'in 15. yılı için çaldı

New York Borsası’nda (NYSE) 15. yılını geride bırakan Turkcell'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Bugün burada sadece NYSE’ye kote olmamızın 15. yılını değil, aynı zamanda geçen bu süre zarfında Turkcell’in gösterdiği muazzam büyümeyi kutluyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell, hisselerinin Borsa İstanbul (o dönemki adıyla İMKB) ile aynı gün New York Borsası’nda (NYSE) da işlem görmeye başlamasının 15. yılını, New York'ta düzenlediği resepsiyon ve borsa kapanış töreniyle kutladı. 

NYSE Başkanı Tom Farley’nin ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen kapanış gongu törenine, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Yönetim Kurulu üyeleri Atilla Koç, Mehmet Hilmi Güler, Mehmet Bostan, Bekir Pakdemirli ve Jan Erik Rudberg katıldı.

NYSE’nin geleneksel kapanış gongunu Turkcell adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça çaldı. Seremoni kapsamında Wall Street’te bulunan NYSE binasına Türkiye ve Turkcell bayrakları çekildi, tüm dijital ekranlar Turkcell logolarıyla süslendi.

'5 yıl sonra dünyada 5G teknolojisini geliştiren birkaç şirketinden biri olmak için çalışıyoruz'

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, NYSE'de düzenlenen seremonide, “Bugün burada sadece NYSE’ye kote olmamızın 15. yılını değil, aynı zamanda geçen bu süre zarfında Turkcell’in gösterdiği muazzam büyümeyi kutluyoruz" dedi.

Geçen zaman içerisinde Turkcell'in, Türkiye ile büyüdüğünü ve kendisine inanan yatırımcıların güvenini boşa çıkarmadığını belirten Akça, "Turkcell, onbinlerce kişi için istihdam fırsatları oluşturdu. 9 ülkede 68 milyon abonesiyle bölgesinde lider bir şirket haline geldi. 5 yıl sonra, NYSE’ye kote olmamızın 20. yıl dönümünde dünyada 5G teknolojisini geliştirmeyi başarmış birkaç telekomünikasyon şirketinden biri olmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu süreçte müşterilerinin ve hissedarlarının da memnuniyetlerini Turkcell'e duydukları güvenle ortaya koyduklarını ifade eden Akça, "Bizim için en büyük gurur kaynağı budur. Turkcell’lilerin hizmetinde nice 15 yıllar diliyor, NYSE yönetimine bu gururu sizlerle paylaşmamıza vesile olduğu için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer ise Turkcell’in BIST’teki 15. yılını "Büyümesiyle, iyi yönetişim ilkeleriyle yakından takip ettiğimiz 'Türkiye'nin Turkcelli'nin borsamıza kota olması bizim açımızdan bir değer” sözleriyle kutladı.

Zafer, şunları söyledi:

“Bölgenin teknoloji ve finans merkezi olmayı hedefleyen bir borsa olarak BIST, dünyanın dört bir yanında borsalarla ve finans kuruluşlarıyla yeni bağlantılar kurdu ve bu girişimleri daha da büyütmek için gayret gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında, Turkcell’in NYSE’ye kote olarak, Borsa İstanbul’un ve Türkiye piyasasının küresel anlamda tanınması adına ilk katkılardan birini yapmıştır.”

Gong seremonisinden bir gün önce ise Turkcell’in NYSE ve Borsa İstanbul’da halka açılmasının yıl dönümü şerefine, Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu himayesinde 15. yıl resepsiyonu gerçekleştirildi. The Plaza Hotel’de düzenlenen resepsiyona Turkcell heyeti ve NYSE temsilcilerinin yanı sıra Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer, NYSE Uluslararası Halka Arzlar Bölümü Başkanı Stefan Jekel, Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ile iş dünyasından seçkin davetliler katıldı.

'100 milyon kişi ‘gong’u canlı izliyor'

Öte yandan şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre Turkcell, NYSE’de işlem gören tüm şirketler (2 bin 423 şirket) içinde en yüksek değere sahip ilk 500 içerisinde yer alıyor. Yatırımcısına 15 yılda TL bazında yüzde 316 oranında getiri kazandıran Turkcell, ayrıca BIST’teki en değerli ilk 5 şirketten biri olma özelliğini taşıyor.

NYSE ise dünyadaki toplam hisse alım satım işlemlerinin yüzde 44’ünün yapıldığı yer olarak biliniyor. Temmuz 2015 itibarıyla NYSE’ye kote şirketlerin piyasa değeri 19 trilyon 351 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

NYSE gongu, borsanın açılış ve kapanışında olmak üzere, günde iki kez çalınıyor. Gong çalma törenini dünyanın çeşitli yerlerinde 100 milyondan fazla kişi televizyonlarından izliyor. Gong çalma onuru, borsada işlem gören şirketlerin başkanları ve CEO’larıyla, devlet başkanları ve bakanlara veriliyor.