New Holland'ın TTJ serisine ödül

TürkTraktör, Türkiye'de geliştirilen ve Türk mühendisliğiyle üretilen New Holland'ın TTJ serisi ile "Yılın Bağ-Bahçe Traktörü" ödülünü kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLOGNA - Türkiye'de tarım sektörünün önde gelen şirketlerinden TürkTraktör, Türkiye'de geliştirilen ve Türk mühendisliğiyle üretilen New Holland'ın TTJ modeli ile "Yılın Bağ-Bahçe Traktörü" ödülünü kazandı. 

Uluslararası Tarım Makineleri Fuarı (EIMA) kapsamında "Yılın Traktörü 2015" ödül töreni Bologna'da gerçekleştirildi. Türkiye'de geliştirilen, Türk mühendis ve işçisi tarafından TürkTraktör tesislerinde üretilen New Holland TTJ serisi tarım sektörünün en saygın ödülleri arasında gösterilen "Yılın Bağ-Bahçe Traktörü 2015" ödülüne layık görüldü. 

Törende ödülü alan TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, bu yılın, 60 yılı geride bırakan TürkTraktör tarihinin en önemli yıllarından biri olduğunu belirterek, "Haziran ayında ikinci üretim tesisimizle gururlandık. Şimdi ise TürkTraktör üretim hattından çıkarak yurt dışı pazarlarına T3F adı ile ihraç edilen New Holland TTJ ile tarım sektörünün en önemli ödüllerinden birini almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu ödül TürkTraktör mühendislerinin ve çalışanlarının zaferi olmakla birlikte New Holland'ın bağ-bahçe traktörü alanında mükemmeliyetçi yaklaşımının bir göstergesidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Votta, TürkTraktör'ün 60 yıl süresince Türkiye'de otomotiv yan sanayinin kurulmasına öncülük ederken, yerlilik oranını da artırmaya çalıştığını her fırsatta vurguladıklarını ifade eden Votta, TürkTraktör'ün bugün geldiği noktada dünyanın hemen her yerine New Holland, Case IH ve Steyr markası ile traktör ihraç ettiğini kaydetti. 

Tecrübeli bir teknik kadro ve güçlü bir Ar-Ge'ye sahip olduklarını da anlatan Votta, şunları söyledi: 

"Sahip olduğumuz Ar-Ge gücünü yıllar geçtikçe, CNH Industrial ile ortaklığımız doğrultusunda uluslararası platformlarda daha da pekiştirdiğimize inanıyorum. Son yıllarda TürkTraktör olarak Ar-Ge'ye yaptığımız yatırımlar ile önemli bir rekabet avantajı yakaladık. Ankara'daki fabrikamıza ek olarak, geçtiğimiz aylarda Sakarya Erenler fabrikamızın da faaliyete girmesiyle Avrupa'nın en büyük traktör üreticilerinden biri konumuna ulaştık. Sakarya Erenler'deki yeni fabrika yatırımımız çerçevesinde, traktör kapasitemiz arttığı gibi Ankara fabrikasında da transmisyon ve motor işleme ve üretim kapasitemizi de artırıyoruz. Art arda gelen yatırımların, gerek CNH Industrial'ın gerekse Koç Holding'in Türkiye'de bir 'Traktör mükemmeliyet merkezi' kurma konusunda ne kadar kararlı olduklarının bir göstergesi olduğu inancındayız." 

"Mevcut traktörlerin yaklaşık yarısı 25 yaşın üstünde bulunuyor" 

Votta, ödül töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

Bir gazetecinin hurda teşviğinin pazara etkisine ilişkin soru üzerine Votta, şu anda uygulanacak hurda teşviğini önermediklerini, çünkü etkili olacağını düşünmediklerini belirterek, hurda teşviği için Tier 4 motorlara geçilmesinin beklenmesi gerektiğini kaydetti. 

Çiftçileri birkaç sene sonra Avrupa'da kullanılmayacak traktörleri almak için zorlamamak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Bu nedenle Tier 4 teknolojisi kullanılmaya başlandığında hurda teşviği hem çiftçiler hem de üreticiler için daha verimli olacaktır. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin tarım seviyesine yetişmek için onlarla aynı teknolojiyi kullanmamız lazım. Avrupa ve Amerika'da Tier 4 motor kullanılıyor. Resmi olarak Türkiye'de 1,6 milyondan fazla traktör var. Birçok ülkede traktör için çiftçiler her yıl vergi ya da bir ücret veriyor. Diğer ülkelerde traktör artık kullanılmaz hale geldiğinde resmi kayıtlardan çıkarılıyor ancak bu uygulama Türkiye'de yok. 1,6 milyon kayıtlı traktör var ama gerçekten işleyen traktörler çok daha az olabilir."  

Mevcut traktörlerin ne kadarının hurda kapsamında olduğuna yönelik soruya ise Votta, hurdanın tanımının iyi yapılması gerektiğini anlatarak, "Bir emisyon seviyesi olarak bir de traktör yaşı olarak tanımlayabiliriz. Eğer 25 yaşın üstündeki traktörleri hurda olarak değerlendireceksek mevcut traktörlerin yaklaşık yarısı 25 yaşın üstünde bulunuyor" dedi.  

Türkiye'deki tarım uygulamalarına yönelik soruya da Votta, "Türkiye bir gıda ithalatçısından gıda ihracatçısı konumuna ulaştı. Bu çok büyük bir başarı. Eğer iyi tarım politikalarınız olmasaydı bu başarıya erişilemezdi. Çiftçiler artık çok daha fazla kendine güveniyor, istikrarlılar ve yatırım yapıp verim elde edebiliyor. Bu da iyi bir tarım politikasının olduğunun bir başka göstergesidir" yanıtını verdi.  

 "EIMA Yılın Bağ-Bahçe Traktörü 2015" ödülünü alan traktör için hangi pazarları hedeflediklerine yönelik soruya Votta, bu ürünün Türkiye'de ilkbahar aylarından itibaren satılmaya başlandığını, çiftçiler tarafından beğenildiğini aktararak, ilk hedeflerinin Avrupa olduğunu, Amerika'ya birçok ürün ihraç ettiklerini, Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin ise daha geniş kapsamlı ürünleri tercih ettiğini söyledi. 

Votta, çiftçilerin gelecek yıla olumlu baktığını, aynı zamanda hükümetin tarım politikalarının da çok istikrarlı olduğunu vurgulayarak, bu durumun çiftçilerin hem güvende olmasını sağladığını hem de yatırım yapmaya daha istekli olunduğunu kaydetti. 

Gelecek yıl için büyüme hedeflerine yönelik soruya Votta, "Bundan 20 yıl önce esnek bir yapıya sahip fabrika kurabilmek için büyük bir yatırım yaptık. Çünkü esnek yapı bizim üretim hacmimizi koşullara göre değiştirme şansı tanıyor. Pazar nasıl beklenti içine girerse biz de uyum sağlayabiliyoruz. Özellikle Erenler'de kurduğumuz ikinci fabrika ile tabii ki büyümeyi hedefliyoruz" dedi.  

Türkiye'de sektördeki rekabete yönelik soru üzerine Votta, "Türkiye rekabet açısından çok iyi bir ülke, dünyanın en liberal pazarlarından biri. Yalnızca kurallara uyarak hareket etmeniz gerekiyor" yanıtını verdi.  

  

Bu konularda ilginizi çekebilir