Netaş 5G ile uçacak
Netaş’ın yüzde 48’ini JP Morgan’dan satın alan Çinli ZTE 6 Mayıs’ta yüzde 10’luk kaporayı ödedi; yeni dönem başladı. CEO Müjdat Altay, 5G’ye hazır olduklarını, yerli teknoloji ile 5G’le geçilmesi halinde 800 civarında olan Ar-Ge elemanı sayılarının 3 bini bulacağını anlattı.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Türkiye’nin en büyük sistem entegratör şirketi Netaş’ta yeni dönem, Çinli ortak ZTE’nin yüzde 10 kaporayı ödemesi ile başladı. CEO Müjdat Altay, Çinli yöneticilerin çok yakında Türkiye’ye geleceğini vurgulayarak, “Yeni ortağımız 8 Mayıs’ta yüzde 10 kaporayı ödedi ve uzun süren görüşme sürecinin ardından ortaklık tamamlanmış oldu. Yüzde 48 hisse karşılığında 101 milyon dolarlık bir değer söz konusu” dedi. JP Morgan 2010 yılında Netaş’ın yüzde 53’üne 83 milyon dolar ödemişti.
50’nci yıl kutlamaları kapsamında basın mensupları ile biraraya gelen CEO Müjdat Altay, Netaş olarak Çinli ortaklarının Avrupa, Ortadoğu ve Afrika açılımlarında önemli bir rol oynayacaklarını, 17 milyar dolar cirolu ZTE’nin ortaklığının olumlu sonuç vereceğine inandığını söyledi. ZTE, 5G teknolojisinde güçlü bir şirket. Netaş da 4.5G’nin ardından yerli 5G teknolojine giden yolu tamamlamış durumda. CEO Müjdat Altay, Türkiye’nin 5G’ye yerli teknoloji ile geçmesinin önemini anlatırken, bu gelişmenin 800 olan Ar-Ge elemanı sayılarını 3 binlere taşıyacağını da belirtti. Altay, “Nasıl savunma sanayiimiz yerlilik oranını alım garantisi ile yüzde 51’in üzerine taşıdı ise aynı strateji bilgi iletişim sektöründe de kullanılmalı” ifadesini kullandı.
Arsamız değerlendirilirken “Kuş İstanbul’da” dediler
Müjdat Altay sohbet toplantısında Netaş’ın bugünlere geliş hikayesini ve dönüm noktalarını da anlattı. Örneğin Nortel ortaklığı döneminde nasıl onları İstanbul’da bir Ar-Ge merkezi kurmaya ikna ettiklerini... Yüzlerce mühendisin çalışacağı bu Mükemmeliyet Merkezi için Teknopark’ta yer bulamadıkları için “yerinde Ar-Ge teşvikleri”nin çıkarılmasında nasıl etkili olduklarını... Ve tam Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulduğu zaman Nortel’in ifl as açıklaması yapmasını...
Devamını Altay’ın ağzından aktaralım: “Kurduğumuz Mükemmeliyet Merkezi ile Nortel’in, Bell’in tüm teknolojisini İstanbul’a taşıdık. Bütün bölgede 20’ye yakın laboratuvar kapanmış, biz İstanbul olarak bir merkez haline geldik. Tam da o günlerde öğrendik ki yüzde 53 hissemizi elinde tutan Nortel ifl as erteleme istemiş. En acısı da var olan büyük teknoloji birikimi bir yana satış sürecinde bizim Ümraniye’deki arsamız değerlendirilmeye başlanmış. Araştırmaya başladık; Nortel’in ses grubunu kim alıyor.
Baktık Genband ilgileniyor; hemen gittik görüşmeye. Dedik Nortel ile ilgileniyorsunuz ama Ar-Ge’si İstanbul’da, bunu bilin... Onlara da aynı bilgi gitmiş; 'Siz Nortel’i alıyorsunuz ama o kafes, asıl kuş İstanbul’da' demişler. Bunun üzerine Genband’ın hisselerini elinde tutan JP Morgan bizim hisseleri de satın aldı.
Yani kurduğumuz o Mükemmeliyet Merkezi hayatımızı kurtardı.” Netaş bu sürecin ardından büyümesine devam etti; Türkiye’de bilgi iletişime 10 yılda 400 milyon dolar yatırım yaptı. Siber güvenlikten denizaltıların ses sistemlerine ve Ulak projesi ile 4.5G’ye kadar pek çok alanda önemli işlere imza attı. Şirket son 10 yılda TL bazında 10, dolar bazında 5 kat büyüyüdü.
AR-GE kararsızlığı hiç sevmez
Ar-Ge kararsızlık sevmez. Türkiye 1993-2003 arasında Ar-Ge teşviklerini kaldırarak bu yolda büyük bir zaman kaybetti. Her şeye sıfırdan başlandı. Bugün Ar-Ge harcaması milli hasıla içinde binde 4’lerden yüzde 1.1’e ulaşmış durumda. Bir sıçramanın eşiğindeyiz, çok yakın zamanda yüzde 2’leri bulacağız.