Nef, 3D ile ev üretimine geçecek
Türkiye'de markalı konutun önemli firmalarından Nef'in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, inşaat sektöründe 3D printerla ev üretiminden yenilenebilir enerjiye, depremde erken uyarı sisteminden Barcelona sponsorluğuna kadar birçok konuda projelerini anlattı.
ÖMER TÜRKDÖNMEZ
BARCELONA
Geçen yılı 1.950 konut satışı ve 1.5 milyar lira ciro ile kapatan Türkiye’nin önde gelen markalı konut geliştiricilerinden Nef, Endüstri 4.0 çağında inşaat sektörüne inovatif ürünler kazandırma uğraşına girdi. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, gazetelerin ekonomi yöneticileriyle, sponsoru olduğu Barcelona futbol takımının Chelsea ile Şampiyonlar Ligi karşılaşması öncesi biraraya geldi. Timur, inşaat sektöründe 3D printer üretiminden yenilenebilir enerjiye, depremde erken uyarı sisteminden Barcelona sponsorluğuna kadar birçok konuya değindi. İşte satırbaşları ile Erden Timur'un anlattıkları:
Endüstri devrimi sektöre kısmen uğramış durumda Konut ve inşaat dediğinizde yaklaşık 120 yılı aşkın süredir yapım metodu çok fazla değişmemiş. Bir tek çelik sistem girdi o da teknolojik bir değişiklik sayılmaz. Biz 3 yıl önce kendi içimizde bir Ar-Ge ekibi oluşturduk. Dünyada artık teknolojinin girmediği bir alan yok.
Endüstri devrimi bizim sektöre kısmen uğramış
Biz dedik ki böyle düşünmeyelim şu anda geride kaldığımız neyse onu yakalamaya çalışalım. Onun peşinden koşmak demek sürekli geride kalma stratejisi demek. Birçok teknoloji firması ile bir araya geldik. Önümüzdeki aylarda Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız ve yakında başlatacağımız işlerden birisi de 3D Printer ile ev yapmak. Şu anda Hollandalı bir firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Belli bir noktaya geldik. Yaklaşık iki ay kadar Ar-Ge süresi kaldı.
3D ile ilk yapı elemanı üretimi ikinci çeyrekte
İlk 3D Printer evi bu yılın üçüncü çeyreğinde üretmeye başlayacağız. Bu sistemsel bir üretim olacak. İmalat çoklandırmaya dönüşmeyecek. Kendimiz 3D Printer ile yapı elemanı oluşturacağız. Örneğin öğrenci yurtlarında tavanlarda uyguladığımız farklı tavan sistemleri var onu üretmeye başlıyoruz.
3D Printer makinesi, evin yapılacağı yerde ilk yapıyı yapıyor. Makine kendisi üretiyor, el ile müdahale yok. Malzeme olarak 3D Printer’a ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor. Akışkan değil ama çok da sert bir malzeme olmaması gerekiyor. Konut cephesi ve zemini gibi birçok alanı üretebiliyoruz. Burada şu ana kadar çözülmemiş olan şey çok katlı olarak üretim yapmak. 3D Printer ile ilk yapı elemanları üretmeye ikinci çeyrekte başlayacağız.
Robot seramikçiler, robot ıslak zeminciler geliyor!
Biz 3D printerleri satın alıyoruz. Yabancısı da var yerlisi de... Aletin maliyeti, ne üreteceğinize bağlı. 100-120 bin liralık aletler. Üretimin maliyeti değişiyor. Bu teknolojinin sağladığı en önemli şey kalite. Biz şu an ıslak zemin üretimini önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapmış olacağız. Ar-Ge vs. bitti, üretimden bahsediyorum. Islak hacmi yerine getirip monte edeceğiz. Evlerin banyolarını tuvaletlerini dışarıda fabrikada üretip gelip yerine takıyoruz. Bu dışarda
fabrikasyon üretiliyor ama seramiği elle yapıştırılıyor. Bunu robotik kollarla üretme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Biz teknolojiyle ön plana geçersek belki seramiği yapıştırmada istihdam geriler ama dünyada bunu çok hızlı yayacağımız için mevcut istihdamımızın 10 katına çıkar.
Yenilenebilir enerjide Tesla ve Mercedes ile işbirliği
Artık yenilenebilir enerji üreten unsurlar, yapı elemanları şekline dönüştü. Cephe elemanı gibi dekoratif bir alan aynı zamanda güneş paneli haline geldi.
Bununla ilgili de İspanyol bir firma ile görüşmelere başladık. Şimdi son aşamaya geldik. Hatta Basın Ekspres'teki yaptığımız projede bunun ilk uygulamasını yapıyoruz. Binanın ortak alan enerjisi ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. Bunların yanında Tesla’nın Powerwall’u ve Mercedes’in home battery sistemleriyle işbirliği görüşmelerimiz var.
Binalarda depreme karşı erken uyarı sistemi
Şu an inşaat aşamasında olan ve bundan sonraki tüm projelerde erken uyarı sistemini kullanacağız. Deprem uyarı sistemi, maliyeti yüzde 3-5 arasında artırır.
ArGe birimimizde teknoloji tarafıyla birlikte toplamda 12 kişi çalışıyor.
Konut almak için doğru zaman mı?
Son 100 yılı 15 ya da 10’ar yıllık zamanlara ayıralım. Tüm yatırım araçlarında gayrimenkulden daha fazla kazandıran olmamış dolar bazında. Dünyada da yok.
ABD’de enflasyon yükselince faizler yükselince gayrimenkul alınır çünkü faizden korumalı tek yatırım aracı gayrimenkuldür. Sebebi hem yatırım aracı olan hem de kullanım aracı olan bir ürün olması. Kullanıma bağlı olduğu için enflasyonla değeri artıyor. Gayrimenkulde elbette ki fiyat iniş çıkışları oluyor, orta vadede bakıldığında ise gayrimenkul kadar kazandıran hiçbir şey yok. Son 2 yıldır gayrimenkul sektöründe inşaat maliyeti açısından TÜİK’in inşaat maliyeti endeksine göre inşaat maliyeti fiyatlara yansıtılamamış durumda. Kârdan feragat ediyoruz. Türkiye’de hane halkının konut ihtiyacına baktığımızda her sene 780 bin konut ihtiyacı oluşuyor. Bütün evlerin tamamı dolu olsa ve hane halkı sayısı 5’ten 2.5’e düşse bile Türkiye’ye yeni konut gerekiyor. Her sektörde sıkıntı olan bölge de, yer de olur. İstanbul Bağdat Caddesi'nde ve bazı bölgelerde fiyatlar düştü. Envanter çalışmasına göre dünyada izinler sisteme bağlıdır. Ruhsatı verirken dilediğin kadar ev yap, gel ruhsat veriyorum durumu yoktur. Diyelim ki sana sınırsız hak verse korunması gereken alanda, o zaman işleri müteahhitlik olmayan yüzlerce firma geliyor. Aynı anda satması lazım ve sermayesi de yok. İstediği zaman satamadıkça fiyat da düşüyor.
Barcelona'nın inovasyon takımıyla ortak projeler geliştireceğiz
Barcelona bir spor kulübünden daha fazlası. Pazarlama ekibi olsun, kulüp olsun kurumsal bir şirket gibi çalışıyor. Bu nedenle diğer kulüplerden de öne çıkıyor. Barcelona'nın bir tane inovasyon şirketi var. Ar-Ge departmanıyla ortak çalışıyor. Çok ciddi üniversitelerle ve diğer şirketlerle koordinasyon halindeler... Geçen sene bunu duyduğumda şok olmuştum. Spor antrenman tekniklerinden tutun sağlık, mobil uygulamalar hakkında çok ciddi çalışmaları var. Antrenmanlarda futbolculara takılan, ne kadar koştuğunu vs... gösteren aygıtlar hep Barcelona’nın geliştirdiği ürünler. Bunlar aynı zamanda tüketici teknoloji kısmında da yer alıyor. Bizim onların inovasyon takımıyla da ortak bir projelerimiz olacak. Onlar daha fazla tüketiciye dokunan tarafta aktifl er. Ama hem dizayn hem de mimari anlamda da beraber projeler geliştireceğiz. Çünkü bizim ana hedefimiz global marka olmak...
Bunun için, teknoloji çok önemli. Biz bir yandan da sosyal şirketiz. Toplumsal çalışmalar yürütüyoruz. Kurduğumuz ortaklıkları da buna yönelik stratejik bir durum olarak değerlendiriyoruz.