Müşteriye özel ilk CAD programı
Mubitek, Türkiye’nin müşteriye özel ilk yerli bilgisayar destekli tasarım (CAD) programı ‘Chizen’ ile sektöre farklı bir boyut kazandıracak
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Mubitek, ilk Ar-Ge projesinde elde ettiği başarıyı bir adım ileri taşıyarak, 4 yıl önce Chizen için düğmeye bastı. Mubitek İş Geliştirme Koordinatörü Gül Çiçek Zengin, standart parça kütüphanesi, parametrik kalıp setleri, hızlı modelleme, malzeme listesi oluşturma, tasarım kontrol, tasarım hızlandırıcı, teknik resim numaralandırma, isimlendirme, renklendirme modüllerine sahip DIAS programında edindikleri tecrübenin ardından yeni projelere odaklandıklarını söyledi. Zengin, böylece 2010 yılında Türkiye’nin müşteriye özel ilk yerli CAD programı olan Chizen’i geliştirmeye başladıklarını anlattı.
Yıl sonuna doğru piyasaya sürmeyi hedefl edikleri 1 milyon 300 bin TL’yi bulan TÜBİTAK ve KOSGEB destekli program ile yerli sanayinin tasarım sürecindeki ihtiyaç ve beklentileri karşılanarak yurtdışına döviz kaybının önleneceğini belirten Zengin, “Ayrıca yurtdışı menşeli CAD programları yerli sanayinin kendine özgü ihtiyacını karşılamıyor. KOBİ’ler de tasarım sürecinde zaman ve kalite kaybı yaşıyor. İlk Ar-Ge projemiz olan DIAS, Catia programına entegre çalışıyor. Chizen ise başlı başına bir program. Hem DIAS programı özelliklerini hem de diğer CAD programlarına (solidworks, proengineer, visicad, catia vb.) benzer özellikleri içeriyor. Firmalar Chizen’i alıp hemen tasarıma başlayabilecek” dedi.
Müşteri ihtiyacına göre modüller…
Gül Çiçek Zengin, piyasada kullanılan mevcut CAD programlarının tamamının yurtdışı menşeli ve genel amaca yönelik olduğunu, ayrıca bunların paket program halinde satıldığını vurguladı. Kendi programlarında ise müşteri gereksinimlerine göre modüller oluşturulduğunun altını çizen Zengin, “Örneğin her müşteri kategorisine göre standart parçalar, kalıp setleri, malzeme listesi oluşturuluyor. Makine imalatçısının kullandığı Chizen farklı modülleri içeriyor, beyaz eşya üreticisinin kullandığı farklı, kalıp üreticisininki farklı. Böylece tasarımcının da işi kolaylaşıyor ve zamandan tasarruf sağlanıyor. Firmamızın uzmanlığı kalıp tasarımında olduğu için yazılım programlarının ilk geliştirilmesini sac kalıpçılığı sektörü için yaptık” diye konuştu. Chizen’in, ilk Ar- Ge projeleri DIAS’tan farklı olarak kalıp sihirbazı, yüzey modelleme, montaj, drafting, parametrik 2D sketch, katı modelleme, PLM ve drafting modülleri içerdiğine dikkati çeken Zengin, programın kalıp tasarım süresini yüzde 40 kısalttığını, standartlaşma sağladığını, tasarımcıdan kaynaklanan hataları da en aza indirdiğini vurguladı.
Programın piyasaya sunulmasından sonraki iki yıl içerisinde sektörden yüzde 5 pay almayı hedefl ediklerini açıklayan Mubitek İş Geliştirme Koordinatörü Zengin, İtalya, Almanya, İran, Çin ve Kore’de faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik ihracat planları olduğunu anlattı. Melek yatırımcıların olduğu bir ağa başvurduklarını da belirten Zengin, 100’den fazla fikir arasında ilk 5’e girerek programı anlatma imkanı yakaladıklarına ve yenilikçi fikirlerinin yatırıma değer bulunduğuna da dikkat çekti.
Ana sanayiye yakın olmak için Bursa’ya taşındı
Şirketlerinin özellikle otomotiv sanayisine kalıp tasarım hizmeti vermek amacıyla 2005 yılında İzmir’de kurulduğunu anımsatan Zengin, firmanın ana sanayiye yakın olmak amacıyla tüm faaliyetlerini bu yıl Bursa’ya taşıdığını dile getirdi. Faaliyet alanlarını kalıp, ürün ve aparat tasarımı ile 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programı yazılımlarının oluşturduğunu dile getiren Gül Çiçek Zengin, özetle şu ifadeleri kullandı:
“3D PLM tasarım ve uygulama programlarında dünya lideri olarak adlandırılan Catia programı ile otomotiv ana ve yan sanayiye kalıp tasarımı yapıyoruz. 20 yıllık otomotiv sac kalıpçılığı ve CAD tecrübesi ve birikimi ile pazarda her geçen gün farklılık gösteren değişimleri, ihtiyaçları yakından takip eden bir firmayız. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarımıza 2007 yılında başladık. İlk olarak KOSGEB destekli Ar-Ge projemizi 2009 yılında tamamladık ve ürün olarak DIAS programını tasarladık.
Hedef kitlesi otomotiv ana ve yan sanayisi olan DIAS, Ermetal AŞ tarafından firmanın ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmış bir CAD programı. Söz konusu program 2010 yılından bu yana Ermetal tarafından kullanılıyor. Geçen yıldan itibaren ise programa Tofaş’a özel çeşitli modüller eklendi. Böylece programın Tofaş tarafından da kullanılması için çalışmalar başlamış oldu.”