MKE ihracatta hedef büyütüyor
MKE Kurumu Genel Müdürü Taşkın, geçen yıl 118 milyon dolar ihracat yaparak sektörde 3. olduklarını ve toplam cirolarının içinde ihracatın 3'te 1'lik yer tuttuğunu ifade etti.
Geçen yıl 118 milyon dolar ihracat yaparak sektörde 3. olan Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu, bu performansıyla İstanbul Sanayi Odasının "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasında kamu kuruluşları kategorisinde ikinci sırada kendisine yer buldu.
MKE Kurumu Genel Müdürü Ahmet Taşkın, ihracat başarılarının arkasında uzun dönemli bir çalışma ve gayret bulunduğunu vurgulayarak, bunun kurum açısından büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Yerlilik oranı yüzde 92
MKE'nin geçen yılki toplam cirosunun içinde ihracatın 3'te 1'lik yer tuttuğuna dikkati çeken Taşkın, "Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 35'ini ihraç etmişiz. Yaptığımız iş sadece ürün satmak değil, aynı zamanda teknoloji satışı da yapıyoruz. MKE'nin ürünleri içinde toplam yerlilik oranı yüzde 92. Şu anda ülkemizde birçok imalat yapan firmanın ürünlerine baktığımızda yurt dışından alınan komponentlerin, parçaların birleştirilmesiyle ürünlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Birçoğunda yerli ürün belgesi bile alınamıyor çünkü yerlilik payı yüzde 50'nin altına düşüyor. MKE'nin ürünlerinde bu oran yüzde 92. Biz sadece ciromuzun yüzde 8'e tekabül eden kısmıyla dışarıdan tedarik yapıyoruz. Bu önemli bir parametredir. Gerçek yerli, gerçek milli ürünlerin ihracatını yapıyoruz" dedi.
2 milyondan 118 milyon dolara
İhracat konusunda MKE ve savunma sanayisinin çok uzun bir geçmişi olmadığına işaret eden Taşkın, 10 yıl önce Türkiye'nin savunma ve havacılıkta ciddi bir ihracat başarısı yokken bugün 1,7 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını vurguladı.
Taşkın, MKE'nin 2002 yılı ihracat rakamının sadece 2 milyon dolar olduğuna dikkati çekerek, "Bunun öncesinde de herhangi bir ihracatı yok. Geçmişinde önemli ürünler üretmiş bir kurum olarak MKE sadece iç pazara odaklanmış. Gerek dünya ekonomisindeki gelişmeler gerekse iç piyasadaki daralma bir nevi bizi dış piyasaya açılmaya ve dış piyasada arayışlara yönlendirmiş. Bugün itibarıyla geriye dönüp baktığımızda, 118 milyon dolarlık ihracat hacmiyle sektörde 3. olduğumuzu ve bu arayışların başarıya ulaştığını söylemek mümkün." dedi.
Beklentileri karşılamak istiyorlar
Taşkın, MKE'nin "Türkiye İtibar Endeksi" araştırması sonuçlarına göre, makine sektöründe Türkiye'nin en itibarlı markası seçilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Yıllar itibarıyla kurum değerinin çeşitli nedenlerle marka değerinin gerisinde kaldığını ifade eden Taşkın, "Önümüzdeki dönem teknolojik yenilikler ve yapısal dönüşümle beklentileri layıkıyla karşılayabilirsek, o zaman vazifemizi yerine getirmiş olacağız. Bunun için MKE'nin bilgi ve teknolojik birikimi, altyapısı, her türlü imkanı var. Geriye sadece ve sadece çalışmak kalıyor, bu da tüm kurum çalışanları ve biz yöneticilere düşüyor. Ben dahil kurumumuzdaki tüm yönetici arkadaşlarımız, bu hedef doğrultusunda azimli ve gayretli şekilde çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.