Milyon dolarlık ‘melek’ dokunuş

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, melek yatırımcılık mevzuatının en iyi olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek “Bu avantajı yatırıma dönüştürmek lazım” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Özel Melek Yatırım Platformu, milyon dolar barajını aştı. Bugüne kadar 40 kişinin ‘melek’ olmasını sağlayan banka, 30 ‘süper melek’ yatırımcısıyla 8 yatırıma 1 milyon dolar yatırım yapılmasına aracılık etti.

“Biz sosyal sorumluluk olarak görerek oluşturduğumuz melek yatırımcılık ekosistemine ve Türk girişimcisine inanıyoruz” vurgusunu yapan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “TEB Özel Melek Yatırım Platformu Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanarak bir bankanın ‘melek yatırım’ konusunda kamu otoritesi tarafından yetkilendirilen ilk platformu oldu. Akreditasyon ile TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla yatırımcılara lisans verebiliyor, ağ kanalıyla yapılan yatırımların belge ve bilgilerini Hazine Müsteşarlığı’na iletip yatırım süreçlerini takip edebiliyoruz. TEB olarak bu lisansı verme hakkına sahip tek bankayız” dedi.

Yenilikçi iş fikrine sahip çok sayıda girişimci çeşitli desteklerle projelerini hayata geçirirken, yatırımcılar da dikkatlerini girişimcilere çevirdi. Girişimcilerle yatırımcılar arasında yaşanan bu etkileşim, teknokentler, üniversiteler, melek yatırımcı dernekleri, devlet destekleri ve regülasyonlardan oluşan geniş bir ekosistem yarattı. Banka olarak yaklaşık dört yıldır TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla ekosisteme destek verdiklerini belirten Gökhan Mendi, “Şubat 2013’ten bugüne kadar 40’tan fazla yatırımcının bu anlamda lisans alımına aracılık ettik. TEB Özel Melek Yatırım Platformu üzerinden yaptığımız çalışmalarla, gerçekleştirdiğimiz sponsorluk, seminer ve melek yatırımcılık eğitimleriyle, kurduğumuz geniş network ile ciddi bir tecrübe edindik, çok sayıda yeni fikir geliştirdik. Yola çıkarken, böyle bir noktaya ulaşacağımızı tahmin etmemiştik. Hayal ettiğimizin ötesinde bir noktaya ulaştık. TEB Özel Bankacılık bünyesindeki melek yatırım ağımızda toplam 8 yatırım ile 1 milyon dolar tutarına ulaşan yatırımlar yapıldı. Kendi ekosistemimizde 30’a yakın süper melek yatırımcımız bulunuyor” diye konuştu.

TEB olarak, geldikleri noktayı değerlendirirken banka bünyesinde girişimcilik ekosistemine özel sinerji oluşturan tek banka olduklarının da altını çizen Mendi, sadece TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile değil TEB Özel Yatırımcı Kulübü üzerinden TEB Girişim Bankacılığı çatısı altında desteklenen girişimcileri de yatırımcılarla buluşturduklarının altını çizdi.

Mendi, “Dünya genelinde, yaklaşık 300 milyon kişi 150 milyon iş fikrini hayata geçirmek için çalışıyor. Her yıl 50 milyon, 1 günde ise 137 bin yeni firma doğuyor. Bunların çoğu başarısız olurken, bazıları erken aşamada melek yatırımcıların da desteğiyle geleceğin başarı hikayelerine dönüşüyor. Avrupa’da start-up girişimcilere yıllık 7,5 milyar eurodan daha fazla yatırım yapılırken yatırımlar her geçen yıl istikrarlı bir şekilde büyüyor. Türkiye ise melek yatırımcılık mevzuatı en iyi olan ülkelerden biri. Bu avantajı yatırıma dönüştürmek lazım. Türkiye’de 1 milyon TL hesabı olan mudi sayısı 100 binin üzerinde. Bu kişilerin melek yatırımcı potansiyelinin büyük olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını da yaptı.

Türk FinTech’leri Avrupa’ya taşıyacak

TEB’de melek yatırımcılıkla başlayan girişim bankacılığı ile sinerji oluşturulan ‘fikre’ destek işi de büyüyor. TEB Fintech Future Four ile finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel yepyeni bir destek programına başladıklarını da hatırlatan Mendi, burada çıkan projeleri satın alma garantisi verdiklerine de işaret etti. Mendi, “Türkiye’den çok iyi, çok başarılı FinTech’lerin çıkacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Mendi’nin verdiği bilgiye göre TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla başlayan Fintech Future Four Programı’na toplam 43 başvuru alındı. Ön değerlendirmeler sonucu seçilen ilk 25 jüri değerlendirmesinin ardından 16 takıma ayrıldı. 4 proje kazandı.Şimdi; ZEK.AI, Miks, Chatbank ve SoolX takımları banka içinde kuluçka aşamasında ilerlerken TEB Özel Yatırımcı Kulübü (Investor Society) üyeleri, girişim sermayesi şirketleri ve tüm ilgililer bu girişimlere yatırım yapmak için görüşme aşamasına geldiler. TEB için iş burada da bitmeyecek. TEB ortağı BNP Paribas ile birlikle kazanan 4 girişimi Fransa ve dünya genelinde FinTech startup ekosistemine duyurmayı ve onlara uluslararası network fırsatları yaratmayı planlıyor. Mendi, planlarını anlatırken “Türk Fintech projelerini Avrupa’ya taşımayı hedefl iyoruz” dedi.

Dijitale geçiş adım adım

Gökhan Mendi, dijitalleşmenin şube tarafına etkilerini değerlendirirken de “Şubelerden dijitale geçişi adım adım yapıyoruz. Bu bir süreç bazı yerlerde hızlı bazı yerlerde yavaş gidecek. Tasarım ve geliştirmesini bankamızın yaptığı Aquila ve Tucana ITM makineleri ile şubelerimizde bu dönüşümünü hızlandıracağız. Aynı zamanda ATM’lerimizin işlem yetkinliğini de artırmaya devam ediyoruz. Aquila’nın şube içi versiyonları olduğu gibi şube dışında konumlandırabileceğimiz versiyonlarını da geliştirdik” dedi.

Yıl sonunda 5 milyon bireysel müşteriye ulaşacak

Gökhan Mendi ile özel bankacılık ve melek yatırımlarla başlayan sohbetimiz bireysel bankacılıktaki gelişmelere kadar uzandı. Gökhan Mendi bugün TEB’in 4.5 milyon bireysel müşterisi olduğunu belirterek yıl sonu hedefl erinin ise 5 milyon müşteriye ulaşmak olduğunu anlattı.