Meysu, 2016'da pazara soğuk kahve sunmaya hazırlanıyor
Meysu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, soğuk kahvenin özel tetrapak kutularda piyasaya sürüleceğini söyledi.
KAYSERİ
DİLEK FİDAN - Gerçek meyveli soğuk çay ürününü piyasaya süren Meysu, Ar-Ge çalışmalarına başladığı soğuk kahveyi de pazara sunmaya hazırlanıyor. Piyasa araştırması yaparak, tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda soğuk meyveli çay ürettiklerini belirten Meysu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, "Proseslerimiz ve hattımız, gerçek meyveli soğuk çay üretimine uygun olduğu için imalatına başladık. Soğuk çayı piyasaya bu yılın başında sunduk. Ürün, 330 mililitrelik özel tetrapak kutularda satışı yapılıyor. Ayrıca soğuk kahve ürünü de 2016 içinde tüketicinin beğenisine sunacağız. Soğuk kahve de özel tetrapak kutularda piyasaya sürülecek" dedi.
Tüketicinin meyve suyunda ürün çeşitliliği ve doğallığı aradığını belirten Bekir Güldüoğlu, konsantre, doğal ve aromalı ürünler başta olmak üzere birçok kategoride meyve suyu ürettiklerini söyledi. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, süt ve enerji içeceğinin yanı sıra kola ve gazoz gibi gazlı içecekleri ürün gamında bulundurduklarını anlatan Güldüoğlu, "2016 yılında da tüketiciye yeni tatlar, tasarımlar ve ambalajlarla hizmet veriyoruz. Yaptığımız Ar- Ge çalışması sonucu 2015 yılında yeni, kolay tutulur, kolay açılır 330 mililitre tetrapak ambalajlı ürünler sunduk" dedi.
Yıllık 150 bin ton meyve suyu üretimi kapasitesine sahip olduklarını belirten Bekir Güldüoğlu, kapasiteyi 2017'de yüzde 40 artırarak, 210 bin tona çıkarmayı hedefl ediklerini bildirdi. 200'ü mavi ve 80'i beyaz yakalı olmak üzere 280 kişiyi istihdam ettikleri bilgisini veren Güldüoğlu, yurt genelinde 95 bayii ile faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. 12 bin metrekaresi açık, 24 bin metrekaresi kapalı alan üzerinde üretim yaptıklarını belirten Bekir Güldüoğlu, "Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, Almanya, Fransa, ABD, Malezya, Singapur, Türkmenistan, Rusya, İsveç, Panama, Gana, Çin, Kanada, Irak, Etiyopya, Filipinler'in de içinde bulunduğu 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2017 yılında bu rakamı 70'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleriyle birlikte Uzakdoğu'da Endonezya, Kore, Japonya, Mynmar ve Bangladeş'e meyve suyu ihraç etmek istediklerini belirten Güldüoğlu, "İhracatın üretim ve cirodaki payı yüzde 15. Geçen yıl ‘helal sertifikası' aldık. Böylece Arap ülkelerine satışlarımız arttı" ifadesinde bulundu.
Meysu'nun, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Bekir Güldüoğlu, şöyle devam etti: "Meysu ürünleri, hemen hemen bütün tüketici kitlesine hitap ediyor. Müşteri portföyümüzü sürekli artırıyoruz. Ürün kalite standardımızı koruyarak ve portföyümüze yeni ürünler ekleyerek, pazar payımızı artırmak istiyoruz. Bu çalışmalarla sektörün önde gelen oyunculardan biri olmayı hedefliyoruz." Toplam kalite yönetim sistemi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Güldüoğlu, "Modern teknolojiyi kullanarak, her geçen gün ürünlerimizin kalite çıtasını yükseltmeye çalışıyoruz. ISO 9001, ISO 22000 ve BRC standartlarında üretim yapıyoruz. Bu sayede markamızın iç ve dış pazardaki saygınlığı arttı" şeklinde konuştu.
Dış pazardaki payını artırmayı hedefliyor
Meysu'nun Kayseri'de 1970'te işletmeye açıldığı bilgisini veren Bekir Güldüoğlu, "Modern teknolojiyle donatılan Meysu tesislerinde, doğal ve aromalı ürünler başta olmak üzere birçok kategoride meyve suları üretiliyor. Gülsan Gıda çatısı altında üretim yapan Meysu, hem iç pazarın lideri olmayı hem de dış pazarda payını artırmayı hedefliyor" diye konuştu.
Son yıllardaki meyve fiyatlarının yükselmesi ile birlikte üretim maliyetlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Bekir Güldüoğlu, aşırı derecede yükseldiğini ve kârlılık problemlerinin azaldığını belirtti. Güldüoğlu ,"Personel ve lojistik giderleri de yine aynı dönemde yükselmeye başladı. Bu gibi faktörlerden dolayı öz sermayesi güçlü olmayan firmalar sektörden çekilmek zorunda kaldı. Sektörün durağan devam etmesine rağmen bizler de firma olarak farklı kanallar bularak yüzde 30 büyüme gösterdik. Tüketicilerin sağlıksız içeceklerden uzaklaşması ve doğal üretim yollarıyla üretilen meyve suyu tüketim alışkanlıkları da bizim için avantaj olmaya devam ediyor "dedi. Güldüoğlu,"2016 yılı sadece bizim sektör için değil, birçok sektör için zor geçen bir yıl oldu. Artan maliyetler, kârsızlık ve rekabet koşulları her geçen gün üretici firmaları zorlamaya devam etmekte. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde öz sermayesi güçlü olmayan firmaların sektörden çekilmelerini göreceğimiz, birleşmelerin veya satın almaların yaşanacağı yıllar olmasını bekliyoruz "diye ifade etti. Güldüoğlu ,kriz dönemlerini daima fırsata dönüştürerek bu dönemlerde büyümeye ve yatırımlarına devam edeceklerinin bilgisini verdi.